🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви коментари отправи Еврокомисията към България

От Брюксел са върнали проекта за споразумение за 2014-2020 г. на 6 юни, кабинетът трябва да отговори другата седмица

Зинаида Златанова събира коментари от ресорните министри до петък, като трябва да отговори на ЕК другата седмица
Зинаида Златанова събира коментари от ресорните министри до петък, като трябва да отговори на ЕК другата седмица
Зинаида Златанова събира коментари от ресорните министри до петък, като трябва да отговори на ЕК другата седмица    ©  Георги Кожухаров
Зинаида Златанова събира коментари от ресорните министри до петък, като трябва да отговори на ЕК другата седмица    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия е върнала на българското правителство проекта за споразумение за периода 2014-2020 г., с доста подробни коментари и забележки. Това става ясно от качения на сайта eufunds.bg документ, където е описано, че коментарите са върнати на 6 юни.

В близо 20-те страници коментари, ЕК прави доста задълбочени наблюдения и корекции на изпратения от България документ. Основната забележка е за липсата на приоритети в почти всички области. Простото обяснение, разбира се, е че те липсват, защото продължава да няма политическа воля да бъдат формирани. Приоритетите означават някой от управляващите да излезе и да обясни, че ще се затварят болници и някои градове няма да получат финансиране, защото нямат смислени стратегии или идея как да се подобрят дългосрочно. Тъй като трудните решения са нещо, което това правителство упорито избягва вече над година, коментарите на ЕК са доста логични.

От кабинета на ресорния министър Зинаида Златанова обясниха, че връщането на коментари е редовна практика и нито една друга държава още не е подписала споразумението си, с което да отвори пътя към новите пари. Планът на Златанова е да събере коментари от министерствата до края на тази седмица и да бъдат върнати на Брюксел следващата. В срок до 26 юни българските власти ще отговорят на поставените от ЕК въпроси. "В коментарите на Комисията няма нещо, което да ни изненадва, това е очаквана и рутинна процедура", заяви Златанова на съвещанието на координационното звено.

Предвид ситуацията в държавата обаче, това ще е доста трудно упражнение, тъй като може да се окаже, че това е последната седмица на това правителство. Това заплашва да продължи доста дълго процеса по одобрение на споразумението, без което няма да има нови средства за България.

По-важните забележки:

- България все още държи на идеята с "Региони в растеж" да се финансират 67 града (отчасти и защото големите градове са под контрола на ГЕРБ - нещо, което тези управляващи не можеха да преглътнат). Събрано в едно изречение, с което ЕК удря по главата България и нейните колебливи политици вече година и половина, "парите трябва да са много по-концентрирани и базирани на анализ на нуждите на функциониращи градски области с достатъчно критична маса от икономически и демографски потенциал, като се подкрепят само най-добрите и обещаващи стратегии, с потенциал за дългосрочно подобрение".

- Стратегията за реформа в здравеопазването не е конкретна в плановете си, сроковете и финансирането. Иска се още по-ясен национален ангажимент за приоритизиране на нуждите, с карта за преструктуриране на болниците, преди каквито и да е пари да бъдат наляти в сектора.

- Тъй като "Добро управление" (наследникът на "Техническа помощ" и "Административен капацитет") е замесена в повечето мерки, които България трябва да предприеме, за да отговори на изискванията на ЕК, трябва да й се даде максимален приоритет за ранно изпълнение, както и ясно финансиране.

- Водната реформа трябва да включва прехвърлянето на отговорността на отделните общини към регионалните водни оператори, които още не са създадени. Парите, които Програмата за селски райони дава на общини под 2 хил. еквивалент-жители (често общини, контролирани от ДПС), трябва също да са съобразени с общите приоритети. Т.е. никакво раздаване "на парче".

- Все още няма адекватна карта на нуждите и индикаторите, за да бъдат достигнати целите на България в достъпа до широколентов интернет и използване на интернет от населението. Не е ясно какви инвестиции ще има в тази област от частния сектор. Да се даде ясен мандат на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" да управлява процеса. 24,6 млн. е много малка сума, която България да отдели за този приоритет, смята ЕК.

- Въпреки, че България отложи за 2016 г. въвеждането на стратегията за специализация, от която зависят парите за "Конкурентноспособност", ЕК призовава тя да бъде приета по-рано. Стратегията е готова и е представена от Световната банка, но отново се бави от българските власти, тъй като те не са съгласни с някои от приоритетите вътре (защото това значи, че дадени фирми няма да взимат пари от новата програма).

- Селските райони отново са оставени на самотек, както този период. Няма никаква ясна структура и приоритизиране на най-добрите проекти, които биха довели до съживяване на по-малките общини.

- Пътищата от по-ниска категория трябва да преминат анализ "разход-ползи", тъй като целта "достъп до градове и културни и природни забележителности" не е особено ясна. Освен това, тя трябва да е част от туристическа стратегия, смята ЕК.

- Интеграцията на ромите трябва да бъде вплетена адекватно във всички програм. Енергийната ефективност трябва да е добре координирана, защото предложената работна министерска група не е достатъчно ясен механизъм. Черноморският флот има структурни проблеми, като стари и неизползваеми съдове, които нямат нито добро икономическо представяне, нито енергийна ефективност.

Дузина неотговорени въпроси

Освен основните забележки, има допълнителни въпроси, които ЕК поставя. Първи сред тях е България да посочи къде смята да прилага по-малко съфинансиране и къде по-голямо, тъй като този период няма нужда навсякъде страната да прилага максималния обем от 80% съфинансиране. ЕК настоява да се запази и разшири финансовия инженеринг, който този период се оказа особено успешен. Комисията иска България да даде много по-ясна представа къде и колко ще бъде той, както и дали възнамеряваме да се включим към европейската инициатива за малък и среден бизнес (за която отделяме част от парите и ги даваме на Европейския инвестиционен фонд). И за двете от Министерство на икономиката знаеха, но мислеха да направят на по-късен етап. Явно това няма да проработи.

ЕК е доста категорична в желанието да се добави "липса на предприемаческо и управленско ноу-хау" в причините за ниския ръст и развитие на малките и средни предприятия в България. Също така, Комисията не разбира разделението, което този период беше наложено между сийд и венчър финансирането за иновативни компании, и заеми, микро-кредити и гаранционни схеми за "компании с ликвидни проблеми".

В областта на обществените поръчки, ЕК има желание за стандартизирани документи, които да минимизират възможността за "минаване между капките" на общините и министерствата.

Не са отбелязани силните и слабите страни на университетите, бизнеса, БАН, за да може да се работи и финансира там, където те са силни. Не е посочено кога България смята да установи финално границите на Натура 2000, с все мерките за консервация на тези региони.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • - 2
    • + 35

    Няма вече КОЙ - бързо се измитат....
    партия 15

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 33

    Още като излезе стратегията си писах с 1 познат как нещата са абсолютни измислици, обхванати в широки и безсмислени изказвания. Без никаква изненада се оказах прав.

    Нередност?
  • 3
    hm avatar :-|
    хм
    • - 1
    • + 48

    бой по чугунените канчета докато и най-простият електорален добитък проумее, че комунизмът свърши, а днешната утайка на тоталитарния режим е неспособна да управлява държавнически.

    Нередност?
  • 4
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 2
    • + 27

    Чудно ми е Бобева на какви лекарства е, особено след натворените безмислици в новия ЗОП?

    Нередност?
  • 5
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 16

    Имах впредвид Зинаидата Златанова и поредния сблъсък на родно и европейско законодателство.

    Нередност?
  • 6
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#4] от "Consumer":

    На руски.

    Нередност?
  • 7
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 18

    [quote#4:"Consumer"]Чудно ми е Бобева на какви лекарства е, особено след натворените безмислици в новия ЗОП?[/quote]

    [quote#6:"Нефертити"]На руски.[/quote]
    Имай милост, все пак не е толкова виновна лично тя та да я лекуваш с руски лекарства. Както обясни др.Кутев социализма е наследствена болест и се предава по полов път.

    Нередност?
  • 8
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 26

    От сериозността на забележките на ЕС разбирам, че отново ще бъдем лишени от средства. Златанова трябва наистина да пие руски лекарства, щом не е вдянала, че коментарите на ресорните министри работа няма да свършат. Липсва стратетия, виждане за развитието в почти всеки пункт от писмото на ЕК. Това трябваше да правят повече от година министрите, а не да защитават интересите на Путин като матросовци пред амбразурата. Нещастни петоколонници! Ще видим ли най-накрая осъден за действията си във вреда на държавата политик?

    Нередност?
  • 9
    wonderwoman avatar :-@
    Wonder Woman 2.0
    • - 1
    • + 26

    Некадърници!! Върнахте България с 10 години назад само за една злощастна година управление! Оставка!!

    Нередност?
  • 10
    kalo76 avatar :-|
    kalo76
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#8] от "Марина":

    Май единственият съден беше Тодор Живков, че и това беше някакъв цирк.

    Нередност?
Нов коментар