🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ЕОС Матрикс" купи рекордния пакет от 350 млн. евро. лоши заеми на Пощенска банка

Продажбата отне повече от осем месеца, а банката и колекторската компания вече имаха голяма сделка

Със своя номинал от 350 млн. евро, портфейлът на Пощенска ланка е най-големият, продаден на пазара на дългове в България. Досегашният рекорд бе на Уникредит Булбанк с 250 млн. евро
Със своя номинал от 350 млн. евро, портфейлът на Пощенска ланка е най-големият, продаден на пазара на дългове в България. Досегашният рекорд бе на Уникредит Булбанк с 250 млн. евро
Със своя номинал от 350 млн. евро, портфейлът на Пощенска ланка е най-големият, продаден на пазара на дългове в България. Досегашният рекорд бе на Уникредит Булбанк с 250 млн. евро    ©  Георги Кожухаров
Със своя номинал от 350 млн. евро, портфейлът на Пощенска ланка е най-големият, продаден на пазара на дългове в България. Досегашният рекорд бе на Уникредит Булбанк с 250 млн. евро    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сделката за най-големия портфейл необслужвани банкови кредити, предлаган за продажба в България, е приключила след осем месеца преговори и победителят е местното поделение на германската колекторска агенция "EОС Матрикс". Информацията съобщи продавачът - Пощенска банка. Не за пръв път институцията избира офертата на една от най-големите компании за събиране на дългове, което я превръща в традиционен партньор за кредитната институция. По информация на "Капитал" конкуренцията за портфейла е била слаба, тъй като вземанията са много стари и трудносъбираеми, а на финалната права изборът е бил между ЕОС и българската "СГ Груп".

Какво има в портфейла

Това, което банката пакетира през лятото на миналата година, бяха корпоративни дългове, сред които и на малки и средни предприятия. С обезпечение са заеми за 114.98 млн. евро, а без - за 186.61 млн. евро. Вземанията са над 7-годишни, като 95% от случаите са в съдебна фаза. Специфичното за портфейла е, че основната част от дълга е концентрирана в няколко на брой клиента. Най-големите 10 длъжника са с кредитна експозиция от 86.8 млн. евро, или 24% от целия портфейл, а обезпеченията по тях са оценени на 13.64 млн. евро. В същото време общият дълг на 1352 клиента е под 500 хил. евро.

"ЕОС Матрикс" е специализирана в събирането на дългове на физически лица, но с отварянето на пазара за корпоративни кредити е активна и в този тип вземания. Освен това с големината си портфейлът предполагаше интерес от страна на агенции от нейния мащаб. Заедно с норвежката B2Holding (собственик на "Агенция за събиране на вземания") местното представителство на германската група се конкурират за лидерската позиция на пазара.

Интересът към портфейла обаче беше слаб и това проточи продажбата му повече от очакваното. Първоначалните срокове, по които работеше консултантът по сделката - PwC, бяха с хоризонт за завършване на сделката до края на 2018 г. Причина за забавянето е лошото качество на портфейла, което води до ниски цени, които трудно се приемат от централата на банката в Гърция. Според източници от пазара, на финалната права изборът е бил между оферти на "ЕОС Матрикс" и българската "СГ Груп". През последната година "СГ Груп" е активна в изкупуването на дългове с цел формирането на голям актив, с което на бъдещ етап би могла да привлече стратегически купувач, коментират в сектора.

Поредното голямо разтоварване

От Пощенска банка не потвърждават информацията за българския кандидат, като в прессъобщението за сделката се посочва, че в резултат на преговори между Eurobank Group и "няколко международни компании, специализирани в управление на дългове", е избрана "ЕОС Матрикс". Мотивите за избора са "установените международни стандарти и най-добри практики в областта на управлението на вземания и комуникацията с потребители". "Така клиентите на Пощенска банка ще продължат да бъдат обслужвани със същия професионализъм и качество от новия кредитор, както до момента – едно от най-важните условия, които банката е търсила от купувача на портфейла от фирмени кредити", добавят от банката, за която въпросът има и репутационни нюанси.

Пощенска банка не за пръв спира избора си върху "ЕОС Матрикс" при освобождаването от товара на лоши вземания. Първата голяма сделка помежду им бе през 2016-а година около течащите проверки на активите и стрес тестове в банковия сектор. Тогава, след поглъщането на Алфа банк, Пощенска банка прочисти баланса от 144 млн. евро просрочени потребителски заеми. Институцията остана извън обхвата на течащата в момента проверка на ЕЦБ в шест банки, а в момента е пред финализиране на поредната придобивка - бизнесът на Банка Пиреос България, за което през миналата седмица регулаторът, в лицето на Българската народна банка (БНБ), даде предварително одобрение.

Самата Пиреос прочисти активите си от лоши вземания за 100 млн. евро, с което допринесе за растежа на пазара на лоши вземания през миналата година. Обобщени данни за него ще бъдат съобщени идния четвъртък на годишната пресконференция на Асоциацията на колекторските агенции, но по предварителни данни сумата на продадените дългове надхвърля милиард лева.

Все още няма коментари
Нов коментар