🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десетте акции на 2021 г.

Очакванията на анализаторите са за рязко оттласкване на борсата от дъното с 26% ръст на SOFIX

Най-големият акционер в лидера "Доверие" е контролираната от Огнян Донев "Софарма". Самата фармацевтична компания е подгласник, а в класацията влиза и още едно дружество от групата.
Най-големият акционер в лидера "Доверие" е контролираната от Огнян Донев "Софарма". Самата фармацевтична компания е подгласник, а в класацията влиза и още едно дружество от групата.
Най-големият акционер в лидера "Доверие" е контролираната от Огнян Донев "Софарма". Самата фармацевтична компания е подгласник, а в класацията влиза и още едно дружество от групата.    ©  Надежда Чипева
Най-големият акционер в лидера "Доверие" е контролираната от Огнян Донев "Софарма". Самата фармацевтична компания е подгласник, а в класацията влиза и още едно дружество от групата.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Доверие обединен холдинг" е новият лидер в предпочитанията на брокери и портфолио мениджъри.
  • Те сумарно залагат на над 26% ръст на SOFIX след три поредни години спад.
  • Основният двигател е подценеността на компаниите в страната и региона, които при възстановяване могат да повишат инвеститорския апетит.

Изминалата 2020 г. ни доказа по болезнен начин, че всеки план или прогноза могат да се объркат. Финансовите пазари традиционно са изпълнени с несигурност (а според някои и напълно непредсказуеми), но комбинацията от пандемия с безпрецедентни икономически ограничения, но и държавни стимули, преобърна неколкократно всички очаквания за годината.

Сега идва и по-сложната задача - при все още огромната неизвестност да се предвиди каква ще е 2021 г. Отговорът на анализаторите на Българската фондова борса е по-скоро оптимистичен. Резултатът от провежданата за шестнайсета поредна година анкета на "Капитал" показва агрегирани очаквания за ръст на основния индекс SOFIX с над 26%. Основания за това не липсват след три поредни години на спад (последната с 21%). Оценките, при които се търгуват много български компании, са значително под тези на техни аналози не само на развитите, но и на други развиващи се пазари. Ако прогнозата се сбъдне, показателят просто би се върнал, където беше преди коронавируса. А този ръст би бил най-високият за SOFIX от 2016 г., като някои анализатори дори залагат темп, невиждан от 2007 г.

Щрихи от познатото

Причина за приповдигнатите нагласи не са някакви фундаментални позитивни промени на местния капиталов пазар. "Картината остава непроменена, като имаме ниска ликвидност, малко големи компании на борсата и липса на желания да се търси публичност. Фундаменталните основи показват, че родните компании са силно подценени спрямо аналозите си на Запад, но тази тенденция няма лесно да се пречупи", пише Божидар Тодоров, риск мениджър в "Алфа асет мениджмънт".

С диагнозата се съгласява председателят на борда на "Скай управление на активи" Владислав Панев, като в неговия лист с проблеми влизат и малки свободно търгувани дялове, никаква държавна политика по въпроса, слаб регулатор. "Какво ме кара да съм оптимист? Много свободни пари, включително и в институционалните инвеститори. Ниски, често негативни лихви. Не толкова лоши компании, наред с някои откровени пирамиди. Изборите, които могат да докарат на власт по-приятелски настроено към пазара правителство. Имаме добра база, можем да я развием", обяснява Панев.

Но в основата на повечето прогнози естествено си остава наваксването в оценките. "С отминаването на пандемията от COVID-19 и възстановяването на глобалната икономика апетитът към риск на инвеститорите ще се увеличи. Това би означавало обръщане и към региона на Централна и Източна Европа. Дотогава инвеститорите ще залагат предимно "на сигурно" с акции с висока дивидентна доходност и стабилен баланс", прогнозира трейдърът от "Експат" Диляна Тодорова.

От ПФБК забелязват и положителна тенденция на все по-голямо участие на ритейл инвеститори през последните години, най-вероятно в търсене на доходност в среда на нулеви лихви по депозити в банките. "Този процес е вероятно да продължи и в бъдеще, което постепенно ще подобри ликвидността и ще доведе и до по-активно участие на пенсионните и инвестиционни фондове", очаква анализаторският екип на посредника.

Засилено "Доверие"

Новият фаворит на анализаторите е "Доверие обединен холдинг", който година по-рано заемаше втора позиция. Някогашният приватизационен фонд продължава да е носен на крилата не на наследения си портфейл, а на последната си придобивка - банка в Молдова, която се превърна в ключовия му актив.

Освен холдинга в десетицата попадат още основният му акционер - фармацевтичната компания "Софарма" (№2), както и дистрибуторът "Софарма трейдинг" (№9). Фармацевтичната група от години е сред борсовите дружества, които са си завоювали инвеститорско доверие с прозрачен и открит мениджмънт.

Традиционно високо в класацията се озовават и други от тази категория като "Албена" и "Монбат". При тях обаче очакванията за поскъпване на акциите са движени още и от други фактори. Курортната компания естествено пострада сериозно от пандемията, а производителят на акумулатори беше под натиск заради повдигнатите обвинения спрямо основните му собственици - братята Атанас и Пламен Бобокови.

Извън тях в топ 10 попадат и двете електроразпределителни дружества на CEZ. Тяхното изкачване обаче почти изцяло се дължи на очакванията най-накрая сделката за мажоритарните пакети в тях да се случи, което би означавало и задължително търгово предложение към миноритарните инвеститори на цени, чувствително над пазарните.

По-различни са причините за издигането в класацията на "Алтерко" до №3, а също и попадането в нея на дебютиралата миналата година "Телелинк". Те са сред малкото представители на технологичния сектор на БФБ и това нормално привлича инвеститорите. Но освен това и двете компании представят доста детайлни и амбициозни бизнес планове, към които се придържат въпреки турбуленциите.

Неравномерно нагоре

Очакванията за възстановяване на икономиката, а оттам и на цените на акциите са залегнали във всички прогнози. Това обаче няма да се случва равномерно. Според главния инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" Цветослав Цачев българската икономика ще бъде ударена по-силно, но независимо от това има компании, които могат да са позитивна изненада - основно разчитащите на международните пазари. "Малкият бизнес е засегнат много силно от кризата, цели индустрии са пред колапс. Това няма как да премине бързо и ще е източник на сътресения за финансовата система и капиталовите пазари. Но трябва да гледаме дългосрочно с идеята, че всичките стимули рано или късно ще доведат до ускоряване на инфлацията и до инвестиции в реални активи, какъвто е бизнесът на много компании", предвижда Цачев.

Според портфейлния мениджър на "Карол" Тихомир Каунджиев голяма част от акциите на развитите пазари са надценени, което поражда несигурност, но може да има благотворен ефект върху българския пазар. "Считам, че евентуалните трусове при бъдеща корекция на тренда ще бъдат предпоставка за отрезвяването на нереалистичните очаквания на инвеститорите и пренасочване на потока на инвестиции към пазари, считани за нововъзникващи", отбелязва той.

Изпълнителният директор на "Селект асет мениджмънт" Красимира Паунина пък акцентира на различния тайминг на възстановяването. Тя предвижда по-ниска ликвидност в първата половина на годината и евентуално по-стабилно възстановяване през втората, което ще зависи от хода на ваксинацията и овладяването на пандемията в глобален мащаб и от резултатите от изборите през март в местен план. Брокерът от СИС Галина Зайцева също очаква борсово възстановяване едва във втората половина на годината, а дотогава познатите засегнати от коронакризата сектори ще продължат да са под натиск.

Цветослав Цачев обаче има и позитивен прочит на това: "Всеки по-силен спад ще е отлична дългосрочна инвестиция, която да съчетае в себе си растеж и защита от инфлацията".

Методология

В анкетата се включиха 8 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 30 позиции, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Експат асет мениджмънт", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Скай управление на активи" и "София интернешънъл секюритиз".

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества.

ЛИДЕРИТЕ

№1 "Доверие обединен холдинг"

"Стойността на акцията ще зависи основно от два фактора: резултатите на придобитата молдовска банка Moldindconbank и параметрите при евентуалното увеличение на капитала."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

"Придобиването на Moldindconbank промени съществено перспективите пред холдинга, превръщайки го от губеща компания в една от най-печелившите на пазара. Това повиши значително и инвеститорския интерес, водейки до включването на холдинга в SOFIX. Единственото, което спира цената към момента, е потенциалното увеличение на капитала, за което все още няма ясни параметри, но продажбите на акции от страна на един от основните акционери показва, че най-вероятно това ще стане на цена, близка до настоящата. След успешното приключване на увеличението ще бъдат изпълнени поети ангажименти към Националната банка на Молдова, което ще доведе до потенциална зелена светлина за дивиденти от банката към "Доверие". Това съответно ще бъде и най-сериозният импулс за цената на акциите. Дивиденти към акционери също не са изключени в средносрочен план след намаляване на задлъжнялостта на холдинга към "Софарма".

Веселин Радойчев, ПФБК

"Една от най-евтините акции на БФБ благодарение на придобиването на банката в Молдова."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

№2 "Софарма"

"Очакваме компанията да се представя добре в условията на пандемия, защото има стабилен баланс, ниска задлъжнялост и не отмени планирания дивидент за годината. Тя се налага като втория най-голям бранд по пазарен дял и в Сърбия."

Диляна Тодорова, "Експат асет мениджмънт"

"Нелоша индустрия, натискът върху цената от продажби на голям акционер може би ще приключи при промяна на средата."

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

"При евентуално одобрение на "Табекс" за продажби в САЩ ще станем свидетели на силен ръст в цената на акциите на фармацевтичната група."

Тихомир Каунджиев, "Карол"

№3 "Алтерко"

"Добрите продажби на дружеството ще продължат и през следващата година. Успешното приключило наскоро увеличение на капитала ще спомогне за осъществяване на новите планове и разширяване."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

"Въпреки предизвикателната 2020 г. "Алтерко" осъществи успешно увеличение на капитала с цел подобрение на техническата обезпеченост на дружествата от холдинга с персонал и оборудване, развитие на дистрибуционната мрежа по държави, осигуряване на оборотен капитал за поддържане на складова база в САЩ и Хонконг. Перспективите пред "Алтерко" продължават да са позитивни, като към третото тримесечие на 2020 г. ръководството отчита над 70% ръст на годишна база на приходите. Прогнозите на компанията са да достигнат до 1.4% пaзapeн дял в ceĸтopa нa smart ycтpoйcтвa в Eвpoпa и Ceвepнa Aмepиĸa към 2023 г. Също така от компанията планират евентуален борсов дебют в Германия, който допълнително би повишил интереса към акциите й."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Амбициозна инвестиционна програма, но все пак цената вече се е покачила доста."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

№4 "Албена"

"Промяна в пандемичната обстановка би върнала оптимизма по позицията."

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

"Албена" премина през може би най-тежкия сезон в историята си и независимо от темповете на възстановяване на сектора не очакваме 2021 г. да достигне нивата на заетост и приходи в курорта. Компанията обаче загуби половината от капитализацията си вследствие на кризата и в момента се търгува на нива (PS 0.84, PE 26.5x, PB 0.22), които не съответстват на етапа "оттласкване от дъното". Нещо повече, "Албена" демонстрира изключителна способност да оптимизира постоянно оперативните си разходи, като през 3-ото тримесечие на 2020 г. EBITDA маржът на компанията се сви само с 6% до 42.5% при почти 50% спад на приходите. Очакваме, че през следващата година с постепенното елиминиране на пандемичния риск пазарът ще започне да намалява рисковата премия за "Албена" паралелно с увеличаването на приходите и печалбата от дейността ѝ."

Надежда Дафинкичева, ПФБК

"Нормализирането на пазарите след COVID-19 ще доведе до силен сезон и стабилизиране на цената, нещо, което видяхме вече със световни лидери в сектора."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

№5 "ЧЕЗ Разпределение България"

"Очакваме успешното приключване на сделката с "Еврохолд" да даде сериозен тласък на цената на акцията, като сделката предоставя възможност на миноритарните акционери да излязат при задължителното търгово предложение. CEZ обяви продажна цена за нетните български активи в размер на 335 млн. евро, без да обявява разпределението на цената между публичните и непубличните компании. Очакваме крайната цена на сделката да бъде повишена още, тъй като от периода на договорката досега дружествата са направили над 80 млн. лв. нетна печалба, без да разпределят дивиденти. Нашите оценки разкриват, че оправдаването на цена над 40 млн. евро за непубличните компании е голямо предизвикателство, което означава над 60% потенциал за акциите в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" като цяло."

Веселин Радойчев, ПФБК

"Компанията отчита сравнително добри финансови резултати, като предвид наложителното преминаване към предимно дистанционна работа от дома би следвало да наблюдаваме значително повишение на приходите на дружествата от комуналния сектор. През последните три години дружеството стартира и един от най-мащабните проекти за повишаване на сигурността на електрозахранването, което би следвало да се отрази положително върху разходите в средносрочен план. Реализирането на евентуална сделка по продажбата на дела на чешката CEZ би следвало да повиши допълнително интереса към акциите на компанията."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

№6 "ЧЕЗ Електро България"

"Твърдото намерение за продажба остава, но до последно ще има политически риск. Очаквам при евентуално финализиране на сделката да има по-добра доходност тук спрямо "ЧЕЗ разпределение".

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

"ЧЕЗ Електро" запазва стабилни продажби и брутен марж, по-голям от нормативно определения, въпреки продължаващата либерализация на пазара на електроенергия. В същото време кешовите наличности достигнаха исторически най-високи нива, превишавайки значително пазарната капитализация. При успешно приключване на сделката за мажоритарния пакет следва задължително търгово предложение. Едно от ограниченията за минимална цена на търговото е ликвидационната оценка, която поради естеството на активите (кеш и краткосрочни вземания) не може да бъде много по-ниска от счетоводната стойност на капитала. От друга страна, пропадане на сделката за мажоритарния пакет също увеличава вероятността за голямо дивидентно плащане, тъй като няма да има нужда да се държи такъв sweetener за потенциална сделка."

Веселин Радойчев, ПФБК

"Считам, че през годината мажоритарния дял в дружеството ще бъде продаден при цена значително надхвърляща текущите пазарни котировки."

Тихомир Каунджиев, "Карол"

№7 "Монбат"

"През 2020 г. натискът върху цената беше и политически. Ако този риск бъде преодолян, може да се върне към нормални нива."

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

"Ситуацията, свързана с обвиненията на прокуратурата спрямо братя Бобокови, създаде силен стрес в пазарната оценка на групата на "Монбат". Очаквам евентуалното преобръщане на посоката на развитие в средносрочен план."

Тихомир Каунджиев, "Карол"

"Съдебните и политическите процеси срещу мениджмънта на дружеството оказаха негативно влияние върху пазарната цена на акцията. Добрите новини, свързани с дейността му, останаха в сянка. Компанията работи и ще продължи даже с повече сили през 2021 г."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

№8 "ФНИ България"

"Предвид усложнената обстановка с разпространението на COVID-19 и въведените рестриктивни мерки в страната реализираните приходи от наем на дружеството към момента се влияят негативно и се увеличават задълженията на наемателите. Въпреки това компанията сключи успешно договор за инвестиционен банков кредит в максимален размер до 41 млн. лв., предназначен за финансиране изграждането на офис сграда в "София тех парк", която е във фаза на груб строеж. Съответно при евентуално възстановяване на обичайната икономическа дейност в страната през 2021 г. би следвало да наблюдаваме сравнително подобрение във финансовите резултати на дружеството. От своя страна потенциалният нов инвестиционен имот, който се намира в атрактивен район в столицата, би следвало да генерира допълнителни приходи за дружеството в средносрочен план."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Бизнес сградата в "София тех парк" е най-големият проект на компанията, чийто строеж засега върви по график. Компанията ще изпита трудности със запълването и, но повече яснота ще има към края на следващата година."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

"Дружеството преструктурира бизнеса си от офис в жилищни площи, които следва да се търсят повече в условията на дистанционна работа. Имат най-доброто покритие на дълг сред АДСИЦ дружествата у нас."

Диляна Тодорова, "Експат асет мениджмънт"

№9 "Софарма трейдинг"

"В условията на криза с коронавируса дружеството успя да стабилизира позициите на аптечната верига и да я разшири, очаквам силни резултати за 4Q 2020."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

"Дружеството продължава да следва успешно плановете си за развитие и експанзия не само в България, но и в региона на ЦИЕ. В средата на 2020 г. КЗК одобри "Софарма трейдинг" да купи "Ес Си Ес Франчайз" и "Санита Франчайзинг", с което на практика разрешава на дружеството да придобие едноличен контрол върху 154 аптеки. Към 09.2020 г. нетните приходи от продажби на "Софарма трейдинг" отбелязват 16.91% ръст спрямо 2019 г."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Компанията е част от холдинга на "Софарма" и приходите им нарастват със 7% през 2020 г. Пазарният им дял се е увеличил с 1.1% в условията на пандемията поради големите придобивания, които направиха. Свързаността с групата на "Софарма" пречи на "Софарма трейдинг" да е част от индекса SOFIX заради особености на методологията на индекса, но компанията покрива всички нормативни изисквания."

Диляна Тодорова, "Експат асет мениджмънт"

№10 "Телелинк бизнес сървисис груп"

"Растяща компания в технологичния сектор, която доказа, че има потенциал."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

"Изминалата година беше доста успешна, смятам, че дружеството ще спази прогнозните ръстове."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

Все още няма коментари
Нов коментар