🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЕВР сертифицира газовия интерконектор с Гърция, доставките започват след месец

Четири години след началото на строителните работи газопроводът от Стара Загора до Комотини е готов

Газовата връзка е вече сертифицирана както от българския, така и от гръцкия енергиен регулатор
Газовата връзка е вече сертифицирана както от българския, така и от гръцкия енергиен регулатор
Газовата връзка е вече сертифицирана както от българския, така и от гръцкия енергиен регулатор    ©  Надежда Чипева
Газовата връзка е вече сертифицирана както от българския, така и от гръцкия енергиен регулатор    ©  Надежда Чипева

Комисията за енергийно и водно регулиране сертифицира междусистемната газова връзка с Гърция, чието изграждане официално бе отбелязано на 7 юли.

Така остават само още няколко административни процедури, преди проектът да влезе в търговска експлоатация и България да може да използва пълния капацитет на трасето. Чака се например издаването на акт 16, а и не всички подписи на държавни институции са налични.

"Този проект се реализира благодарение на политическата воля, която имаше през последните месеци", заяви шефът на КЕВР Станислав Тодоров.

Очаква се физическите доставки на газ да започнат още през август или най-късно от септември. Но една по-лоша политическа обстановка в следващите седмици може да забави процесите.

Интерконекторът свързва Трансадриатическия газопровод до българската национална газопреносна мрежа и доставя газ директно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан.

Заедно с КЕВР газовата връзка също беше сертифицирана и от гръцкия енергиен регулатор RAE, чийто представители заявиха, че се надяват именно чрез това трасе да се осигури диверсификация на целия регион - от Егейско море до Украйна. Тръбата ще може да се използва и за пренос на втечнен газ от бъдещия терминал в Александруполис.

"Благодарни сме на КЕВР, RAE и ЕК за ускорената работа по този процес. За нас е изключително важно да срещаме такава институционална подкрепа, за да бъдат придвижени максимално бързо регулаторните и административните процеси, необходими за въвеждането на интерконектора в търговска експлоатация", заявиха изпълнителните директори на проектната компания за интерконектора Ай Си Джи Би (ICGB) Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Новият път на азерския газ

В момента България получава максималните по договора си 2.7 млн. куб.м на ден азерски газ през суапови сделки с Гърция. Това означава, че няма реален физически пренос на газ през Кулата - Сидирокастро, а се приспадат част от доставките на руските газ за Гърция през "Турски поток". Реално погледнато обаче, няма значение как се случва механизмът, а в крайна сметка горивото да влиза в българската мрежа на договорената цена.

С пускането в експлоатация на интерконектора количествата ще бъдат доставяни до националната газопреносна мрежа при Стара Загора.

Теодора Георгиева заяви, че по техническото изпълнение на проекта остава завършването на интеграцията и цялостното тестване на SCADA системата за контрол и управление на газопровода. "Това ще бъде първият изцяло автоматичен газопровод в България и не можем да си позволим компромиси със системата, която ще управлява цялата инфраструктура на IGB. Разчитаме гръцката компания изпълнител да завърши тези процеси възможно най-скоро", посочи тя.

Връзката

Всъщност политическите интереси в региона интерконекторът да заработи не са малко и засягат няколко държави. Резервираните към моментна капацитети по газопровода са за общо 1.57 млрд. куб.м на година от наличните 3 млрд. куб.м. Един милиард кубика на година са резервираните от "Булгаргаз" за доставките на азерския газ. Останалите капацитети по интерконектора са резервирани от гръцкия държавен доставчик DEPA, италианската компания Edison, както и Linden (която бе обявена за партньор на "Овергаз" на Сашо Дончев).

България може да стане сериозен транзитьор в региона и газовата връзка да бъде използвана от държави като Румъния, Сърбия, Унгария и Австрия. При интерес капацитетът ѝ може да бъде увеличен до 5 млрд. куб.м и тъй като въпросните държави нямат директен достъп до азерски газ и LNG, те ще могат да се възползват от него през българската газопреносна мрежа.

Изпълнителният директор от гръцка страна Караянакос изтъкна, че предвид ситуацията в региона вече се говори активно за това надграждане, което би отворило много нови възможности за износ и към Западните Балкани, Молдова и Украйна.