🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още 50 млн. евро за малък и среден бизнес

СИБанк ще финансира предприятия с ресурс от ЕИБ на лихвени нива около 5%

Дитмар Думлих, отговарящ за България, Румъния и Кипър в ЕИБ (прав вляво), и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк (прав вдясно), подписаха споразумение за 50 млн. евро кредитна линия
Дитмар Думлих, отговарящ за България, Румъния и Кипър в ЕИБ (прав вляво), и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк (прав вдясно), подписаха споразумение за 50 млн. евро кредитна линия
Дитмар Думлих, отговарящ за България, Румъния и Кипър в ЕИБ (прав вляво), и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк (прав вдясно), подписаха споразумение за 50 млн. евро кредитна линия    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Дитмар Думлих, отговарящ за България, Румъния и Кипър в ЕИБ (прав вляво), и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк (прав вдясно), подписаха споразумение за 50 млн. евро кредитна линия    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови 50 млн. евро кредитен ресурс ще бъдат насочени за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) в България. СИБанк и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха в четвъртък споразумение за кредитна линия в размер на 50 млн. евро, като средствата ще се използват за кредитиране на МСП. Банката има ангажимента да удвои този ресурс със собствени средства, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк.

Заемите към бизнеса ще се отпускат при по-ниска цена на финансиране с около 2 процентни пункта в сравнение с кредитите, отпускани със собствен ресурс, посочи още Андронов. Така средната лихва на кредити, финансирани по споразумение с ЕИБ, ще е около 5%. Ще се отпускат както инвестиционни, така и оборотни заеми.

С кредитната линия може да се финансират и проекти по еврофондове, което дава възможност освен за по-ниска лихва съответната фирма да получи за проекта си и грант по европейска програма. Възможно е и комбинирано финансиране със средства по това споразумение с инициативата JEREMIE.

Скоростно усвояване

Прогнозите на банката са, че до два-три месеца средствата по кредитната линия ще бъдат оползотворени, тъй като вече имат одобрени проекти, които чакат финансиране. Основание за очакването е и фактът, че предходната кредитна линия от ЕИБ за 50 млн. евро, споразумението за която беше подписано през септември 2013 г., е усвоена за по-малко от пет месеца, обясни Петър Андронов.

За сравнение  - той посочи, че кредитната линия, която СИБанк взима от ЕИБ през 2009 г. за 25 млн. евро, е усвоена за 35 месеца, а следващата от 30 млн. евро - за 22 месеца. Така от ЕИБ и СИБанк сега отчетоха седем пъти по-бързо усвояване на бизнес кредитите.

В момента се наблюдава активизиране на търсенето на кредити сред фирмите, особено средните по размер, и дори имаме опасения, че тези средства няма да са достатъчни да отговорят на скоростта на усвояването им, каза още Андронов.

Причина за дългия период на усвояване на първата кредитна линия (от 2009 г.) освен пика на кризата е било и това, че първоначално средствата са били разрешени за финансиране само на инвестиционни кредити. Поради икономическите условия тогава се е наложило преструктуриране на програмата с разширяване на обхвата й и за кредити за оборотни нужди.

Колко и къде

Данните на банката показват, че от 2009 г. досега финансираните проекти са на обща стойност над 110 млн. евро. С ресурс на ЕИБ от СИБанк са отпуснати инвестиционни кредити за общо 66.1 млн. лв. и оборотни за 148.7 млн. лв. Като брой кредити са съответно 215 инвестиционни и 291 оборотни. През миналата година отпуснатите като обем (133.6 млн. лв) и брой (282) кредити са три пъти повече в сравнение с предходната.

Средният размер на кредитите, отпуснати с ресурс от ЕИБ, е 215 хил. евро, а със собствени средства на банката - 192 хил. евро. По сектори най-кредитираните като брой заеми са били селско и горско стопанство, услуги, търговия на едро, търговия на дребно, тежка индустрия и производство, транспорт. По обем на заемите най-много са тези в тежката индустрия, а по региони - фирми от София, Бургас, Пловдив.

Реалната полза

С кредити по линии от ЕИБ фирмата "Александра рекърд", собственост на Александър Дончев, развиваща бизнес с верига магазини за бързооборотни стоки, в последните години е построила и оборудвала два нови магазина, развила е внос на хранителни стоки от Европейски съюз, сключила е договори за дистрибуция с местни търговци и е разкрила 40 нови работни места, като към момента служителите й са 90.

Друга малка фирма, клиент на СИБанк, ползвала кредит от ресурс по ЕИБ - "Мега трейд експрес", със собственик Веселин Попминчев се занимава с внос, дистрибуция, а вече и с производство на санитарни стоки и материали. Създадена е през 2000 г., като до момента е покрила територията на цялата страна като дистрибуция, създала е две свои марки санитарни стоки, а през 2009 г. организира и собственото им производство.

През 2011 г. с кредит от ресурса на ЕИБ фирмата купува две нови машини. Вече има реализиран износ за Гърция и Косово, като е увеличила и персонала - през 2010-2011 г. е имала 21 служители, а сега - 33.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    comandante avatar :-?

    Ми то хубаво ,ама на немските търгаши им дават и грант за инвестиции а колониите а лихвите са им почти 0 !
    Та с тези схеми още повече ще закопават бизнеса вместо да му помагат!

    Нередност?
  • 2
    kaloyankolev avatar :-|
    Kaloyan

    @Валентина Илиева
    Бихте ли обяснили какво означава точно "Възможно е и комбинирано финансиране със средства по това споразумение с инициативата JEREMIE."

    Как точно ще се комбинират средствата по тази линия с тези по линията на Джереми

    Нередност?
Нов коментар