🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания улесни компаниите бързо да напускат Каталуня

Banco Sabadell вече реши да премести централата си от Барселона в Аликанте

"Убеден съм, че точно в момента никой испански или чуждестранен инвеститор няма да се включи в инвестиционен проект, докато ситуацията не се изясни", заяви испанският икономически министър Луис де Гиндос
"Убеден съм, че точно в момента никой испански или чуждестранен инвеститор няма да се включи в инвестиционен проект, докато ситуацията не се изясни", заяви испанският икономически министър Луис де Гиндос
"Убеден съм, че точно в момента никой испански или чуждестранен инвеститор няма да се включи в инвестиционен проект, докато ситуацията не се изясни", заяви испанският икономически министър Луис де Гиндос    ©  Javier Barbancho
"Убеден съм, че точно в момента никой испански или чуждестранен инвеститор няма да се включи в инвестиционен проект, докато ситуацията не се изясни", заяви испанският икономически министър Луис де Гиндос    ©  Javier Barbancho
Решението може да се окаже тежък удар върху финансите на автономния район, чието ръководство планира да обяви независимост в следващите дни

Испанското правителство одобри в петък указ, с който прави по-лесно за компаниите да напускат Каталуня и да се регистрират в друга част от страната, съобщава Reuters. Това може да се окаже тежък удар за финансите на автономния район, чието ръководство планира да обяви независимост в следващите дни. Новината идва на фона на съобщенията, че Banco Sabadell реши да премести централата си от Барселона в Аликанте, а CaixaBank също взе такова решение, за да не се окажат извън еврозоната и подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Решението на Конституционния съд е без значение за Каталуня

Конституционният съд на Испания блокира заседанието на каталунския парламент в понеделник, на което се очаква да бъде дебатиран резултатът от опита за референдум миналата неделя и вероятно да има провъзгласяване на независимост.

В петък Раул Ромева, отговарящ за международните връзки на Каталуня, каза пред BBC, че въпреки това ще има заседание на парламента и на него ще се вземе решение за независимостта. Кризата ще се реши с политически средства, а не със съдебни решения, добави той.

В интервю за Reuters министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос заяви, че политическата криза "създава несигурност, която парализира инвестиционни проекти в Каталуня". "Убеден съм, че точно в момента никой испански или чуждестранен инвеститор няма да се включи в инвестиционен проект, докато ситуацията не се изясни", добави той. Заради събитията Мадрид замразява плановете да приватизира дял в държавната банка Bankia.

Де Гиндос не смята, че едностранна декларация за независимост на Каталуня ще се отрази на цялостното състояние на испанската икономика, макар че районът дава една пета от БВП на страната.

Той повтори прогнозата за годишен ръст на икономиката от над 3% за 2017 г. В четвъртък на финансовите пазари цената за кредитиране на Испания достигна 7-годишен връх, но инвеститорите не показаха намаляващ интерес към държавните ѝ облигации.

Бизнесът е притеснен

В автономния район има заводи на големи мултинационални корпорации като Volkswagen и Nestle. Тук е и най-бързо растящото търговско пристанище на Европа. През седмицата редица водещи предприемачи с бизнес в Каталуня изразиха притеснение от случващото се.

"Като бизнесмен, испанец и личност съм много загрижен и уплашен от това, което става в Каталуня", заяви Хуан Роиг, президент на Mercadona, най-голямата търговска верига за храни в страната.

Влиятелното каталунско сдружение не бизнеса Cercle d'Economia обяви в сряда, че е изключително разтревожено от перспективата районът да се отдели от Испания, и призова лидерите в Барселона и Мадрид да започнат разговори.

Холандската AkzoNobel, която има няколко завода в Каталуня, съобщи, че внимателно следи хода на събитията. "От гледна точка на бизнеса, най-добре за нас е да има стабилна среда и ние ще се адаптираме, ако се наложи, коментира говорителката на компанията Даяна Ейбръмс.

На Volkswagen се наложи тази седмица да спре за кратко работата на един от трите конвейра в завода на SEAT в Каталуня, след като протестиращи прекъснаха доставките към предприятието. Спиране имаше и на производството на завода за разтворимо кафе на Nestle в Жирона.

Министър Де Гиндос каза още в интервюто за агенцията: "Те много добре знаят, че обявяването на независимост, което няма да се случи, би имало много негативни последици. А няма да се случи, защото испанското правителство няма да позволи това да стане."

Първи премествания

Ден преди правителството да приеме решението си за улесняване на преместване на бизнеса от Каталуня, Banco Sabadell вече беше го взела. Бордът на директорите одобри промяната в четвъртък. Говорител на финансовата институция потвърди, че новата централа ще бъде в Аликанте.

Рязкото поевтиняване на акциите на банката в сряда е ускорило вземането на решението, за да се намалят опасенията на инвеститорите и вложителите при обявяване на независимост на Каталуня. Банката е петата по големина в Испания, с големи операции в Каталуня.

CaixaBank, третата по големина банка в Испания, също взе такова решение в петък. "Парите и страхът не вървят заедно", казва източник от финансовата институция, запознат с хода на разговорите по темата. Указът на правителството в Мадрид ще й помогне да се премести, без да се налага свикване на събрание на акционерите, както определя уставът ѝ за подобно решение.

Съображенията на двете банки отразяват нарастващото безпокойство в каталунския бизнес след ескалацията на политическата криза между Мадрид и Барселона.

Притеснението на CaixaBank е, че всяка декларация за независимост на Каталуня, която може да бъде обявена от парламента още следващата седмица, би предизвикала репресивни мерки от испанското правителство, дестабилизиращи региона и града. Банката и фондацията Caixa, която я контролира, имат сериозно присъствие в региона – както в икономическата и финансовата сфера, така и като спонсор на културни и социални програми в Каталуня и извън нея.

Под контрола на ЕЦБ

В случая на Banco Sabadell банката, която е под контрола на ЕЦБ и Централната банка на Испания, трябва да остане в ЕС. Европейската комисия обяви по-рано, че при независимост на Каталуня тя ще трябва да кандидатства за членство в ЕС. Banco Sabadell е базирана в Каталуня от 140 години. Председателят на Sabadell Хосеп Олиу отбеляза във вторник, че финансовата институция обмисля промяна на централата, като банката ще вземе "необходимите мерки, за да продължи да функционира нормално в еврозоната".

CaixaBank вече даде сигнал, че е загрижена за ситуацията - в съобщение до персонала ръководството препоръча да успокоят клиентите за "нашия ангажимент за защита на техните интереси". Банката потвърди, че единствената й цел е да защитава постоянно интересите на своите клиенти, акционери и служители, като гарантира депозитите.

Въпреки че испанските и европейските власти ще откажат да признаят Каталуня за независима, което означава, че банките в региона ще останат в еврозоната, банкерите искат да избегнат всякакво съмнение, за да укрепят доверието на акционерите, клиентите и служителите си. Ако дадена банка иска достъп до паричните аукциони на Европейската централна банка, тя трябва да има най-малко дъщерно дружество, разположено в страна от валутния съюз.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venziko avatar :-|
    venziko
    • - 1
    • + 2

    Каталунската независимост ще излезе доста скъпа. да се надяваме да няма огън и насилие. https://www.youtube.com/watch?v=aLLixUhsKCY

    Нередност?
  • 2
    bolgaroliub avatar :-|
    bolgaroliub
    • - 3

    Това е поредната цветна революция организирана от ЦРУ....Америка трябва да бъде изритана от Европа! Те създават разделение!

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "bolgaroliub":

    Не - просто това е резултат от това, че начело на държавите има чиновници, а не лидери. Освен това самата демокрация.. е пробита, особено когато парите започнат да не стигат, а печатането и тегленето на кредити не може да продължи.

    Както и на ЕС. И по-лошо ще става.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2

    Ето сега например - испанският чиновник вместо да преговаря, прави простотии. И това просто защото е чиновник и е за малко, освен, че работи са от 8 до 17:00.. опс то там има ти сиеста.

    Нередност?
  • 5
    bolgaroliub avatar :-|
    bolgaroliub
    • - 2

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Така е!

    Нередност?
Нов коментар