5 печеливши тенденции в инвестициите

Как да се възползваме от тенденциите на бъдещето, за да защитим спестяванията си

5 печеливши тенденции в инвестициите
5 печеливши тенденции в инвестициите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все повече хора осъзнават необходимостта да защитят парите си в сегашната среда на нулеви и дори отрицателни лихви по депозитите в комбинация с вихрещата се инфлация. Много от българите тепърва поемат по правилния път на растежа на своето богатство и се питат в какво е добре да се инвестира. Затова от "Карол Капитал", водещо управляващо дружество в България, споделят 5 тенденции, които ще имат значително и дълготрайно въздействие върху живота ни. Това ги прави интересни инвестиционни възможности не само през идната 2022 г., но и в хоризонт от поне 10 години:

  • Новите технологии - изкуствен интелект, роботизация, интернет на нещата, електронна търговия.

Едва ли има необходимост да се обяснява с подробности защо това е първата тенденция в списъка. Технологичният прогрес се движи с невероятни темпове и изкуственият интелект, роботизацията и биотехнологиите безспорно ще са с водещо развитие и в основата на технологичните иновации в бъдеще. Това създава чудесни предпоставки за печеливши инвестиции в сектора. Фондове като Schroder ISF Global Disruption например инвестират именно в компании, които се възползват от пробива (disruption) - иновация, която променя конкретен сектор, като създава нови модели на пазари, услуги или продукти. Schroder ISF Smart Manufacturing пък се фокусира върху компании, които се възползват от новите технологии, за да въвеждат индустриални иновации.

  • Иновации в здравеопазването

Пандемията изкара наяве много проблеми в сферата на здравеопазването, но необходимостта от мащабни иновации в сектора далеч не свършва там. В световен мащаб демографията на населението и разходите за здравеопазване ще водят нуждата от намиране на нови модели. Според прогнозите през 2040 г. 15% от населението на света ще бъде над 65 години. Инвестициите в науката са движещият фактор за развитието на нов тип здравни услуги и продукти, с които да се посрещнат предизвикателствата. Именно тези средства ще стимулират растежа на иновативните компании в сферата на фармацията, биотехнологиите и клиничните проучвания, а фондът, който инвестира точно в такива компании е Schroder ISF Healthcare Innovation.

  • Преходът към зелена икономика

Най-голямата конференция за климатичните промени на ООН приключи преди дни и за пореден път постави на преден план амбициозните цели, които държавите са си заложили за постигане на нулеви емисии до 2050 г. Очаква се инвестициите, необходими за енергийния преход, да възлязат на над 120 трилиона долара. Това от своя страна създава много добри дългосрочни перспективи пред инвеститорите, а фондът, предлаган от "Карол Капитал" - Schroder ISF Global Energy Transition, e удачен вариант да се възползвате. Инвестира в акции на компании по цялата верига на глобалното преминаване към нисковъглеродни източници на енергия (производство, дистрибуция и съхранение на зелена енергия, инфраструктура за електрически транспорт).

  • Завръщането на суровините

Суровините са един от активите, които се представят изключително добре в периоди с висока инфлация, а секторът се влияе пряко и от сериозните държавни стимули, които се наливат в икономиката. Един от най-новите фондове на Schroders инвестира именно в различни финансови инструменти от цял свят, свързани със суровините - Schroder ISF Commodity Fund. Фондът, в който можете да инвестирате през "Карол Капитал", има широка експозиция към всички видове суровини от енергийния, селскостопанския и металодобивния сектор.

  • Възходът на развиващите се пазари

На глобално ниво Китай води растежа на развиващите се пазари - допринася за 1/3 от световния ръст и има два пъти повече индустриални роботи от САЩ. Директна експозиция към Китай можете да получите чрез фонда на Schroders - Schroder ISF China A, който от пускането му се представя два пъти по-добре от бенчмарк индекса си.

Не бива обаче да се подценява и потенциалът на регионалните ни пазари от Централна и Източна Европа. Тенденциите на дигитализация се пренасят и на пазарите от региона на ЦИЕ, което от своя страна води до нарастващ интерес от чуждестранни инвеститори и ще движи ръста на региона през следващите години. Експертизата на "Карол Капитал" е именно в тези регионални пазари, а най-големият им фонд - "Адванс Възможности в Нова Европа", инвестира в компании на "новата икономика", които все още не са част от основните индекси, както и в IPO-та с голям потенциал, давайки достъп до пазари, които са трудно достъпни за индивидуални инвеститори.

Повече за продуктите на "Карол Капитал" вижте тук.
ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Информацията, публикувана тук, е само с информационна цел, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти, нито предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на тези ценни книжа и инвестиции може да се повишава или да спада. Инвеститорите могат да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Предишните резултати не са показателни за бъдещи резултати.