Седмични новини за енергетика: Липсващия милиард в енергетиката; Старт на мярката за батерии по ПВУ

Още: Реконструкцията на ПАВЕЦ "Чаира", Българският зелен биткойн ETF

Ниските цени на квотите и електроенергията объркаха сметките в секторния фонд
Ниските цени на квотите и електроенергията объркаха сметките в секторния фонд
Ниските цени на квотите и електроенергията объркаха сметките в секторния фонд    ©  Велко Ангелов
Ниските цени на квотите и електроенергията объркаха сметките в секторния фонд    ©  Велко Ангелов

Липсва ли наистина милиард в енергетиката и защо се твърди, че това може да доведе до повишаване на цените на тока на домакинствата? Темата предизвика дебати и доста спекулации. А в крайна сметка депутатите от ДПС, ГЕРБ и ИТН взеха решение бюджетът да покрие недостигът на приходи от по-ниските цени на тока и CO2 квотите в секторния фонд, вместо КЕВР да спре щедростта към топлофикациите. Прочетете тук повече защо се пораждат редица въпроси за мотивите на това решение и кой реално печели от него.

Какво се случи

Най-накрая след месеци забавяне държавата даде старт на двете мерки по Плана за възстановяване за нови ВЕИ и батерии за бизнеса. Едната е насочена към проекти с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW. А другата е без ограничение в размера, като има само минимален праг от 200 kW. Целият бюджет е над половин милиард лева, които се очаква да подпомогнат изграждането на минимум 1140 мВт зелени мощности и 300 мВт батерии. Според регламента ще могат да кандидатстват всички, а изискванията за гаранции са по-ниски от стандартното, което отваря вратите за нови инвестиции.

Ако сте пропуснали:

Дори и да не сте чували за CBAM, първият в света въглероден данък върху вноса на стомана, цимент, електричество и още четири високоемисионни продукта влезе в сила в ЕС през октомври 2023 г. По този начин съюзът ще защити собственото си производство, което лесно бива изместено от държави като Турция. До края на 2025 г. схемата ще е в преходен период, а от 2026 г. ще започне реалното облагане на вноса. Което може да доведе до огромни промени за индустрията.

И още:

Лека полека България започва да работи по връщането на най-голямата си батерия в употреба. Дали обаче не е късно и как по-точно ще протече ремонта предстои да видим. НЕК ще ремонтира един от авариралите агрегати на ПАВЕЦ "Чаира" срещу 53.5 млн. Лв. Компанията обяви обществена поръчка за подмяна на турбината на хидроагрегат (ХА) 4, като фирмата, която ще бъде избрана, ще трябва да се наеме с всичко от А до Я, което през годините се е доказало като изключително сложна задача при ПАВЕЦ-а.

В ерата на криптовалутите, все още огромна стойност за инвеститорите имат и "олдскул" активите като златото. Новините за понижаване на лихвите в САЩ в последно време изпратиха златото до рекордни нива. Като благородният метал достигна 2150 долара за тройунция. Прочете повече тук.

Зелена енергия:

Вече има зелен биткойн ETF, чиито корени могат да се проследят до България. Става въпрос за компанията 7RCC, която залага на крипто и ESG стратегия. Идеята е проста, но иновативна: комбиниране на 80% биткойн и 20% фючърси върху въглеродни кредити, за да се предложи на инвеститорите експозиция към крипто.

Европа отчита втората си най-топла зима, докато в България тя е рекордна от 136 г. насам или откакто има метереологични данни. Причината е в февруари, който счупи температурните рекорди в глобален мащаб и прекрачи значително прага от 1.5°C. Донякъде очакванията за топла зима в следствие на Ел ниньо се затвърдиха, като прогнозите са за продължаване на тренда през цялата 2024г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    hpu591188655 avatar :-|
    hpu591188655
    • - 2

    Ей този Дилян Д простия пак не е разбрал

    Нередност?
Нов коментар