🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индия планира покривни соларни системи за над 10 млн. домакинства

Правителството си е поставило амбициозната цел да постигне 500 гигавата мощности от възобновяеми източници до 2030 г.

Очаква се още през тази година да бъдат инсталирани първите 10 гВт покривни солари.
Очаква се още през тази година да бъдат инсталирани първите 10 гВт покривни солари.
Очаква се още през тази година да бъдат инсталирани първите 10 гВт покривни солари.    ©  Shutterstock
Очаква се още през тази година да бъдат инсталирани първите 10 гВт покривни солари.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Проектът Pradhan Mantri Suryodaya Yojana е поредната инициатива на страната за увеличаване на соларните мощности
  • Според доклад, индийските домакинства имат огромен потенциал за над 630 гигавата, в случай че всички подходящи покриви са покрити със соларни системи
  • Ако целите бъдат постигнати, Индия ще се превърне в една от водещите страни в енергийния преход

Поредна стъпка в динамичното развитие на Индия е новият правителствен план за изграждане на покривни соларни системи за бита с общ капацитет от 40 ГВт, които ще могат да осигурят слънчева енергия на 10 млн. домакинства. Проектът под името Pradhan Mantri Suryodaya Yojana, беше обявен преди дни от министър-председателя Нарендра Моди на среща в Ню Делхи.

На фона на населението на Индия инициативата може да не изглежда внушително, но за сравнение през миналата година цяла Европа е успяла да инсталира малко над 50 ГВт фотоволтаици, а общо наличните соларни мощности на континента са около 260 ГВт. От тях покривните солари са едва половината.

Новият план на Индия има за цел да осигури зелен ток на домакинства с ниски и средни доходи чрез инсталацията на покривни соларни системи, като същевременно предлага и възможност за допълнителни доходи от излишната произведена енергия. Соларните системи ще бъдат свързани към мрежата, а това ще осигури дългосрочна енергийна сигурност и устойчивост.

Министър-председателят обяви, че трябва да започне мащабна национална кампания за мобилизиране на потребителите от жилищния сегмент, които следва да приемат слънчевата енергия от соларните системи в големи количества. "Това не само ще намали сметките за електричество на бедните и средната класа, но и ще направи Индия независима в областта на енергетиката", написа Моди в Twitter.

Държавната REC, която е небанкова финансова компания и собственост на Министерството на енергетиката на Индия, ще финансира проекта, обяви председателят и управляващ директор Вивек Кумар Деванган. За целта REC ще отпусне до 1.2 трлн. индийски рупии (около 26 млрд. лв.) за инсталирането на соларните системи.

Целта е още до 2026 г. да бъдат монтирани 40 гигавата соларни мощности, като в края на тази година ще бъдат постигнати първите 10 гигавата. За сравнение настоящите покривни соларни системи в Индия, които са свързани към мрежата са с капацитет от 11.08 гВт, а общата мощност на соларите в страната от 73.32 гВт.

Като цяло правителството си е поставило амбициозната цел да постигне 500 гигавата мощности от възобновяеми източници до 2030 г., а само слънчевата енергия се очаква да представлява 292 гигавата. Ако това бъде изпълнено, Индия ще се превърне в една от водещите страни в енергийния преход.

Това обаче не е първият план за увеличаване на соларните мощности в страната. "Националната слънчева мисия" е една от предишните инициативи на правителството, част от Националния план за действие по изменение на климата. Тя беше обявена от бившия министър-председател Манмохан Сингх през 2010 г. Тогава страната целеше постигането на 20 гВт мощности до 2022 г., а по-късно това беше увеличено до 100 гВт от министър-председателя Нарендра Моди през 2015 г.

Голям, но неизползван потенциал

Към 2022 г. индийските домакинства консумират около една четвърт от цялата електроенергия годишно. Според проучване на Министерство на енергетиката на Индия, консумацията вероятно ще се удвои до 2030 г. Това ще бъде подхранвано от нарастващото потребление на глава от населението и бързата урбанизация. В момента около 700-800 хил. домакинства са инсталирали фотоволтаични покривни системи и са се възползвали от правителствената програма за субсидии, което възлиза на около 4 гВт соларен капацитет.

"Индия, както в селските, така и в градските райони, има огромен потенциал, когато става въпрос за инсталиране на соларни системи на нашите покриви" коментира Неерадж Кулдип, старши ръководител на програмата в Съвета по енергетика, околна среда и води (CEEW), пред PV magazine. Според скорошен доклад на CEEW, индийските домакинства могат да постигнат технически капацитет от над 635 гигавата соларни мощности, ако всички подходящи покриви са покрити със соларни системи.

Икономическият потенциал обаче намалява значително - до една пета, след като размерът на системата бъде ограничен, спрямо консумация на електроенергия на квадратен метър в повечето щати в Индия. Пазарният потенциал намалява дори още повече - до 11 гигавата, ако периодът на изплащане на системите е ограничен до пет години. Това се дължи главно на по-ниските тарифи за електроенергия спрямо високите разходи за соларните панели, което прави инвестицията бавно възвръщаема.

Пазарният потенциал е допълнително негативно повлиян от ограничената информираност на потребителите относно ползите от слънчевата енергия, според анализа на CEEW. Основно предизвикателство при внедряването на соларните системи е координирането на множеството заинтересовани страни - собственици на покриви, дистрибуторски компании, доставчици и финансови компании.

Приветствайки правителствената схема за домакинствата, Кулдип заяви, че тя ще даде необходимия тласък на покривните соларни системи, за да достигнат повратната точка. Планираното увеличение на домакинствата, захранвани със слънчева енергия, не само ще помогне на държавите да спестят от субсидии за електроенергия, но също така ще допринесе за подобряване на финансовото състояние на енергийните компании, като в крайна сметка ще увеличи използването на възобновяема енергия в Индия.

Къде е България спрямо Индия

За сравнение, в България соларната мощност към момента е 2.5 гигавата, а догодина се очаква да надхвърли 3 гигавата. Правителството предложи различни програми за финансиране на соларните системи за бита и вече се виждат инсталации по фасадите на различни сгради, макар и незаконни. От 1 юли 2024 г. ще влезе в сила най-голямата реформа в енергетиката, която ще премахне регулираните цени за битовите потребители, а вследствие на нея е възможен и ръст на инвестициите в системи за собствено производство на ток и топла вода.

Българската енергетика изживя бум на нови ВЕИ мощности през последните две години, но през тази година се очаква известни забавяне. От друга страна ще бъдат пуснати много от новоизградените соларни централи и това ще доведе до нови рекорди в производството на соларна енергия. Трудно е да сравним българската икономика с тази на Индия, но и тук държавната помощ е ключова за постигането на висока употреба на соларните системи и енергийния преход на страната.