ПИБ ще опита да пласира "зелени" облигации за 300 млн. евро

Планираната емисия на банката е получила предварителен рейтинг B от Fitch

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа инвестиционна банка ще се опита да набере 300 млн. евро чрез емисия зелени облигации, като за целта е наела Citibank, Landesbank Baden-Württemberg и Raiffeisen Bank International за водещи мениджъри. От съобщението на институцията до борсата (БФБ) става ясно, че от днес (вторник) започват срещи с потенциални инвеститори, като по информация на "Капитал" вече има отворена дигитална роудшоу стая с презентация и проспект.

Книжата са с падеж след три години, като основната цел е да отговарят на критериите за минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения (MREL). Със затягането на регулаторните изисквания всички банки са под натиск да емитират подчинени инструменти, които да отговарят на условията и при нужда да могат да абсорбират загуби. Конкретно за ПИБ от следващата година определеното ниво от БНБ се покачва на 36.4% от рисково претеглените активи спрямо 29.3% сега.

С оценка B

Планираната емисия вече има предварителен рейтинг B от Fitch, каквато е и оценката на агенцията за самата ПИБ. По скалата на Fitch това е няколко степени под инвестиционния клас рейтинг, отговарящ на "силно спекулативна" инвестиция, при която текущо задълженията се обслужват, но има съществен несигурност. От рейтинговата агенция посочват, че финалният рейтинг ще зависи от окончателните условия и документи, но същевременно оценката на този тип инструменти е доста пряко обвързана с рейтинга на самата банка, така че изненадваща промяна е малко вероятно.

Към момента няма много публикувани детайли по емисията, като единствено е посочено, че тя ще е еврова, тригодишна, с кол-опция след втората година и се очаква да бъде листвана в Люксембург. Според участници на пазара при нивото на подчиненост и обявените параметри реалистично може да се очаква доходност около 10-12%, но още е рано да се прецени точно и ще зависи от инвеститорския интерес.

Обемът от 300 млн. евро е внушителен, което (заедно с наемането на солидни имена като мениджъри) говори, че активно ще се търсят и чужди инвеститори. Все пак не е изключено и част от финансирането да е предварително осигурено от близки до банката лица.

ПИБ към момента комфортно покрива капиталовите изисквания на БНБ. Базовият й собствен капитал от първи ред (CET1) е 17.5% към средата на 2023 г. В добавка тя има 266 млн. лв. хибриден дълг (който се класифицира като допълнителен капитал от втори ред), както и 19.4 млн. лв. подчинен дълг (капитал от втори ред). С тях общата й капиталова адекватност достига почти 21%.

ПИБ беше от банките, които при прегледите на качеството на активите и стрес тестовете на БНБ (2016) и ЕЦБ (2019), излязоха с капиталов недостиг въпреки операциите по разкрасяване на баланса й. Дългогодишни проблеми са големите експозиции към свързани лица и наследеният портфейл от лоши кредити, който тя видимо полага усилия да разчисти. Към средата на 2023 г. те са сведени до 10.4%, което пак е доста над средното за банковата система. Именно заради тези рискови показатели ПИБ има и едно от най-тежките допълнителни изисквания за капитал от БНБ (2.85%).

На зелената вълна

От ПИБ маркетират емисията си като първата зелена облигация българска банка. По замисъл постъпленията от нея ще могат да бъдат влагани само в допустими проекти по отделно представена от нея Рамка за зелено финансиране. Това ще рече кредити за зелени сгради, възобновяема енергия, енергийна ефективност, чист транспорт и т.н. Предвид вълната от соларни проекти в страната намирането на кредитни цели едва ли ще е голям проблем.

Зелената опаковка на емисията дава потенциал за привличане на инвеститори, които на свой ред също отчитат зелени инвестиции в своите ESG политики. Донякъде бенчмарк за облигациите на ПИБ може да е емисията на по-малката фокусирана в потребителското кредитиране Ти Би Ай банк. Наскоро тя успя да набере 10 млн. евро с 9% годишен купон.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 2

    Къде е Станишката да им даде 1 милиард безлихвен заем?
    Там, където му се полага да бъде след дадения вече веднъж такъв заем на същата банка - на място почивно с голяма заплата.

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 3

    И след налетите пари от бойче (купените на много висока цена акции на ПИБ), отново имат проблеми. Изискването да имат повече от една трета от рисковите активи, говори за добре свършена работа от БНБ.

    Нередност?
  • 4
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 1

    "По скалата на Fitch това е няколко степени под инвестиционния клас рейтинг, отговарящ на "силно спекулативна" инвестиция, при която текущо задълженията се обслужват, но има съществен несигурност. " , честито на изгорелите! В краен случей Баце и Кокорчо ше ги спасяват с пари на данъкоплатците!

    Нередност?
Нов коментар