"Еврохолд" заплашва Румъния с международен арбитраж заради отнетия лиценз на "Евроинс"

Българският холдинг се надява на "приемливо споразумение в разумен срок", но ако то не бъде постигнато, ще последва иск за поне 500 млн. евро

Председателят на надзорния съвет и основен акционер на "Еврохолд" Асен Христов твърди, че ключови служители на румънския надзор, включително и вицепрезидентът за застраховане Кристиян Рошу, са оказвали натиск и са извършили рейдърска атака спрямо застрахователя
Председателят на надзорния съвет и основен акционер на "Еврохолд" Асен Христов твърди, че ключови служители на румънския надзор, включително и вицепрезидентът за застраховане Кристиян Рошу, са оказвали натиск и са извършили рейдърска атака спрямо застрахователя
Председателят на надзорния съвет и основен акционер на "Еврохолд" Асен Христов твърди, че ключови служители на румънския надзор, включително и вицепрезидентът за застраховане Кристиян Рошу, са оказвали натиск и са извършили рейдърска атака спрямо застрахователя    ©  Цветелина Белутова
Председателят на надзорния съвет и основен акционер на "Еврохолд" Асен Христов твърди, че ключови служители на румънския надзор, включително и вицепрезидентът за застраховане Кристиян Рошу, са оказвали натиск и са извършили рейдърска атака спрямо застрахователя    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската публична група "Еврохолд" и застрахователният ѝ подхолдинг "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) възнамеряват да заведат иск в международен арбитраж срещу румънското правителство. Причината е отнетият през март лиценз на най-голямото застрахователно дружество в групата - "Евроинс Румъния", което дотогава беше лидер на пазара в съседната държава. От компанията съобщиха, че вече е изпратено "уведомление за спор" (Notice of Dispute) на румънската държава, което е първа стъпка от арбитражната процедура.

Тя обаче не е задължително да продължи, като от "Еврохолд" поставят като условие спорът да бъде разрешен групата да бъде "надлежно обезщетена за претърпените загуби". "Ако не постигнем приемливо споразумение в разумен срок, ще защитим инвестицията си чрез международен арбитраж", гласи разпространеният официален цитат на Тодор Данаилов, изпълнителен директор на ЕИГ. Сума за евентуално обезщетение не е посочена, но се казва, че искът би бил за минимум 500 млн. евро. Досега през изминалата над половин година румънските власти не са показали особено желание за преговори и диалог.

Пореден международен опит

Това не е първият път, в който "Еврохолд" се опитва да изведа казуса си в Румъния, който тя описва като "рейдърска атака", на международната сцена. Още при избухването на конфликта с тамошния небанков регулатор ASF българската група поиска независими проверки от европейския EIOPA, както и от ЕБВР, която е инвеститор в ЕИГ. Лицензът обаче беше отнет още преди да има резултати, като и българската Комисия за финансов надзор научаваше за действията на румънските си колеги постфактум, което е проблем, тъй като тя е водещ регулатор на групата.

По-късно се разбра, че EIOPA все пак е произвела доклад на 28 март и той явно не е бил в полза на "Евроинс Румъния", тъй като българската група неуспешно е оспорвала изводите му пред Апелативния съвет на Европейските надзорни органи (ESA), както и го атакува в Съда на ЕС. Темата е повдигана и през депутати (тук и тук) в Eвропейския парламент, както и пред Европейската комисия, която също не вижда повод да се намеси.

Сега от ЕИГ изтъкват като аргумент и че според тях казусът с "Евроинс Румъния" може да разклати стабилността на целия застрахователен пазар на ЕС. "Порочните практики, прилагани от настоящото ръководство на румънския финансов регулатор срещу "Евроинс Румъния", касаят широко използвани, утвърдени и одобрени презастрахователни методи. Ако прилагането на тези незаконосъобразни практики продължи и проблемът не бъде решен, това ще създаде прецедент с тежко и пагубно въздействие върху цялата застрахователна и презастрахователна индустрия в ЕС", заявява Тодор Данаилов.

Досега обаче дипломатическият натиск на "Еврохолд" не произвежда особен ефект. А дори и предложението на ЕБВР към румънските власти за решение на казуса не промени нещо в хода на несъстоятелността на "Евроинс Румъния".

Новата линия на защита

Арбитражът определено е опция за българската група, макар че това определено няма да е лесно, бързо и евтино решение. От съобщението става ясно, че "Еврохолд" и ЕИГ ще бъдат консултирани в процеса от водещата международна правна кантора Pinsent Masons, която има 27 офиса на 4 континента, както и от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (ДГКВ), едно от големите и реномирани адвокатски дружества в България.

Извън това шоковият удар върху бизнеса на "Еврохолд" (румънското дружество представляваше около ⅙ от бизнеса му), изглежда, няма да е съкрушителен. Fitch, която беше поставила рейтинга на компанията и на българския й застраховател под наблюдение за понижение, го запази без промяна на B+ със стабилна перспектива. Към средата на 2023 г. консолидираните приходи на холдинга, който освен в застраховането е фокусиран и в енергетиката след покупката на активите на ЧЕЗ в България, растат минимално до 2.13 млрд. лв., но печалбата скача до 243 млн. лв. спрямо 73 млн. лв. година по-рано, а ако съпоставката е с продължаващите дейности през 2022 г., тя е била едва 10 млн. лв. Върху това положителен ефект имат и счетоводните операции около прехвърлянето на резервите на "Евроинс Румъния" в българското ЕИГ Ре.

В същото време "Евроинс" дори отново погледна към Румъния с намерения да извършва дейност чрез европейския паспорт на българския си лиценз. Както и чрез новорегистрирано дъщерно дружество в Румъния PHOENIX MGA SERVICES S.R.L., което според предмета му на дейност ще извършва бизнес консултации.

Все още няма коментари
Нов коментар