🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големи световни банки получиха разрешение да разширят бизнеса си в Китай

Целта на Пекин е да ускори привличането на чужди инвеститори

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джими Даймън разраства дейността й в Китай
Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джими Даймън разраства дейността й в Китай
Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джими Даймън разраства дейността й в Китай    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джими Даймън разраства дейността й в Китай    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

JP Morgan и Standard Chartered получиха одобрение от китайските регулаторни органи за разширяване на дейността си в страната. Пекин насърчава влизането на чуждестранните компании след отмяната на рестрикциите, свързани с пандемията от COVID-19, съобщава Reuters.

Китай ускорява процеса на даване на разрешения на чуждестранни финансови институции, за да увеличи доверието на външни инвеститори като част от усилията за съживяване на икономиката, засегната от мерките за COVID-19, които бяха отменени миналия месец.

Поделението за управление на активи на JPMorgan ще получи разрешение да придобие пълна собственост върху China International Fund Management, в която притежава 49%, съобщи Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC). Одобрението дойде повече от две години след като американската банка подаде заявление за изкупуване на CIFM през 2020 г.

JPMorgan Asset Management съобщи, че CIFM, чиито клиентски активи в чужбина възлизат на около 170 млрд. юана (25.1 млрд. долара), ще бъде интегрирана в глобалния ѝ оперативен модел.

"Нашата стратегическа цел е да развием оптимално JPMAM China, за да се превърне във водещ мениджър на чуждестранни активи в Китай и да допринесе за превръщането на JPMAM във водещ мениджър на китайски активи за глобални инвеститори", казва в изявление Дан Уоткинс, който е главен изпълнителен директор на компанията за Азиатско-Тихоокеанския регион.

"От символична гледна точка това е много важно, като се има предвид както размерът на сделката, така и фактът, че Китай ще бъде един от основните двигатели на растежа на JPMorgan занапред", заяви Питър Александър, заемащ поста управляващ директор на консултантската компания Z-Ben Advisors, която оценява сделката на стойност около 1 млрд. долара.

Standard Chartered с ново брокерско звено

CRSC съобщава, че британската банка Standard Chartered получи разрешение да създаде ново звено за брокерски услуги в Китай. На 13 януари CSRC даде зелена светлина на британския мениджър на активи Schroders да разшири дейността си в страната, като създаде подразделение за взаимни фондове.

През ноември канадската Manulife Financial получи разрешение да поеме пълен контрол върху китайската си компания за взаимни фондове. През същия месец американският мениджър на активи Neuberger Berman получи одобрение за създаване на фондово звено в Китай.

JPMorgan заяви, че CIFM ще работи под марката JPMAM, а звеното му за частни фондове в Китай също ще стане част от JPMAM China, тъй като консолидира операциите си на сушата. Уоткинс заяви, че обединяването на местния опит на CIFM с ресурсите и глобалния мащаб на JPMorgan "създава мощен импулс".

Все още няма коментари
Нов коментар