Седмични новини за енергетика: Електромобилите в България; Ново дъно в цената на газа

Още: Новият най-голям соларен парк в страната, Безплатни климатици в 21 града, Дрехите са новата пластмаса

Електромобилите в България идват, но с какво темпо и откъде?
Електромобилите в България идват, но с какво темпо и откъде?
Електромобилите в България идват, но с какво темпо и откъде?
Електромобилите в България идват, но с какво темпо и откъде?

Цената на природния газ е неочаквана за периода. Тя е много по-ниска от миналата година и през последната седмица продължава да се понижава без да има конкретен и значим повод. Липсата на голямо събитие не отменя факта, че има достатъчно по-малки причини това да се случва като потреблението, търсенето, доставките и пр.

Повече от любопитно е, че в България цената продължава да е по-висока и разликата стига почти до 20% спрямо европейския TTF хъб. В материал на "Капитал" коментираме какви точно са основните движения във важната суровина и ситуацията у нас.

Какво се случи

Напук на нулевото развитие по отношение на зеления преход в множество сектори в страната, соларният бизнес преживява динамични и интересни времена. България отново ще има нов най-голям солар, който да дава ежедневно огромни количества зелен ток. Най-големият соларен парк в България ще заработи през 2025 г. И най-вероятно ще промени доста динамиката на инвестиционния климат в страната бидейки една от най-големите преки чуждестранни инвестиции за десетилетието.

Вярно или не? Загуби ли България чуждите пазари на ток?

Ако сте пропуснали:

Какво ще се случи с въглищните централи и огромните площи на мините. Проектите на някои от потенциалните инвеститори достигат колосалните 1 млрд. лева. Преобладаващата част от заявките са свързани с ВЕИ, водород и батерии за съхранение на енергия.и в страната, които в момента за заети пряко или косвено с въглищната енергетика. Прочетете какви са намеренията тук.

Анализ на Икономист от Светът утре - Енергиен архипелаг: Европа трябва да строи енергийни острови. Но какви?

И още:

В тазседмичния брой на "Капитал" обръщаме специално внимание на електромобилния сектор в страната, който непременно е "жертва" на световните динамики. Има ли нашествие на китайски електромобили в страната в въпрос, който си задават мнозина. Ясно е обаче, че дори и да се забавя навлизането на пазара на електрическите машини, до голяма степен вече се случва промяна във всички отрасли, които са свързани със сектор "коли". А ако искате може да чуете подкаста по темата.

Над 700 зарядни станции на Eldrive ще се захранват със зелена енергия. Операторът на инфраструктурата за електромобили ще си партнира с ТОКИ за осигуряването на гаранции за произход на тока.

Northvolt набра 5 млрд. долара дългово финансиране за завода си за батерии. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на завода на компанията и изграждане на съоръжение за рециклиране.

Нов фонд ще осигурява финансиране за обновяване на сградите. Първоначалният ресурс, с който ще разполага Националният декарбонизационен фонд, е 140 млн. лева, но планът е да се акумулират 7 млрд. лева

Зелена енергия:

Има достатъчно причини да вярваме, че заглавието "Държавата представи "празен" План за енергетика и климат" не е преувеличено.Стратегическият документ беше пуснат за обществено обсъждане без моделиране за потреблението на енергия по сектори и години и като цяло не е ясно каква част от него е наистина отработена. Проблемът е, че планът ще бъде ползване за отправна точка по много различни политики в бъдещ план.

Около 85 хил. домакинства ще получат безплатни климатици, термопомпи и екопечки. Редица общини вече са обявили търгове за избор на доставчици, като монтирането на уредите трябва да стане преди следващия отоплителен сезон

Подкаст със Сирма Желева: Дрехите са новата пластмаса. Бързата мода оказва все по-голям ефект върху околната среда, ползваме една дреха средно 7-8 пъти и я изхвърляме, казва още изпълнителният директор на Българска асоциация "Кръгов текстил"