🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почина Чарли Мънгър - дългогодишният бизнес партньор на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway

Той беше заместник-председател на известния инвестиционен конгломерат

Въпреки титлата заместник-председател Мънгър беше много повече от заместник на Бъфет и често беше движещата сила на инвестициите
Въпреки титлата заместник-председател Мънгър беше много повече от заместник на Бъфет и често беше движещата сила на инвестициите
Въпреки титлата заместник-председател Мънгър беше много повече от заместник на Бъфет и често беше движещата сила на инвестициите    ©  Reuters
Въпреки титлата заместник-председател Мънгър беше много повече от заместник на Бъфет и често беше движещата сила на инвестициите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чарли Мънгър, проницателният заместник-председател на Berkshire Hathaway и инвестиционен партньор на Уорън Бъфет, почина на 99-годишна възраст във вторник, съобщиха от американския инвестиционен конгломерат. Мънгър изигра важна роля за превръщането на Berkshire в инвестиционна сила, отчасти като отклони Бъфет от стратегията за евтино закупуване на компании в затруднено положение, независимо от техните бизнес перспективи.

"Berkshire Hathaway нямаше да бъде изградена до сегашния си статут без вдъхновението, мъдростта и участието на Чарли", казва в изявление Бъфет, който е главен изпълнителен директор на Berkshire.

Смъртта на Мънгър приближава Berkshire и стотиците хиляди акционери към ера, в която инвестиционната империя на стойност близо 800 млрд. долара се управлява от по-малко позната група лидери.

Berkshire прекара повече от десетилетие в подготовка за този момент и за деня, в който 93-годишният Бъфет ще предаде управлението. Именно Мънгър случайно разкри, че Грег Абел, който се е издигнал в енергийния бизнес на Berkshire и сега е заместник-председател на нейното обширно незастрахователно подразделение, един ден ще наследи двойката, припомня Financial Times.

Абел е заобиколен от екип, подбран от Мънгър и Бъфет. Той включва редица стойностни инвеститори както в борда на директорите, така и в екипа, който решава как Berkshire да инвестира своя портфейл от акции на стойност 319 млрд. долара, които споделят с двамата милиардери подобен подход към анализа на ценни книжа.

Много повече от заместник на Бъфет

Въпреки титлата заместник-председател, Мънгър беше много повече от заместник на Бъфет и често беше движещата сила на инвестициите.

Според хора, които са седели на една маса с него, Мънгър често е консултирал големите поглъщания, а в някои случаи сам е договарял детайлите. Страстта му към инженерните науки помогнала на компанията да направи редица инвестиции, включително в китайския производител на автомобили BYD.

Мънгър е роден на 1 януари 1924 г. в Омаха, Небраска. Той изучава метеорология, докато служи в армията по време на Втората световна война, преди да завърши право в Харвард.

Мънгър изигра важна роля за превръщането на Berkshire в инвестиционна сила, отчасти като отклони Бъфет от стратегията за евтино закупуване на компании в затруднено положение, независимо от техните бизнес перспективи.

Като дипломиран юрист, чието име все още стои на върха на адвокатската кантора Munger, Tolles & Olson в Лос Анджелис, той се запознава с Бъфет през 1959 г. Създава адвокатската си кантора през 1962 г., същата година, в която Бъфет започва да купува акции на текстилния производител Berkshire Hathaway.

Бъфет многократно подтиква Мънгър да направи скок в света на инвестициите, като в един момент му казва, че "правото е хубаво като хоби, но той може да се справи по-добре". В крайна сметка Мънгър създава свое собствено инвестиционно дружество - "Уилър, Мънгър и компания". Възвръщаемостта, подобно на тази на Бъфет, е доста висока. Компанията на Мънгър постига средна годишна възвръщаемост от 24.3% между 1962 и 1975 г. в сравнение с 6.4% за Dow Jones Industrial Average.

В крайна сметка Мънгър се присъединява към борда на Berkshire Hathaway през 1978 г.

"Чарли Мънгър трябваше да пречупи навиците ми за пури и да определи курса за изграждане на бизнес, който може да съчетае огромен размер със задоволителна печалба, пише Бъфет до акционерите през 2015 г. Планът, който той ми даде, беше прост: забрави това, което знаеш за купуването на справедливи бизнеси на чудесни цени; вместо това купувай чудесни бизнеси на справедливи цени."

Инвеститорският нюх на двойката и способността ѝ да преодолява пазарните спадове привлякоха десетки хиляди акционери на годишната среща на Berkshire в Омаха. Мънгър заяви пред участниците в тазгодишната среща: "Мисля, че най-добрият път към човешкото щастие е да очакваме по-малко. Мисля, че ще става все по-трудно."

Въпреки своите успехи и успехите на Berkshire Мънгър, чието състояние Forbes оценява на 2.6 млрд. долара, беше предпазлив по отношение на перспективите пред другите инвеститори.

"Ние бяхме създадени в определено време и при перфектни възможности", каза той пред Financial Times тази година, като добави, че е живял в "идеален период за инвестиране в обикновени акции".

"Естеството на нещата е такова, че един много интелигентен човек, който работи усилено, може да получи три, четири, пет наистина добри дългосрочни възможности за закупуване на големи компании на ниска цена, каза той. Това се случва рядко."

Уроци и съвети

В края на октомври Мънгъл даде почти сигурно единственото си интервю в дълъг подкаст. В дома си в Лос Анджелис той размишляваше за собствената си кариера и за почти 50-годишното си партньорство в Berkshire Hathaway с Уорън Бъфет. В разговора той предложи уроци и съвети за днешните инвеститори и, разбира се, отново сподели речта си за достойнствата на Costco (наред с други любими инвестиции).
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар