🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ запазва лихвите, но понижи прогнозата за инфлацията

Централната банка става по-уверена, че ще постигне целевата инфлация от 2%

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли идеята, че намаляването на лихвените проценти е близо
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли идеята, че намаляването на лихвените проценти е близо
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли идеята, че намаляването на лихвените проценти е близо    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли идеята, че намаляването на лихвените проценти е близо    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвените проценти непроменени на последното си заседание за годината, въпреки че намали прогнозите си за инфлацията през 2023 г. и следващата година. Решението на ЕЦБ от четвъртък беше взето в момент, когато инвеститорите увеличиха залозите си, че основните централни банки са все по-близо до понижаване на разходите по заемите след сигналите от представители на Федералния резерв на САЩ от сряда, че очакват през следващата година да намалят лихвите по-агресивно от предварително планираното.

След като на второ поредно заседание ЕЦБ запази основния си лихвен процент по депозитите на най-високото досега равнище от 4%, централните банкери повториха решимостта си да поддържат разходите по заемите на "достатъчно рестриктивни равнища толкова дълго, колкото е необходимо". Те признаха, че през последните месеци инфлацията е "отслабнала още повече", но заявиха, че в близко бъдеще вероятно ще се повиши. Прогнозираха също така, че ръстът на потребителските цени ще се забави до целевото равнище от 2% през следващите две години, с което ще отпаднат ключовите пречки за обмисляне на намаляване на лихвените проценти.

"Бъдещите решения на управителния съвет ще гарантират, че неговите лихвени проценти ще бъдат определени на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в изявление на финансовата институция. ЕЦБ обаче смени езика за инфлацията, като вече централните банкери са на мнение, че инфлацията "ще спадне постепенно през следващата година".

Решението на банката не беше изненадващо, като пазарите по-скоро очакваха да разберат кога би било първото намаляване на лихвения процент. Противно на прогнозите на анализаторите, банката отхвърли предложенията, че намаляването на основния лихвен процент е близо. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви пред репортери, че понижаването на лихвения процент не е било обсъждано. Според нея "между покачването и свалянето има цяло плато", като добави, че "ние абсолютно не трябва да сваляме гарда".

"Основната инфлация се понижи допълнително", каза ЕЦБ. "Но вътрешният ценови натиск остава висок главно поради силния ръст на разходите за труд на единица продукция", се казва в изявлението на банката. Висшата финансова институция повтори тезата си, че лихвите ще бъдат определени на достатъчно ограничителни нива толкова дълго, колкото е необходимо.

Според ЕЦБ по-строгите условия на финансиране намаляват търсенето и помагат за контролиране на инфлацията. Растежът ще бъде потиснат в краткосрочен план, преди да се възстанови поради повишаването на реалните доходи и подобреното външно търсене, добавят от централната банка.

Последни очаквания

В последните седмици икономистите започнаха да намаляват прогнозите си за растежа на еврозоната през следващата година. Причината за това е поредицата от слаби скорошни данни и признаци, че правителствата ще намалят разходите - все знакове, че ценовият натиск ще се охлади.

На този фон банката обнови и макроикономическите си прогнози. Екипът предвижда среден реален ръст на БВП 0.6% през 2023 г. спрямо предишна прогноза 0.7%. Те изчисляват, че БВП ще нарасне с 0.8% през 2024 г. в сравнение с 1% преди заседанието. Прогнозата за 2025 г. остава непроменена - 1.5%.ЕЦБ обяви, че очаква общата инфлация да бъде средно 5.4% през 2023 г., 2.7% през 2024 г., 2.1% през 2025 г. и 1.9% през 2026 г. "В сравнение с прогнозите на службите от септември това представлява низходяща ревизия за 2023 г. и особено за 2024 г.", заявиха от финансовата институция.

ЕЦБ предупреди, че натискът върху вътрешните цени остава висок главно поради ръста на цената на труда.

Според анализатори обаче ЕЦБ може да се окаже в ситуация, в която е принудена да започне понижаване на основния си лихвен процент по-рано от очакваното. Това би се случило, ако Федералният резерв предприеме такава стъпка, като сериозна разлика в монетарната политика на двете централни банки не би се отразила на местните икономики. Фед също запази нивото на лихвения си процент непроменено на заседанието си в сряда, но за разлика от ЕЦБ банката не отхвърли възможността да започне намаляване на лихвата още през първата половина на 2024 г. Пазарните нагласи показваха очаквания това да се случи още през март, но повечето банкери прогнозираха общо намаляване на лихвения процент със 75 базисни пункта през следващата година.

Пандемичната програма

Централната банка съобщи, че ще намали реинвестирането на ценни книжа с настъпващ падеж в портфейла от 1.7 трлн. евро, който започна да купува в отговор на пандемията от коронавирус, от втората половина на следващата година, вместо да го продължи до края на 2024 г. Реинвестициите ще бъдат намалявани със 7.5 млрд. евро месечно от юли, преди да бъдат прекратени напълно в края на следващата година.

"Мисля, че повечето хора смятаха, че [съобщението за PEPP] ще дойде малко по-късно и това може да се случи в рамките на дебата за намаляване на лихвените проценти и това беше цената, която гълъбите ще трябва да платят", заяви пред CNBC Джеймс Смит, икономист на развитите пазари в ING.Непосредствено след решението на ЕЦБ еврото остана без съществена промяна, като за деня се търгуваше с 0.45% по-високо спрямо долара на ниво 1.09 долара.

Карстен Бжески, икономист в ING, заяви, че ЕЦБ е предложила само "много малка промяна в посока към "миролюбивост", като се е отказала от предишната си забележка, че инфлацията в еврозоната се очаква да остане "твърде висока за твърде дълго време".

Все още няма коментари
Нов коментар