🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ падна под 30 евро/мВтч в средата на зимата

Регулираната цена на българския пазар остава по-висока, заради договорите на "Булгаргаз"

Цената стигна дъно в най-неочаквания момент за мнозина
Цената стигна дъно в най-неочаквания момент за мнозина
Цената стигна дъно в най-неочаквания момент за мнозина    ©  Цветелина Белутова
Цената стигна дъно в най-неочаквания момент за мнозина    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Спадът на важната суровина е неочакван за периода.
  • Причините могат да се търсят в потреблението, но и в заобикалянето на конфликтите около Европа.
  • В България цената продължава да е по-висока и разликата стига почти до 20%.

Цената на природния газ в Европа продължава да се понижава и в сърцето на зимата достигна до 6-месечно дъно на най-голямата борса на континента TTF. В момента газът се търгува на нива около и под 30 евро/мВтч - нещо, което не се е случвало от август насам. А ако тази стойност бъде "изгладена" с инфлацията, котировките биха били почти на нивата от преди войната в Украйна.

Въпреки че през последните години новините, свързани с търговията на газ в зимните месеци, се фокусираха около повишаващи се цени и падащи рекорди, през тази година ситуацията е коренно различна. Данните от пазара показват, че суровината, от която зависят цените на електро и топлоенергията, е все по-евтина и нейната цена не се ръководи от студеното време и високото потребление.

От друга страна, търговията с природен газ в България изглежда по-различно. Регулираните цени на държавния доставчик "Булгаргаз" са по-високи от европейския спот пазар с почти 30%. И въпреки че те също вървят надолу, това се случва с по-бавен темп заради разликите в ценообразуването, както и няколкото много спорни решения в газовата политика на България.

Допълнителен фактор за по-ниското търсене на природен газ в Европа е невъзстановяващото се индустриално потребление. Въпреки че още няма крайни данни за ЕС, статистиката от края на 2023 г. показва, че индустриалното търсене е по-ниско от обичайното.

Устойчива на конфликти

В последните няколко седмици в Европа се случиха няколко събития, които повишиха напрежението, но не успяха да провокират обичайния от последните години смут на енергийните пазари. Става въпрос най-вече за ескалиращия конфликт с йеменските хути, които блокират доставките през Червено море, студената вълна, която предизвика отрицателна аномалия в Европа и липсата на достатъчно доставки от Катар.

Допълнителна заплаха за цените в Европа играе войната в Украйна, въпреки че през 2023 г. европейските страни продължиха да редуцират доставките от Русия и те в момента се намират на 28% от количествата, които бяха внасяни през 2022 г., когато имаше над 50% спад спрямо предишните години. Това включва и танкерите с втечнен природен газ (LNG), които продължават да участват по заобиколен начин в европейските миксове.

Въпреки геополитическите сътресения европейският спот пазар показва, че доставките в Европа са станали по-устойчиви на различни кризи. Една от съществените причини е, че се разчита на два основни доставчика, които не са част от текущите конфликти - Норвегия и САЩ. От началото на годината цените на спот пазара в Европа вървят постоянно надолу, като на годишна база потъването е двойно.

Също така хранилищата остават сравнително пълни - малко под 80%, при положение че преди години стартираха зимата от тези нива.

Хутите и студа в САЩ ще движат цените в Европа

Ниската цена в Европа има и друг прочит. Bloomberg излезе с информация в първите часове на тази седмица, че Катар е започнал да спира танкерите си през Червено море заради заплахата от терористични действия от страна на хутите, които владеят бабелмандебския проход. Катарската държава е вторият най-голям доставчик на LNG в Европа след САЩ.

Вместо обаче това да провокира скок в цената, тя по-скоро тръгна надолу, което може да означава още повече внос на американско гориво от другата страна на океана. Проблемът с твърде голямата зависимост от САЩ в доставките на газ идва от местния американски пазар, който във всеки един момент може да ограничи износа, ако потреблението нарасне. Такова нещо може да се случи в следващите няколко седмици, в които се очаква зимата да е много по-студена в Северна Америка. След войната в Украйна САЩ се превърна в най-големия износител на природен газ в света, след като Русия беше извадена от уравнението в последните месеци.

В месечния пазарен анализ на Axpo се изтъкват няколко фактора за ситуацията в Европа: "Цените на горивата също се движеха надолу в края на 2023 г., най-вече заради продължителните топли зимни периоди в световен мащаб, стабилното производство на енергия от възобновяеми източници и слабото индустриално търсене. Тези фактори позволиха на газовите хранилища да приключат миналата зима на изключително високи нива, което впоследствие изискваше малко нагнетяване през лятото. Въпреки предизвикателствата при доставките по тръбопроводи от Норвегия газовите хранилища се напълниха рано на фона на силните доставки на втечнен природен газ и започват 2024 г. на най-високите нива за януари. Хранилищата биват подкрепени и от реекспортирания газ, съхраняван в Украйна."

В България същото, но не точно

В момента българското газово хранилище "Чирен" е пълно на 78%. Нивото е внушително спрямо предходни години, като тенденцията е българската консумация да отговаря на европейската.

Любопитен и леко странен е фактът, че цената на регулирания пазар в страната е доста по-висока от нивата на TTF борсата. За февруари очакванията към момента са тя да е близо 73 лв./мВтч, докато сегментът, според който се определяше в исторически план на европейската борса TTF, се движи около 62 лв. Разликата от 17% потенциално идва от българския договор с Азербайджан, който е петролно индексиран, както и заради договора на "Булгаргаз" с турската "Боташ", според който България трябва да плаща сериозни такси дори и да не пренася количества. Друг оскъпяващ елемент е високата цена на нагнетения газ в "Чирен", който дори и да беше отписан счетоводно, със сигурност утежнява ситуацията.

Въпреки това, не е ясно каква е причината за твърде голямата разлика между европейските и българските котировки, при условие че дори на българския газов хъб сделките се сключват на европейски цени. Една от причините вероятно идва от сключените LNG сделки на "Булгаргаз" с различни контрагенти и цената, която може да се запази като търговска тайна. Дори и цената през февруари да спадне още, разликата с цената на която се продава в България ще е доста значителна и не е ясно по каква точно причина.