Правилното разпределение на спестяванията – ключът към защитата от инфлация

Какво можем да научим от това как богатите хора управляват парите си

Правилното разпределение на спестяванията – ключът към защитата от инфлация
Правилното разпределение на спестяванията – ключът към защитата от инфлация
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правилното управление на спестяванията ни е също толкова важно, колкото самия процес на спестяване, ако искаме да поддържаме стандарта си на живот във времето.

В последните месеци наблюдаваме непрекъснато повишаващи се стойности на инфлация и без значение дали това е временно или трайна тенденция, всеки трябва да се замисли как да защити парите си. Най-ясното доказателство за необходимостта от бързи и правилни решения в тази посока е политиката на големите банки, които прекратиха сключването на договори за срочни депозити, а тези от тях, които все още предлагат такива, дават отрицателна лихва за тях.

За да добием реална представа какво ни струва това, нека погледнем статистиката - по официални данни в България за последните 10 години инфлацията е била 16.5%, но реалната инфлация е в пъти повече. За да дадем лесен пример, дори с най-консервативното число (16.5%) - ако през 2011 г. сме заделили 10 000 лв. "под дюшека", стойността им днес се равнява на 8350 лв. Иначе казано, за този период инфлацията е "изяла" 1650 лв. от тези пари.

Какво да правим със спестяванията си в тази ситуация на вихреща се инфлация

В такива ситуации първосигнално българите се насочваме към недвижими имоти, което в общия случай е грешка. Инвестицията в имот е свързана с разходи по поддръжка, данъци, бавна реализация при продажба, риск от обезценяване при кризи или свръхпредлагане. Същевременно за век назад е видно, че имотите в най-добрия случай просто успяват да покрият инфлацията, а доходността им изостава сериозно от другите видове инвестиции.
Междувременно по света дори във времето на пандемията милиони станаха милионери. По данни на Credit Suisse глобално милионерите са се увеличили с над 5 млн. до общо 56 млн. души през 2020 г.

Основната причина за ръста на богатството се крие в правилното управление на парите и в структурата на инвестиционните портфейли.

Как разпределят парите си богатите хора:

Близо 1/3 от спестяванията на заможните хора по света са инвестирани в акции (фондове в акции), 20% са в облигации, 15% в имоти и още толкова в алтернативни инвестиции. Само четвърт от портфейла се държи кеш и в банкови депозити. Именно ръстът на финансовите инструменти през последните години допринася за стабилното увеличаване на богатството.

Ако се върнем на конкретния пример от началото на статията, нека си представим, че още 2011 г. вместо "под дюшека" сме инвестирали тези 10 000 лв. в широк глобален фонд в акции, какъвто е Schroder ISF Global Sustainable Growth например. За последните 10 години доходността на фонда е 235.7%, или вашите 10 000 лв. днес вече са нараснали до 33 570 лв.

Хората не бива да се плашат, че това е нещо сложно - специализирани управляващи дружества със сериозен опит и международна експертиза като "Карол Капитал" помагат именно в това - къде да вложим свободните си средства, за да ги защитим и увеличим. Компанията е местен партньор на глобалната инвестиционна компания Schroders с над 200-годишна история и предлага близо 170 международни фонда във всички видове активи, региони и сектори. От всички тези фондове екип от анализатори на компанията избира тези с най-добра перспектива за дългосрочна инвестиция и ги комбинира в три готови стратегии според очакванията за доходност и нивото на риск, за да могат за всеки клиент да предложат най-подходящия портфейл от фондове, базиран на личния му инвеститорски профил и цели.

Повече за продуктите на "Карол Капитал" и как да си откриете инвестиционен портфейл от фондове вижте тук.
ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Информацията, публикувана тук, е само с информационна цел, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти, нито предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на тези ценни книжа и инвестиции може да се повишава или да спада. Инвеститорите могат да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Предишните резултати не са показателни за бъдещи резултати.