Подкаст със Сирма Желева: Дрехите са новата пластмаса

Бързата мода оказва все по-голям ефект върху околната среда, ползваме една дреха средно 7-8 пъти и я изхвърляме, казва още изпълнителният директор на Българска асоциация "Кръгов текстил"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на подкаста "Капитал Green" е Сирма Желева, която е изпълнителен директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ) и част от екипа на TexCycle, които оперират контейнерите за събиране на текстилни отпадъци в градовете. С нея говорим за системите за разделно събиране на текстил и възможностите за рециклирането му, както и за замърсяването, което производството на дрехи генерира.

Всеки човек в Европа например изхвърля по 11 кг дрехи на година и тенденцията е това количества да се увеличава. "Колкото и да си говорим, че е важно да спрем бързата мода, това все още не се случва. Купуваме все повече и повече и използваме една дреха 7-8 пъти не защото не може да я носим повече, а защото искаме нещо ново", казва Желева.

По-добрият вариант е, ако се намери приложение за втора употреба на дрехите. Но това става все по-трудно.

В София вече има немалко контейнери за събиране на текстилни отпадъци. В страната са около 300.

Тук се събира всякакъв вид текстил - годен или негоден за втора употреба. По принцип стандартният потребител няма как сам да прецени дали една дреха става за повторна употреба. Това, което е важно, е да са изпрани и да са в индивидуална торба.

Сортирането след това е ръчно.

В първите дни след поставянето на контейнерите те се запълваха изключително бързо, тъй като хората явно имаха събрани дрехи в къщи, които ги е било жал да изхвърлят на боклука. Това налага понякога по два пъти на ден да ги извозваме. Сега е по-ритмично положението.

Текстилната индустрия като цяло е сред силно замърсяващите, макар да не се говори много за това. Тя е в топ 5 по употреба на земя, ресурси и изхвърляне на вредни емисии.

"Наричаме текстила "новата пластмаса", макар че реално не е нова, тъй като около 50% от текстилните изделия са синтетични", казва още Желева. Като цяло големият проблем е, че дрехите не са произведени, за да бъдат рециклирани, а за да са красиви. И това създава трудности за кръговия модел. Още повече че към момента рециклирането е енергоемък и скъп процес, който без определени регулации трудно може да се издържа сам.

В епизода ще чуете още:

  • Как точно се сортират и рециклират старите дрехи
  • Как се преценява кое става за втора употреба
  • Защо е нужна промяна в начина на производството
  • Трябва ли да има екотакса върху текстила