НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Финансовите регулатори затягат контрола върху "зеления PR"

Органите в ЕС, Великобритания и Швейцария въвеждат регулации за зелените инвестиции, в САЩ темата остава спорна

Финансовите регулатори по света все повече заострят вниманието си по отношение на "фалшивото позеленяване" в сферата на инвестициите. Растящият обем средства, обещани за справяне с климатичните промени, кара властите да определят стандарти, с които да гарантират, че банките, застрахователите и мениджърите на активи ясно оповестяват екологичните характеристики на предлаганите от тях инвестиции и не използват подвеждащи твърдения.

Миналата седмица английският регулатор Financial Conduct Authority (FCA) излезе с предложение инвестиционните фондове, обозначаващи се като устойчиви, да предават на достъпен за потребителите език основната информация, както и по-подробни сведения за институционалните инвеститори. Регулаторът също така ще настоява мениджърите на активи да предоставят повече данни за това как екологичните, социалните и управленските фактори (ESG) са включени в техните инвестиционни процеси. Проектът е на етап на обсъждане и предстои да бъде приет, съобщава Financial Times.

Кой следи за "фалшивото позеленяване"

Подобни изисквания вече бяха наложени от ЕС през март чрез Регламента за оповестяване на устойчивите финанси. Финансовият регулатор на Швейцария по-рано този месец също въведе насоки, с които да зашити фондовите инвеститори от "фалшиво позеленяване".

Приобщаването на властите на ЕС, Великобритания и Швейцария към усилията за ограничаване на "зеления PR" е благодарение на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), която установява глобален стандарт в търговията с ценни книжа и координира политиките между националните регулатори.

Зеленият PR рискува да разруши доверието във финансирането, насочено срещу климатичните промени, каза Ерик Теден, ръководител на шведския орган за финансов надзор и председател на работната група на IOSCO за устойчиви финанси. Справянето с фалшивото позеленяване трябва да е приоритет за регулаторите, тъй като те имат за цел да защитават инвеститорите и да гарантират стабилността на финансовите пазари.

Въпреки това засега само малка част от членовете на IOSCO от общо 130 юрисдикции са въвели специфични правила по отношение на устойчивите инвестиции. Организацията настоява за по-категорични действия от страна на националните регулатори, като крайното решение остава тяхно.

В САЩ проблемът е усложнен от политизирането на дебата за рисковете от климатичните промени. Експерти твърдят, че Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) може да срещне правни пречки дори за въвеждането на основни насоки. Въпреки това председателят на регулатора Гари Генслър е изразявал подкрепата си за подобни мерки, които да гарантират, че инвеститорите могат да направят информиран избор.

Финансовите регулатори, изглежда, действително следят внимателно сектора. През август стана ясно, че германски и американски регулатори са започнали разследване срещу мениджъра на активи DWS поради обвинения за "фалшиво позеленяване", идващи от бившия глобален мениджър по устойчивото развитие на компанията.

Зелените инвестиции продължават да растат

Въпреки повечето регулации зелените инвестиции растат със стотици милиарди долари. Входящите финансови потоци към устойчиви фондове са достигнали 477.4 млрд. долара за месеците до септември тази година, в сравнение с 366.6 млрд. долара за цялата 2020 г., сочат данни на Morningstar. Притоците в устойчиви фондове в Европа представляват 81.6% от досегашния ръст, докато САЩ са допринесли с 11.8%.

Съществуват силни бизнес стимули мениджърите на активи да се представят за все "по-зелени", но ако използват подвеждащи твърдения, налагането на регулации става необходим инструмент, смята Грант Винго, ръководител на Комисията по ценните книжа на Онтарио.

Все още няма коментари
Нов коментар