🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Даниел Ганев: Инвестиционен портфейл от фондове е спасението от отрицателните лихви и инфлацията

Изпълнителният директор на УД "Карол Капитал Мениджмънт" за подходящи инвестиции и алтернативи за спестителите

Даниел Ганев: Инвестиционен портфейл от фондове е спасението от отрицателните лихви и инфлацията
Даниел Ганев: Инвестиционен портфейл от фондове е спасението от отрицателните лихви и инфлацията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Даниел Ганев е изпълнителен директор на УД "Карол Капитал Мениджмънт". Компанията предлага над 170 взаимни фонда, спестовни планове и доверително управление и вече 18 години управлява средства на над 2000 физически и юридически лица.

Г-н Ганев, банките преустановиха откриването на депозити и насочват клиентите към разплащателни сметки. Какво означава това за вложителите, които се притесняват и от растящата инфлация в момента?

В последните седмици към нас се обръщат много хора, на които банката е съобщила, че спира да приема депозити и вместо да изплаща лихва налага такси по съществуващите им сметки. В същото време всички усещаме инфлацията по джоба си - в магазина, в ресторанта, в склада за строителни материали. Дори и да се избегнат крайните сценарии на хиперинфлация, всичко сочи, че навлизаме в период на по-висока от здравословните нива от 2-3% годишна инфлация. За вложителите всичко това означава, че парите им ще продължат да се топят - от една страна, абсолютната им стойност ще намалява заради отрицателните лихви и високите банкови такси, а от друга - ще намалява и покупателната им стойност заради поскъпването на цените на всичко.

Какво да правят хората с пари в банки в тази ситуация?

- Добре е час по-скоро да търсят алтернатива за парите си - именно заради коварната комбинация от отрицателни лихви и поскъпването на живота. Банковите депозити остават в миналото, бъдещето е свързано с нови начини на управление на спестяванията. Но хората не бива да се плашат, че това е нещо сложно - специализирани управляващи дружества със сериозен опит и международна експертиза като "Карол Капитал" помагат точно в това - накъде да насочим свободните си средства, за да ги защитим и увеличим.

Малко хора разполагат със знанието, опита и времето сами да управляват парите си. Ние сме на разположение да предложим решение под формата на взаимни фондове, спестовни планове и доверително управление. В "Карол Капитал" сме специализирани в това да ви помогнем със създаване на личен инвестиционен портфейл от взаимни фондове и финансови активи, които категорично побеждават инфлацията - доказано от над 100-годишна статистика.

Разкажете какво в момента се търси най-много и какви са най-подходящите инвестиции, когато се притесняваме от инфлацията?

- Традиционно почти цялото състояние на българите се държи в депозити и имоти. За сравнение - близо 1/3 от спестяванията на Запад са инвестирани в акции (фондове в акции), 20% са в облигации, 15% в имоти и още толкова в алтернативни инвестиции. Само четвърт от портфейла се държи кеш и в депозити. Ако погледнем назад в историята, когато годишната инфлация е в рамките на до 4%, акциите са най-добре представящият се актив. Когато инфлацията расте с по-бързи темпове, суровините са най-добрата защита, като само за последната година някои суровини почти удвоиха цените си.

Именно ръстът на тези финансови инструменти през последните години допринася за стабилното увеличаване на богатството и ни предпазва от инфлацията.

За тези, които не са запознати добре, разкажете повече за взаимните фондове като решение за спестителите.

- Взаимните фондове по цял свят са най-удобният и лесен начин за инвестиране, утвърдил се и в България през последните 17 год, когато "Карол" създаде първия взаимен фонд в акции. Сред предимствата на инвестиция във фондове са професионалното управление, контролираният риск на база подбрания разнообразен портфейл, възможността за участие с малки суми, разполагаемост на средствата по всяко време без срокове и падежи, лесна замяна на един фонд с друг без такси, постоянната информираност за стойността на инвестицията ви, липса на данък печалба.

Какви фондове и решения предлагате за вашите клиенти? Как би изглеждал един примерен инвестиционен портфейл от фондове?

- В "Карол Капитал" използваме местната си експертиза, за да управляваме 3 фонда в Централна и Източна Европа, като осигуряваме на клиентите ни достъп до сектори и компании с отлични перспективи в този регион. Например, ДФ "Адванс Възможности в Нова Европа" е популярен сред клиентите, защото инвестира в технологични и новолистнати компании на пазари като Полша, Унгария, Чехия, които в последните години растат изключително бързо. Освен това сме местен партньор на глобалната инвестиционна компания Schroders с над 200-годишна история и предлагаме близо 170 международни фонда във всички видове активи, региони и сектори. От всички тях нашите анализатори избраха тези с най-добра перспектива за дългосрочна инвестиция. Комбинирахме ги в три готови стратегии според очакванията за доходност и нивото на риск, което ни дава увереност, че за всеки клиент можем да предложим най-подходящия портфейл от фондове, базиран на личния му инвеститорски профил и цели.

Например - клиент на "Карол Капитал" с балансиран профил има в портфейла си както инструменти с фиксирана доходност, така и по-рискови активи каквито са акциите. Освен тези готови стратегии следим пазарите и предлагаме фондове с фокус върху най-актуалните световни тенденции като иновативни технологии, зелена енергия, модерно здравеопазване, умно производство, злато, суровини и други области с потенциал за дългосрочен растеж.

Повече за продуктите на "Карол Капитал" и как да си откриете инвестиционен портфейл от фондове вижте тук.

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Информацията, публикувана тук, е само с информационна цел, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти, нито предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на тези ценни книжа и инвестиции може да се повишава или да спада. Инвеститорите могат да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Предишните резултати не са показателни за бъдещи резултати.