Търговията с ток след 1 юли - какви са рисковете и възможностите

Търговците на енергия имат опасения за сътресения на пазара, но според Министерството на енергетиката проблеми не се очакват

Темата накратко
  • Няма очаквания от 1 юли цялото потребление в страната да се купува само през сегмента "Ден напред".
  • Позицията им е в отговор на опасенията на търговците, според които това би създало сериозни рискове.
  • Логиката е краткосрочните пазари да бъдат допълнени от инструменти, вкл. двустранни договори, съхранение и др.

Тълкуването на последните промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), свързани с пълната либерализация на енергийния пазар на едро вече създава неясноти. След като търговците на ток изразиха притесненията си, че от 1 юли цялото потребление в страната (равняващо се на почти 34 TWh) ще бъде купувано основно през сегмента "Ден напред", от Министерството на енергетиката отговориха, че подобна опасност няма.

За "Капитал" от ведомството заявяват, че няма подобно очакване, като дори се създава широка рамка и набор от възможности за намаляване на натиска върху цените при сегмента "Ден напред".

"Диверсифицирането на покупките чрез различни периоди на доставка посредством закупуване на електрическа енергия от различните платформи, както и на извънборсовия пазар (при допустимите по ЗЕ изключения), е обичайно и очаквано пазарно поведение при управлението на портфолиото от крайни клиенти", пишат експертите на МЕ.

Има ли проблем?

В свое становище от Асоциацията на търговците на енергия в България изтъкват, че поправките в ЗЕ са били приети набързо и без задължителната оценка за въздействието им на пазара. Нещо, което може да доведе до проблеми и да създаде сериозен риск, най-вече в случай, че очакванията цялото потребление в страната след 1 юли да се купува през сегмента "Ден напред" се оправдаят.

"Това поведение е изключително опасно, особено като се има предвид фактът, че общо търгуваният базов обем на годишна база възлиза на около 27-28 TWh", пишат в позицията си от бранша. Според търговците това би изкривило пазара и би довело до по-високи цени, а оттам и реална възможност България да се превърне в нетен вносител на електроенергия.

От МЕ обаче не виждат подобни рискове - в позицията си те отбелязват, че в България краткосрочните пазари ("Ден напред" и "В рамките на деня") са добре развити, функционират добре и осигуряват правилните ценови сигнали.

"В същото време логиката на закона е краткосрочните пазари да бъдат допълнени от инструменти, стимулиращи дългосрочните ценови сигнали, включително двустранни договори, съхранение, управление на търсенето и др., но при свободата на избор на съответните договори", пишат експертите. Именно предвид това с последните изменения в ЗЕ е вменено на оператора на организиран борсов пазар задължението да предлага както краткосрочни, така и дългосрочни продукти със срок на доставка над една, но не повече от две години, допълват от МЕ.

Новият продукт

Експертите припомнят, че в края на януари енергийната борса обяви новия си продукт, за който могат да се сключват сделки на екран "Търгове", част от пазарен сегмента "Двустранни договори". Става въпрос за 12 месечните договори за електроенергия, с което се посрещат дългосрочни възможности пред всички борсови участници.

От министерството изтъкват, че законът запазва задължението за производителите с мощност 500 kW и над 500 kW, за операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за компенсиране на технологичните разходи по пренос, съответно по разпределение, както и за крайните снабдители да сключват сделки за ток по свободно договорени цени на организиран борсов пазар на електрическа енергия.

Изключение се допуска, когато производители снабдяват с ток свои клонове, предприятия и обекти, разположени на територията на страната, както и при сделки, сключени от производители на електрическа енергия от ВЕИ с обекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2019 г., и за сделки, сключени от оператори на съоръжения за съхранение на електрическа енергия, присъединени след 1 февруари 2023 г. Освен това ВЕИ производителите могат да сключват споразумения за покупка на ток със срок по-дълъг от две години, пишат в своята позиция от МЕ.

И обобщават, че "основни принципи, които следват предложените изменения и допълнения в ЗЕ, са свободно ценообразуване въз основа на търсенето и предлагането, по-гъвкаво и нисковъглеродно производство и по-гъвкаво търсене, овластяване на потребителите като участници на пазара, подкрепа за интегриране на ВЕИ". А дали резултатът от прилагането на закона наистина ще бъде такъв ще стане ясно съвсем скоро - още през юли.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар