Срокът за банковия мораториум се удължава с три месеца

БНБ е одобрила искането на Асоциацията на банките в България

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По искане на Асоциацията на банките БНБ е удължила срока за подаване на искания за отсрочване на задължения и одобряването им от банките до 30 септември 2020 г. Това автоматично удължава и срока за действие на мораториума до 31 март 2021 г. Реално крайният срок за подаване е 23 септември, за да имат време банките да вземат решение до 30-ти.

Причината за удължаване най-вероятно е големият брой подадени искания за отсрочване. Последните данни до 31 май показваха, че са подадени над 102 хил. искания, а одобрените са 80 300, като те съответстват на 6.046 млрд. лв., или около 10% от кредитния портфейл на банките.

От мораториума може да се възползват клиентите на банките, които имат потребителски или ипотечен кредит, фирмен заем, кредитна карта, овърдрафт, сключен преди 31.03.2020 г. В рамката се включват и задължения по лизинг, ако той е към дъщерно дружество на банка. Освен това към 1 март 2020 г. кредитополучателят трябва да има редовно обслужвани задължения или с просрочие не повече от 90 дни.

Мораториумът разрешава само отсрочване на плащането на главници и лихви, а всяка друга промяна (като например размерът на лихвите или обезпеченията) ще се счита за предоговаряне и всяка банка там ще си действа по стандартния ред. Искането за кредитна ваканция е безплатно и не трябва да се удържат такси.

От удължаването на срока може да се възползват всички банкови клиенти, които не са подали искане за отсрочване на плащанията преди 22 юни 2020 г. - което беше реалният предишен срок. Оставяха се 8 дни за одобрение от банките. Удължаването по кредит не може да е за повече от 6 месеца.

Освен това БНБ ще започне да публикува ежемесечно и агрегирана информация за подадените и одобрени искания.

Все още няма коментари
Нов коментар