Климатичният фонд на Безос влага 500 млн. долара в общ проект с Ikea и Рокфелер

Парите ще се използват от Глобалния енергиен алианс за финансиране на ВЕИ проекти в по-бедните страни

На срещата на върха COP26, на която участва и Безос, беше създаден Глобалният енергиен алианс за хората и планетата.
На срещата на върха COP26, на която участва и Безос, беше създаден Глобалният енергиен алианс за хората и планетата.
На срещата на върха COP26, на която участва и Безос, беше създаден Глобалният енергиен алианс за хората и планетата.    ©  Reuters
На срещата на върха COP26, на която участва и Безос, беше създаден Глобалният енергиен алианс за хората и планетата.    ©  Reuters

Фондът на Джеф Безос за борба с изменението на климата се присъединява към инициатива, ръководена от фондациите на Ikea и Рокфелер, за финансиране на възобновяемата енергия в по-бедните страни. Bezos Earth ще вложи 500 млн. долара начален капитал, присъединявайки се към вече обещаните 1 млрд. долара от фондациите на Ikea и Рокфелер. Повече от 8 млрд. са предоставени от мултинационални банки и организации като Световната банка, Азиатската банка за развитие и Международната финансова корпорация, съобщава Financial Times.

На срещата на върха COP26 (26-ата конференция на ООН за изменението на климата) в Глазгоу във вторник беше създаден Глобалният енергиен алианс за хората и планетата. Неговата цел е да осигури възобновяема енергия за 1 млрд. души в Азия, Африка и Латинска Америка.

Пер Хегенес, главен изпълнителен директор на фондация Ikea, заяви пред Financial Times, че за едно десетилетие алиансът има за цел да събере до 100 млрд. долара капитал и да помогне за предотвратяването на 4 млрд. тона въглеродни емисии. "Почти за първи път имате филантропия, обединена с фондове за развитие, международни банки и частни банки. Не бива да подценяваме обединяващата сила на Джеф Безос и способността му да катализира другите, като се включи в тази инициатива", добави Хегенес.

Намеренията

Алиансът възнамерява да инвестира в проекти за възобновяема енергия, като микро-слънчева и водна енергия, заедно с правителства и местни компании. Парите на Ikea, Рокфелер и Безос трябва да действат като рисков капитал за подпомагане на привличането на частни инвеститори. Първите такива проекти са планирани за страни, сред които Нигерия, Етиопия, Южна Африка и Демократична република Конго в Африка; Индия, Индонезия, Виетнам и Пакистан в Азия; и Колумбия и Хаити в Латинска Америка.

Амбициозният план на Алианса е да увеличи платформата до 35-50 млрд. долара в рамките на пет години и до над 100 млрд. долара в рамките на десетилетие, като използва както многостранен, така и частен капитал.

Фондът Bezos Earth на стойност 10 млрд. долара беше създаден от основателя на Amazon и един от най-богатите хора в света миналата година, за да помогне в борбата с изменението на климата в момент, когато американският интернет гигант беше изправен пред нарастващи вътрешни и външни критики за собственото си въздействие върху околната среда. "Нашият ангажимент днес подкрепя трикратния императив - трябва да запазим това, което имаме, да възстановим това, което сме загубили, и да отглеждаме това, от което се нуждаем, в хармония с природата", казва Безос.

Хегенес добави, че твърде малко филантропски капитал е бил обещан досега за справяне с изменението на климата - по-малко от 2% от общия капитал. "Така че потенциалът е значителен за получаване на повече финансиране за филантропия в областта на климата, което може би е най-спешното предизвикателство, пред което сме изправени в света. Надяваме се, че ще видим повече парични потоци, насочени към този тип инициативи", добави той.

Алиансът разглежда всички страни в това, което Хегенес нарече "глобалният юг", но други нации, с които вече работи, включват Малави, Уганда, Сиера Леоне, Филипините, Бангладеш и Мианмар.