🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газът поевтинява с 31% през февруари, но остава над европейските борси

Новата цена е малко над 124 лв,./мВтч и е подобна на тази от ноември 2022 г.

Компенсации за битовите потребители на газ така и не бяха гласувани от депутатите
Компенсации за битовите потребители на газ така и не бяха гласувани от депутатите
Компенсации за битовите потребители на газ така и не бяха гласувани от депутатите    ©  Юлия Лазарова
Компенсации за битовите потребители на газ така и не бяха гласувани от депутатите    ©  Юлия Лазарова

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи в сряда (1 февруари) новата цена на природния газ за месец февруари, която ще е 124.34 лв на мВтч. За сравнение през миналия месец цената бе 179.33 лв. на мВтч. Това означава, че спадът през февруари е с близо 31%.

Така газът ще поевтинее дори с повече от предлаганите по-рано 25% от страна на обществения доставчик "Булгаргаз", като причината за това е, че в последните седмици на януари борсовата цена също се понижи.

Основната причина за спада в цената на регулирания пазар са котировките на европейските борси. Средната цена на най-ликвидната борса на континента (TTF) е 58 евро на мвТч или 113.4 лв./мВтч, което е с 8% под утвърдената от КЕВР тарифа, в която обаче влизат и количества от хранилището в Чирен, които са купувани през миналото лято на много по-високи цени и сега "Булгаргаз" използва, за да покрива нарасналото потребление.

Въпреки това, цената за февруари е най-ниската от ноември миналата година, когато борсите се сринаха и се стигна дори до отрицателни цени на горивото.

Ниски цени в сърцето на зимата

В началото на зимата имаше всички предпоставки именно сега да бъдат достигнати най-високите цени при търговията на газ, но реално по-голяма част от прогнозите не се сбъднаха. Най-голям фактор безспорно изигра по-топлото време, което намали потреблението не само в страната, а и в Европа и Северна Америка.

Според данни на "Капитал" потреблението в България през януари е било значително по-слабо, през някои периоди дори наполовина в сравнение със същите периоди година по-рано. Факторът време обаче може да изиграе и лоша шега през този месец, в който се очаква доста по-студено време на континента, което ще провокира по-голямо търсене и потребление.

Друга причина за странното движение на пазара може да се търси в хранилищата, които и до момента са пълни на 72% средно в ЕС. В България нивото е дори по-високо - 82%, като не е ясно дали хранилището ще се изпразни преди да започне новия сезон за нагнетяване през април.

В случай, че се използва газът от хранилищата, то цената на микса непременно ще бъде по-висока заради много високата цена на нагнетения газ от миналото лято. Тогава цените на борсата достигаха рекордни нива.

Така най-вероятно малки количества ще влизат постепенно в микса през всеки месец и ще се разчита на доставките на азерски газ за България, който е значително по-евтин, както и на тръжни сделки с ниски цени от борсата, които да свалят общата цена.

Един от спорните моменти в страната е фактът, че въпреки по-ниските цени сега, директните потребителите на газ в бита останаха без каквито и да е компенсации за високите цени на синьото гориво в предходните месеци, тъй като механизъм за това така и не беше приет от страна на Народното събрание. Предложение беше направено от "Продължаваме промяната", но то беше отхвърлено, преди да стигне до гласуване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pi4a avatar :-|
    pi4a

    Защо плащаме 45% по-скъпо парно след като газа е с 31% по-ефтин, или това е донорство към фалиралата Топлофикация София?

    Нередност?
Нов коментар