🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Годишният ръст при фирмените заеми надхвърли 10%

Темповете при кредитите за домакинствата също се ускоряват през юни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Фирмените кредити се ускоряват с рекордни темпове от над десетилетие, като годишният ръст вече е двуцифрен
  • Месечното увеличение на заемите за домакинствата е с върхови за последните години стойности
  • Просрочията падат под 4 млрд. лв. за първи път от 2009 г.

На фона на очакванията за предстоящи в следващите месеци повишения на лихвените проценти, кредитирането за бизнеса и домакинствата в България продължава да се ускорява. Към средата на 2022 г. темповете на увеличение на обемите банково финансиране се покачват във всички сегменти - корпоративни, жилищни и потребителски заеми, показва паричната статистика на БНБ.

През последните месеци бурното им нарастване вече доведе до предупреждения за прегряване на кредитния пазар и регулаторни мерки, насочени към охлаждането на ентусиазма на банките. Данните към юни обаче за момента не показват ефект в тази посока, въпреки че заради войната в Украйна, инфлацията и затягането на паричната политика очакванията за икономическия растеж в цяла Европа и в България се влошават чувствително.

Ускорение по всички линии

Така например, числата към полугодието показват, че банковото кредитиране за бизнеса продължава да расте с рекордни темпове от над десетилетие. Към края на юни 2022 г. увеличението вече се измерва с двуцифрени стойности - с 10.6% годишна база, което е най-големият ръст от 2009 г. За последния месец обемът на предоставените от банките в страната корпоративни заеми нараства с 479 млн. лв. и към края на второто тримесечие достига 39.3 млрд. лв., показват данните от паричната статистика на БНБ.

Междувременно, ипотечното кредитиране, което през миналата година се ускоряваше бурно, от началото на тази на практика се е стабилизирало на ниво малко над 18%, като през юни 2021 г. повишението е с 18.22% на годишна база. Дори и тези темпове на нарастване обаче са невиждани от 2009 г. До известна степен ръстът е повлиян и от извършената от БНБ ревизия на всички данни от началото на 2021 г., при която над 120 млн. лв. експозиции са прекласифицирани като потребителски. Последните месеци обаче показват и трайно високи увеличения в номинално изражение на общия обем на банковите портфейли в сегмента - като през юни статистиката всъщност отчита рекорд при отпуснатите за един месец жилищни заеми - общо 275 млн. лв., което е най-високата стойност от 2008 г. Така, към полугодието общо предоставените от банките ипотечни кредити за домакинствата са за 15.1 млрд. лв.

Потребителското финансиране също се ускорява през юни, показват данните на БНБ. През последните тринадесет месеца темповете на нарастване на отпуснатите от банките заеми в сегмента устойчиво са двуцифрени, като от началото на годината до май трайно се бяха установили в порядъка 11-12%. През юни и тази граница е прескочена, като за месеца е отчетен ръст с 13.01% на годишна база. В номинално изражение увеличението е с 267.7 млн. лв. - също рекордно висока стойност от април 2018 г., когато обаче еднократният ръст в обема с близо 600 млн. лв. беше повлиян в значителна степен от преобразуването на компанията за потребителско кредитиране "БНП Париба Лични финанси" в банка и съответно включването на информацията за кредитния й портфейл в банковата статистика. Към полугодието на 2022 г. общият обем на потребителските заеми достига 14.4 млрд. лв. А с това и сумарно банковите кредити за частния сектор в страната надхвърля 70 млрд. лв. след добавени над 1 млрд. лв. само през юни.

Опасност от прегряване

Активизирането на банките в кредитирането през последната вече над година - първо при ипотечните заеми, а след това и в останалите сегменти - дадоха основание на регулатори и анализатори да отправят предупреждения за потенциални рискове в сектора. За да ги адресира БНБ на два пъти повиши антицикличния капиталов буфер на банките - първо от 0.5% на 1%, считано от октомври 2022 г., а след това и с още 0.5% до 1.5%, считано от 2023 г. За уязвимости по отношение на жилищния пазар в средносрочен план предупредиха и от Европейския съвет за системен риск (ЕССР), откъдето препоръчаха БНБ да включи в арсенала си и насочени директно към потребителя мерки, като например въвеждането на таван на съотношението на обема на отпуснатия кредит към стойността на обезпечението (т.нар. loan-to value, или LTV съотношение). От българската централна банка се съгласиха с оценката за уязвимостите на пазара, но коментираха, че предприетите до момента мерки са адекватни и достатъчни.

Самите банкери демонстрират относително спокойствие на този фон, като поне към края на 2021 г. прогнозите им бяха за предвидима 2022 г. с ръст на кредитирането и ниски лихви, въпреки предупрежденията на БНБ както по отношение на опасността от кредитен бум, така за опасността от продължителна инфлация. Изминалите седмици обаче показаха все по-ясно, че рекордното покачване на цените в глобален мащаб няма как да не бъде адресирано. Така, една по една големите централни банки предприеха повишения на основните си лихвени проценти - ЕЦБ взе такова решение през изминалата седмица, като увеличението е с половин процентен пункт. В следващите месеци това постепенно ще даде отражение и в лихвената политика на търговските банки - като оскъпяването на кредитите може да охлади до известна степен желанието на домакинствата да търсят банково финансиране. От друга страна все още растящите цени на енергоизточници и суровини вероятно ще направят и бизнеса по-предпазлив с инвестициите и съответно с вземането на кредити.

Обемът на лошите заеми се свива

На фона на продължаващото нарастване на отпуснатите кредити, числата от паричната статистика на БНБ към края на полугодието показват запазване на общата тенденция за спад в обема на тези от тях, които не се обслужват редовно. Нещо повече - за първи път от 2009 г. сумарната им стойност спада под 4 млрд. лв. и в края на юни е 3.99 млрд. лв. В процентно изражение делът им (данните в паричната статистика се различават от тези за надзорни цели) спрямо общо предоставеното от банките финансиране за бизнеса и домакинствата също се свива - до 5.66% спрямо 5.89% през май. Разбивката по сегменти показва, че в номинално изражение нередовните фирмени заеми са намалели с 96 млн. лв. за последния месец до 2.4 млрд. лв. При ипотечните кредити свиването на просрочията е със 7.3 млн. лв. спрямо май до 402.7 млн. лв., а при потребителските има леко повишаване в обема - с 2.9 млн. лв. до 1.1 млрд. лв.

При депозитите темповете на нарастване се движат разнопосочно в отделните сегменти. Към юни спестяванията на домакинствата растат с 6% на годишна база (спрямо 6.2% месец по-рано) до 67.6 млрд. лв. При вложенията на фирмите статистиката отчита ускорение до 18.6% на годишна база през юни (в сравнение с 16% годишен ръст през май), като в номинално изражение обемът им достига 34.8 млрд. лв. Общо за неправителствения сектор ръстът на депозитите към края на полугодието е с 9.6% спрямо година по-рано до 106.1 млрд. лв., като се забавя в сравнение с отчетените месец по-рано 9.7%. Фактор за забавянето е динамиката в депозитите на финансовите предприятия, които през юни намаляват с 0.6% на годишна база до 3.6 млрд. лв. - за разлика от предходния месец, когато са отбелязали ръст от 19.2%, сочат данните на БНБ.

Повече за тенденциите при банковите лихви, четете в новия брой на "Капитал" в края на седмицата

Все още няма коментари
Нов коментар