Банките и бизнесът в България през 2022 г., сега накъде

Топ банкери ще очертаят ключовите тенденции в сектора на конференцията на "Капитал" на 2 декември. А специален гост ще е Янис Варуфакис

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бум на жилищното кредитиране, постоянен ръст на банковите депозити и свръхликвидност на фона на рекордно ниски лихви и събуждаща се инфлация. Това са само част от акцентите в медийните заглавия, очертаващи основните тенденции в банковия сектор и икономиката през тази година. И всичко това във враждебната среда на една от най-сериозните икономически кризи от десетилетия, предизвикана от ковид-19, която донесе и мораториум по банкови заеми през миналата и в началото на тази година.

Ще се запазят ли горните тенденции и докога ще е тема на годишната конференция на "Капитал" - "Банките и бизнесът", която ще се проведе на 2 декември. В нея традиционно ще вземат участие топ банкери от България и чужбина, а специален гост на събитието в София ще е бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис. Конференцията ще бъде открита от Калин Христов, подуправител на БНБ, и Диана Митева, председател на УС на АББ и член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК.

Преди година на същото събитие банкерите бяха умерени оптимисти за банковия сектор и икономиката на България. Тогава бяхме и под влияние на втората ковид вълна, днес вече сме след пика на четвъртата, а видимо България и дори държавите в ЕС не се справят добре с разпространението на коронавируса и икономическите последствия от това. Какви са настроенията на банкерите за следващата една година ще разберем в първия панел на конференцията - Банките през 2022 г. Основните акценти ще са:

Как ще се развива кредитирането и колко активни ще бъдат банките, за да подкрепят икономическото възстановяване. Какви са очакванията на банките за инфлацията - колко висока и продължителна ще бъде тя. Техните препоръки към клиентите - какво да предприемат, за да предпазят покупателната стойност на спестяванията си. Как ще се отрази инфлацията на фирмените кредитополучатели, за които разходите за енергия, суровини и заплати също се вдигат. Ще бъдат ли принудени централните банки да затягат паричната си политика; ще се отрази ли това на лихвените нива по депозити и кредити тук - с колко, кога и как?

И още - защо нарастват притесненията около жилищните кредити, растящ сегмент, но с все повече предупреждения за прегряване, включително от БНБ. Ще се запазят двуцифрените темпове на растеж и има опасност от имотен балон. Сравнения с 2008-2009 г. Участници в панела са Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, Цветанка Минчева, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА. Модератор на панела ще е Филип Генов, основател и изпълнителен директор на F27.

Във втория панел специален гост ще е бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, който днес е преподавател по икономика в Атинския университет. През 2015 г. той водеше тежки преговори за преструктурирането на дълга на Гърция с кредиторите и еврогрупата. По време на "Банките и бизнесът" Варуфакис ще коментира теми като това какво трябва да направи България сега, когато е в чакалнята на еврозоната, както и кои са най-големите заплахи пред икономиките на Европа и специално пред България.

В същото време за първи път Европа тегли заедно пари, за да дава на всички чрез плана за възстановяване и устойчивост. Ако този механизъм се запази и по някакъв начин в бъдеще се повтори (предвид, че германците вече веднъж го позволиха), не променя ли коренно тезата, че Бундесбанката и ЕЦБ контролират европейските политици.

И още - има ли лява вълна в европолитиката и на какво се дължи тя, както и докъде ще стигне, както и как ще изглежда финансирането на бъдещето.