🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Янис Варуфакис за българското влизане в еврозоната и защо Планът за възстановяване е грешка

Икономистът и бивш финансов министър на Гърция пред "Капитал"

Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"
Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"
Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"    ©  Цветелина Белутова
Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"    ©  Цветелина Белутова

Тази седмица на 60-годишна възраст бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис за първи път дойде в София. Първият съвет, който пък ѝ даде, беше да не влиза в еврозоната. "Това би било грешка. Не го правете", казва той в интервю с редактора в "Капитал" Огнян Георгиев. Аргументите му са както противоречиви, така и любопитни - Варуфакис все пак говори като политик, носещ на гърба си целия незавиден опит на Гърция, но и като ляв мислител, който умее да отправя послания. Той е и икономист и философ, който изгря след прекия си сблъсък с Меркел, и е известен и с книгите си, в които критикува начина, по който работят еврозоната и ЕС.

Според него:

  • "Инструментът за за възстановяване и устойчивост е също така безсмислен, както беше ESM (European stability mechanism)"
  • "Идеята за еврооблигации е мъртва. Именно заради начина, по който беше направена"
  • "Не искам европарите да отиват в гръцкото правителство. Искам ЕС да направи федерална програма за енергетиката"

Части от интервюто чуйте тук:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • - 2
    • + 5

    Този се изложи още като финансов министър на Гърция с някакви безумия да се откажат от еврото и да въведат драхмата!И какво щеше да стане при този сценарий................ рязка девалвация на гръцката драхма и рязък спад на жизнения стандарт на редовите гърци!А пък гръцките облигации бяха в евро и трябваше да се връщат в евро!Добре, че беше бързо разкаран от своя пост!

    Нередност?
  • 2
    mht1431542318430782 avatar :-|
    Ognyan Petkov
    • + 2

    Защо изобщо ни показвате този малоумник Мадъфакис и ни пробутвате неговите глупости. Комунист скапан, изгониха го от Гърция след провала му.

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1

    До коментар [#1] от "bat_plamen":

    Не си го преживял, затова приказваш наизуст. Всъщност това е просто нахлуване на огромни фирми и местните изчезват. Какво жизнено равнище с огромна безработица? Вароцакис разбира се, приказва прекалено технически, но е прав. Основното не е в техниката а в механизма на емитиране на еврото, който е просто напълно несъвместим с икономическо развитие. Еврото се дава само на търговски банки срещу 100% гаранция, което изначава активите на банката, твойта къща например като гаранция за някой заем или ипотека. Всичката принадена стойност става дълг, защото изисква нови пари. Колкото повече расте БНП толкоз повече е дълга. И когато свършат началните дългосрочни боноси всичко се срутва. Всичко става собственост на ЕЦБ. Само Германия оставя заради диференциална на националните боноси, но и те са около нулата. Само Германия има право на вето в еврото. Икономиката никога не расте. То се вижда директно сравнявайки растежа с другите страни.

    Нередност?
Нов коментар