🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стотици хиляди тонове кафе и какао могат да бъдат унищожени заради нов закон в ЕС

Продуктите се намират в складовете на страни в съюза и рискът за тях идва от влезлия в сила през юни закон за обезлесяването на ЕС

Законът цели да забрани продажбата на продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, които са били отгледани в области на обезлесяване
Законът цели да забрани продажбата на продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, които са били отгледани в области на обезлесяване
Законът цели да забрани продажбата на продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, които са били отгледани в области на обезлесяване    ©  Reuters
Законът цели да забрани продажбата на продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, които са били отгледани в области на обезлесяване    ©  Reuters
Темата накратко
  • Стотици хиляди тонове кафе и какао в складовете на ЕС са подложени на риск от унищожение заради закона за обезлесяване.
  • Това може да предизвика смущения, които да засегнат цялата верига на доставки - от производителя до потребителя.
  • В момента ЕК води дискусии с държавите членки и търси решение за съхраняваните култури, внесени през преходния период, продължаващ до декември 2024 г.

Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складовете на ЕС, са подложени на риск от унищожение заради непредвидена последица от закона за обезлесяване, който влезе в сила през юни тази година. Законът цели да забрани продажбата на продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, които са били отгледани в области на обезлесяване. Той е валиден за рамките на Европейския съюз, пише Financial Times.

Както Intercontinental Exchange (ICE), едно от основните места за търговия с фючърси с какао и кафе, така и International Trade Centre, съвместна агенция на ООН и Световната търговска организация, предупредиха, че кафето и какаото, произведени и съхранявани в ЕС през преходния период, продължаващ до декември 2024 г., могат да се приемат за несъответстващи и трябва да бъдат или унищожени, или продадени извън блока.

Около 70% от какаото в света идва от Кот д'Ивоар и Гана, където обезлесяването и детският труд са широко разпространени. Най-големите производители на кафе в световен мащаб са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.

Последиците от закона за обезлесяването

"Ако се появят на пазара по време на преходния период, това е добре. Но ако бъдат задържани и се пуснат след края на преходната година, това може да не е", казва Памела Коук-Хамилтън, изпълнителен директор на Международния търговски център. Всичко това може да бъде изключително трудно, стоките няма да бъдат допуснати до пазара, защото производителите няма да са направили нищо, с което да ги направят съвместими с новите разпоредби, добавя тя. Това означава, че производителите или ще ги изпратят към трети страни, или ще ги изхвърлят.

ICE предупреждават, че объркването по отношение на складираните стоки ще повлияе на способностите на индустрията да търгува с продукти по безпроблемен начин и да управлява риска отговорно и ефективно. Това може да предизвика смущения, които да засегнат цялата верига на доставки - от производителя до потребителя, казват от ICE, добавяйки, че ясните насоки на Брюксел и националните власти ще бъдат критичната стъпка, която може да предотврати това.

В документ, описващ проблема, на Intercontinental Exchange казват, че почти 200 хил. метрични тона какао и 150 хил. метрични тона кафеени зърна са били държани в лицензираните в ICE складове в пристанища на различни места в Европа през лятото.

Повече за новите правила на ЕС

Правилата на ЕС се разглеждат като решаваща част от Зелената сделка, водещото законодателство за околната среда на съюза. Целта им е потреблението на блока да не предизвиква повече щети на страни извън границите на ЕС. Това обаче е широко оспорвано от развиващите се страни, които твърдят, че новите правила правят търговията със страни от скъпа.

Регулациите изискват от вносителите да представят геолокационни данни за своите продукти, за да докажат, че те не идват от страни, засегнати от обезлесяването. Стоките ще бъдат проверявани според това доколко страната на произход се счита за изложена на риск от обезлесяване.

Кафето и какаото са особено засегнати, тъй като не преминават незабавно през митницата при влизането си в ЕС и могат да прекарат повече от 18 месеца в митническите складове. Именно 18 месеца е продължителността на преходния период, зададен от закона за обезлесяването.

Притесненията на производителите

За производителя на шоколад Barry Callebaut финансовият риск ще бъде значителен, казва Никола Мунар, директорът по устойчивост и земеделие в компанията. Европейският съюз е най-широкият пазар за Barry Callebaut, най-големия производител на шоколад, който преработка около 20% от световното какао всяка година.

"Представете си 18-те месеца в склад за нас и тежестта на ЕС в географския микс. Това е много, много значителен риск", казва Мунар. При прилагането на правилата това е единствената точка, която наистина ни притеснява в момента, обяснява той.

Матийс де Меер, мениджър по въпросите на ЕС в Европейската какаова асоциация, казва, че какаовата индустрия разчита на предварителните покупки: "Шоколадовите яйца, които ще бъдат консумирани по време на Великден през 2025 г., са резултат от настоящите реколти."

Ако Европейската комисия и държавите членки не изяснят скоро статуса на какаовите зърна, произведени през преходния период, има огромен потенциален риск за производителите на какао, потребителите в ЕС и индустрията като цяло, добавя той. Стойността на голямо количество какаови продукти може да спадне почти до нула, водейки до загуба на хранителни продукти и застрашен достъп до пазара на ЕС за 3 млн. производители на какао.

В момента комисията води дискусии с държавите членки и търси решение за съхраняваните култури, внесени през преходния период.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар