🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо три четвърти от глобалните мениджъри се подготвят за икономически спад тази година

Прогнозата на изпълнителните директори е най-песимистичната за последните 12 години според проучване на PWC Global

Инфлацията и икономическата нестабилност сега се оценяват като водещите рискове пред дейността на компаниите за следващите 12 месеца, следвани от геополитическите рискове.
Инфлацията и икономическата нестабилност сега се оценяват като водещите рискове пред дейността на компаниите за следващите 12 месеца, следвани от геополитическите рискове.
Инфлацията и икономическата нестабилност сега се оценяват като водещите рискове пред дейността на компаниите за следващите 12 месеца, следвани от геополитическите рискове.    ©  Reuters
Инфлацията и икономическата нестабилност сега се оценяват като водещите рискове пред дейността на компаниите за следващите 12 месеца, следвани от геополитическите рискове.    ©  Reuters

Песимизмът сред глобалните бизнес лидери достига най-високи нива за последните поне 12 години. Седемдесет и три процента от изпълнителните директори се подготвят за икономически спад през 2023 г., показва проучване на PWC Global сред 4410 ръководители на големи компании от 105 държави, проведено в края на 2022 г. Нагласите рязко се преобръщат в сравнение с миналата година, когато преобладаващи бяха очакванията за ръст.

"Нестабилната икономика, високата инфлация и геополитическите конфликти допринесоха за това сериозно ниво на песимизъм", казва Боб Мориц, председател на глобалната мрежа на PwC.

Новите заплахи идват от икономиката

Здравните и кибер рисковете, които в най-голяма степен притесняваха мениджърите миналата година, отстъпват място на макроикономическите заплахи. Инфлацията и икономическата нестабилност сега се оценяват като водещите рискове пред дейността на компаниите за следващите 12 месеца, следвани от геополитическите рискове. Според изпълнителните директори кризите с покачващите се разходи и несигурността едва ли ще отшумят толкова бързо. Те остават най-големите заплахи и в хоризонт от 5 години, макар тежестта им да намалява. Заради сериозните предизвикателства бизнесите, които прогнозират ръст на приходите си тази година намаляват с 26%, което е най-големият спад след световната финансова криза.

В дългосрочен план мениджърите осъзнават необходимостта от дълбока трансформация на бизнес моделите на своите компании. 40% от тях смятат, че ако те продължат досегашния си курс, след 10 години предприятията няма да са икономически жизнеспособни.

Свиване на разходите, но не и за персонал

Засега обаче изглежда лидерите се съсредоточават върху по-непосредствените заплахи. За да се справят с икономическите изпитания, повечето бизнеси се стремят да намаляват разходите и да стимулират растежа на приходите. Над половината от анкетираните фирми опитват да орязват оперативните разходи, а също толкова признават, че вдигат цените на крайните продукти. Въпреки това повечето компании не планират да съкращават служители, а пестеливостта не се очертава да засегне заплатите - 80% не предвиждат орязване на възнагражденията. Дори напротив, липсата на кадри и желанието за задържане на таланти вероятно ще наложат допълнителни повишения. "Бизнес лидерите по света преоценяват оперативните си модели и намаляват разходите, но въпреки този натиск продължават да поставят служителите си на първо място и се стремят да задържат талантите", казва Мориц.

В много големи икономики, включително САЩ, Китай, Япония, Канада и други, мениджърите са по-оптимистично настроени за растежа на съответната страна, отколкото за глобалните перспективи. Във водещите европейски икономики Германия, Франция и Великобритания обаче прогнозите са противоположни.

Все още няма коментари
Нов коментар