🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големият соларен парк в България ще заработи през 2025 г.

Проектът за 229 мегавата на Rezolv в Силистра получи лиценз от КЕВР и започва да се строи до няколко месеца

Силистренското летище се превръща в огромен соларен парк
Силистренското летище се превръща в огромен соларен парк
Силистренското летище се превръща в огромен соларен парк    ©  Цветелина Белутова
Силистренското летище се превръща в огромен соларен парк    ©  Цветелина Белутова

Няколко месеца след като стана ясно, че чешката компания Rezolv Energy ще закупи проекта "Св. Георги" за 229-мегаватова соларна централа край Силистра, за него вече е издадено формално одобрение от КЕВР. Инвестицията, която може да бъде определена като една от най-големите в страната от страна на външен инвеститор в последните години, се очаква да доближи четвърт милиард лева и да заработи лятото на 2025 г.

В случая енергийният регулатор е издал лицензия за 199 мегавата мощност, на която ще бъде свързана централата и ще подава електроенергия в националната мрежа. Но това не пречи инсталираната й мощност да е по-голяма, тъй като на практика фотоволтаиците рядко достигат 100% натоварване.

Към днешна дата инсталацията на мястото на старото летище в Силистра би била най-голямата в страната и би увеличила соларното производство с над 300 хиляди мегаватчаса на година. За справка, един от най-големите соларни проекти - ФЕЦ "Верила", който беше пуснат в експлоатация в средата на миналата година, е двойно по-малък като мощност.

Готов за работа

В началото на тази година КЕВР одобри бизнес плана на централата и я лицензира за 87% от инсталираната мощност, което ще я направи най-големият работещ солар в страната, ако бъде пуснат сега.

Пред "Капитал" от Rezolv казаха, че строителството е планирано да започне през следващите месеци, като проектът трябва да бъде напълно оперативен до второто тримесечие на следващата година. "В момента сме в напреднала фаза на структуриране на финансирането на строителството, което ще бъде осигурено чрез комбинация от собствени ресурси и кредит по проектно финансиране, предоставен от регионално познати кредитори", казват още от компанията инвеститор.

Според графика на проекта пред него предстоят доставката на панелите, кабелите, инверторите и тяхното сглобяване. Също така изграждането на връзката и подстанцията, които са последният етап.

Инвеститорът

Новият собственик на проекта за соларния парк е наскоро създадената компания Rezolv Energy, част от гиганта Actis. Според публичната информация дружеството е учредено точно за да участва на ВЕИ пазара в Източна Европа.

Тази седмица пък стана ясно, че Actis ще бъде придобит от инвеститора General Atlantic, който ще използва компанията, за да създаде крило за устойчиви инвестиции, и най-вероятно част от това портфолио идва от соларния парк край Силистра. По данни на SEE news сделката ще бъде финализирана в средата на 2024 г.

Основната функция на Actis e на инвестиционен фонд, управляващ активи за над 15 млрд. долара, базиран във Великобритания и концентриращ портфейла си в развиващи се икономики по целия свят. Голяма част от сделките на компанията са с африкански или южноазиатски държави, като това включва соларен проект в Румъния с размер 1044 мегавата, който би бил най-големият в Европа по капацитет, ако се реализира.

Преди няколко месеца изпълнителният директор на Rezolv Алистър Хамънд заяви за "Капитал", че планът на компанията е да разгърне портфейла си до 3.5 и 4 гигавата проекти за период от три до пет години.

"Със сигурност бихме били отворени към други български проекти - вятърни или слънчеви, ако са достатъчно мащабни и условията са подходящи", каза тогава той.