ЕЦБ затяга контрола върху банките и предупреди за възможен ръст на лошите кредити

Оттеглянето на евтиното финансиране на ЕЦБ може да създаде трудности за някои банки

Според ЕЦБ особено уязвими от влошаващата се икономическа среда са кредитирането на енергоемки сектори, както и заемите за жилища и търговски имоти.
Според ЕЦБ особено уязвими от влошаващата се икономическа среда са кредитирането на енергоемки сектори, както и заемите за жилища и търговски имоти.
Според ЕЦБ особено уязвими от влошаващата се икономическа среда са кредитирането на енергоемки сектори, както и заемите за жилища и търговски имоти.    ©  Reuters
Според ЕЦБ особено уязвими от влошаващата се икономическа среда са кредитирането на енергоемки сектори, както и заемите за жилища и търговски имоти.    ©  Reuters
Темата накратко
  • След силна година банките в Европа трябва да се подготвят за по-предизвикателна среда
  • Високите лихви и инфлация и очакваната рецесия могат да доведат до ръст на лошите кредити, предупреждава ЕЦБ
  • След открити "недостатъци" в управлението на риска Франкфурт смята догодина да затегне контрола върху банковия сектор

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще засили контрола върху това как банките управляват кредитния риск и диверсифицират финансирането. Това стана ясно от публикуваните приоритети на базираната във Франкфурт институция за следващата година, на фона на покачващите се лихви и очакванията за рецесия в еврозоната. Ръст на лошите кредити и свиване на финансирането на банките са сред основните рискове за системата, предупреди ЕЦБ, под чийто пряк надзор са над 100 големи кредитора в Европа. От 2020 г. България също е част от европейския банков надзор.

Според ЕЦБ особено уязвими от влошаващата се икономическа среда са кредитирането на енергоемки сектори, както и заемите за жилища и търговски имоти. Някои банки също така ще срещнат затруднения с намирането на заместители на свръхевтиното финансиране, което ЕЦБ предоставяше по време на пандемията, но сега оттегля като част от затягането на паричната си политика. Заради очакваните трудности надзорните органи планират повече проверки на банките и повече целеви прегледи, съобщава Financial Times. За засиления контрол допринася и това, че при скорошна проверка ЕЦБ е установила недостатъци в начина, по който кредиторите управляват рисковете, "особено във връзка с отпускането и наблюдението на заеми, класифицирането на кредитополучателите в затруднено положение и рамките за провизиите".

Досега банковият сектор показва, че е устойчив спрямо последиците от войната в Украйна, но рисковете се увеличиха, пишат в публикация Керстин аф Йохник, член на Надзорния съвет на ЕЦБ, и Марио Куаляриело, директор по надзорната стратегия и риска. "В краткосрочен план сме загрижени за отражението на макроикономическата среда и динамиката на финансовия пазар върху качеството на активите и финансирането на банките", посочват те. Банките са уязвими и към рязка корекция на някои имотни пазари, особено в сегмента на жилищата, предвид динамиката на цените през последните години.

Рисковете

Тази година беше добра за сектора благодарение на повишаващите се лихвени проценти, които разшириха маржовете на печалба по заемите, а правителствените мерки за подкрепа на компании и домакинства помогнаха да се запазят ниски нивата на просрочия. Според ЕЦБ обаче добрите времена едва ли ще продължат още дълго, тъй като е вероятно да има ръст на лошите кредити, а разходите на банките нарастват. Очаква се централната банка отново да повиши основния си лихвен процент в четвъртък с поне 0.5 процентни пункта, с което той ще достигне най-високото си ниво от 2008 - 2009 г. По-високите лихви и перспективите за рецесия могат да затруднят кредитополучателите да обслужват дълговете. "Това важи особено за силно задлъжнелите домакинства и корпорации", предупреждава ЕЦБ.

Някои банки също така са станали по-уязвими заради голямата си зависимост от свръхевтиното финансиране на ЕЦБ. По време на пандемията тя отпусна чрез своя инструмент за дългосрочни операции за целево кредитиране (TLTRO) 2.1 трлн. евро на банките при ниска лихва от минус 1%, за да ги насърчи да не намаляват кредитирането. Миналия месец обаче Франкфурт повиши тази лихва и оттогава банките предсрочно са изплатили 800 млрд. евро по схемата. Така на някои банки ще им се наложи да диверсифицират своите източници на финансиране, включително чрез по-скъпи и по-краткосрочни алтернативи, което "ще окаже натиск върху техните пруденциални коефициенти и рентабилност".

Все още няма коментари
Нов коментар