Mondis Energy открива потенциални аварии в електропреносната мрежа

Севдалин Станев - изпълнителен директор на Loren Networks

Севдалин Станев - изпълнителен директор на Loren Networks
Севдалин Станев - изпълнителен директор на Loren Networks
Севдалин Станев - изпълнителен директор на Loren Networks
Севдалин Станев - изпълнителен директор на Loren Networks

Визитка

Севдалин Станев е експерт в сектора на информационните и комуникационните технологии с повече от 25 години опит в телекомуникациите и електронната индустрия. В момента е председател на борда и главен изпълнителен директор на "Лорен Нетуъркс" АД. Компанията предлага иновативни ИКТ, енергийни и IoT решения за телекомуникациите и енергетиката, оборудване за телекомуникационни и енергийни мрежи, интелигентна система за наблюдение на кабелни мрежи и инфраструктура, IoT услуги и използване на платформи, оборудване за захранване и преобразуване на енергия, проектиране на мрежи, системна интеграция и поддръжка.

Заемал е множество ръководни позиции в българска телекомуникационна компания (Vivacom). Работил е по дигиталната трансформация на телекомуникационните мрежи в България и за BW Solutions Белгия в ИКТ сектора като член на екипи за европейски стратегически инвестиции, предоставяйки международен експертен опит в създаването на мост между Западна и Източна Европа (телекомуникации, технологии за възобновяема енергия и европейски проекти).

Какво представлява Mondis Energy - новото решение за откриване на потенциални аварии по мрежата за средно и ниско напрежение?

Иновативното решение е предназначено да спомогне за откриване на потенциални проблеми, които могат да доведат до аварии на електропреносната мрежа за средно и ниско напрежение. То измерва и контролира параметри на елементи на мрежата и на работната околна среда в трансформаторните станции в реално време, 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Архитектурата на решението се състои от три функционални части - сензорна, комуникационна и IoT платформа.

  • Сензорната част се монтира в трансформаторните станции, като измерва параметри на тока, протичащ през трите фази, и разпознава абнормални събития като искрене през изолацията на кабелите и контактни повърхности и комутационни съоръжения. Сензорната част разполага с голям набор от сензори за околната среда и контрол на достъпа, които се монтират според искането на клиента.
  • Комуникационната част осигурява връзка с платформената част чрез 2G/3G/4G мобилен интерфейс
  • IoT платформата е облачна web базирана платформа, която осъществя функции по събиране, форматиране и визуализиране на данни и събития, рапортувани от сензорната част. Има внедрени самообучаващи се алгоритми и изкуствен интелект, които позволяват предвиждане на определени събития и трендове. Позволява определяне на различни потребителски роли с различни права на достъп. Има интерфейс за връзка със SCADA и може лесно да бъде интегрирана с други външни системи. Изключително гъвкава, платформата предлага конфигуриране на параметри съобразно нуждите на клиента - примерно тип, спешност на повреди и събития, тригери за визуализация и т.н.

На какъв принцип работи Mondis Energy и какви са неговите особености?

Решението открива абнормални поведения на елементите на мрежите на ниско и средно напрежение, които са ранен индикатор за възникващи проблеми. В допълнение се следят и съпровождащи фактори (като елементи на работната среда на мрежите), които в много случаи са също причина или ранен индикатор за възникващи проблеми. Комбинирането и корелирането на събираните данни дава възможност за добра диагностика и ранно предупреждение за възникващи проблеми. В зависимост от сериозността на проблема алармите се приоритизират и визуализират на поддържащия персонал за последващи действия. Ранната диагностика дава възможност да бъдат избегнати изцяло голяма част от възникващите повреди, както и да се намалят времето и цената на възстановяване на повредите, които не могат да бъдат избегнати. Решението се монтира изключително просто и бързо, като няма нужда от прекъсване на съоръженията. Лесно се скалира и поддържа в момента до 1 млн. устройства. Решението може да бъде идеален помощник на поддържащия персонал при планиране на действията му.

Каква е ролята на изкуствения интелект и как помага той?

Изкуственият интелект е неразделна част от решението. Той спомага за откриване на абнормалното поведение на елементи от мрежата, като съпоставя актуалното поведение с очакваното поведение. Поради голямото разнообразие от събития в реалните мрежи чрез самообучение изкуственият интелект успява да отсее събития, които са епизодични и могат да се считат за фалшиви проблеми. Чрез корелация на събраните данни ИИ показва очаквани трендове на параметри или настъпване на определени алармени състояния в бъдещ период.

За кого е предназначено това иновативно решение и какво могат да очакват клиентите?

Решението е предназначено за ЕРП предимно, но може да се използва и от големи предприятия със собствена токозахранваща мрежа и трансформаторни станции. Клиентите могат да очакват видимост в реално време на поведението на елементите на мрежата, намаляване на броя повреди, намаляване на продължителността и цената за възстановяване на повредите поради ранната диагностика, както и намаляване на загубите от пропуснати ползи.