🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вярно или не | Загуби ли България чуждите пазари на ток?

Въглищната енергия става все по неконкурентна и за бизнеса е по-изгодно да внася енергия от региона

Още актуални теми и прогнози за сектора можете да проследите на конференцията на Капитал Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук

Имаме добра и лоша новина. Добрата е свързана с това, че България изпълнява предсрочно ангажимента си за намаление на емисиите от въглищно електропроизводство по Плана за възстановяване. Според данни на народния представител Владислав Панев страната ни е постигнала 47.8% намаление на CO2 емисиите за първите 15 дни на януари спрямо същия период на 2019 година (40% е ангажиментът до 2026 г.).

Но по-важното е, че това е постигнато изцяло по пазарни причини и без преждевременно затваряне на мощности или административното им ограничаване.

Лошата новина е, че България вече по-трудно продава електроенергията си в региона, тъй като все по-често тя е по-скъпа от тази в съседните ни държави. А това води не само до по-малък износ или дори внос, а и до силно редуциране на въглищните мощности дори в най-студените дни. Причината е, че България не изгради достатъчно алтернативи и не разнообрази енергийния микс през последните години (всяко правителство водеше популистка политика с фалшиви обещания за дълъг живот на въглищата) и той все още е доминиран от ТЕЦ-ове.

Ефектът от всичко това обаче е позитивен за икономиката и бизнеса, тъй като се използва по-евтина електроенергия, отколкото ако тя се произвеждаше от българските мощности. Всъщност именно това е големият плюс на единния пазар - търговците винаги търсят на конкурентната цена.

Реалността е, че през 2023 г. България е изнесла най-малко ток в сравнение с предходните години, като една-единствена има по-малко нетно салдо - 2020 г., когато локдауните буквално спряха търсенето и индустрията в Европа не работеше.

В последните месеци соларният бум накара мнозина да си помислят, че зеленият преход се случва и у нас. Това обаче не е съвсем така, тъй като основната причина за инсталирането на нови соларни мощности са частните инвеститори и добрата география на страната. От гледна точка на държавно планиране българският енергиен сектор изостава със сериозни темпове както от Гърция и Румъния, така и от по-непретенциозни пазари. Няма никакво планиране в перспектива, а въглищните централи се гледат като електорален ресурс. И по тази причина ситуацията от миналата седмица, в която България внасяше ток от абсолютно всички свои съседи, ще стане от случайност - нова реалност.

През миналата година имаше два месеца - май и ноември, през които България беше нетен вносител, а има достатъчно причини да вярваме, че с оглед на тенденцията от януари в най-големия студ въглищните централи да стоят неработещи през 2024 г. ще тези месеци ще са много повече.