Каква рецесия в САЩ? Как толкова много икономисти сбъркаха с прогнозите

Опасенията от свиване на икономиката бързо отшумяват, но дебатът за недостатъците на икономическите прогнози тепърва започва

Финансовият министър Джанет Йелън е доволна, че американската икономика се оказа доста устойчива въпреки лошите прогнози през миналата година.
Финансовият министър Джанет Йелън е доволна, че американската икономика се оказа доста устойчива въпреки лошите прогнози през миналата година.
Финансовият министър Джанет Йелън е доволна, че американската икономика се оказа доста устойчива въпреки лошите прогнози през миналата година.    ©  Reuters
Финансовият министър Джанет Йелън е доволна, че американската икономика се оказа доста устойчива въпреки лошите прогнози през миналата година.    ©  Reuters

Миналата година по това време 85% от икономистите в едно проучване прогнозираха рецесия в САЩ през тази година - и това беше оптимистично мнение в сравнение със 100% вероятност за рецесия, прогнозирана два месеца по-рано. Същевременно председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, опирайки се на работата на своя висококвалифициран персонал, изрази през март опасения, че намаляването на темпа на инфлация ще струва милиони американски работни места.

И все пак нищо от това не се случи. И инфлацията, и безработицата се движат в правилната посока, а повечето икономисти очакват САЩ да избегнат рецесия през 2024 г. Икономистите все още не са разбрали защо нещата вървят толкова добре, но вече е ясно, че предстои равносметка, пише колумнистът на Bloomberg Тайлър Коуен, който е професор по икономика в университета "Джордж Мейсън" и водещ на блога Marginal Revolution.

Както заяви миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън: "Много икономисти казваха, че няма начин инфлацията да се върне към нормалното си ниво, без това да доведе до период на висока безработица или рецесия. А преди една година, мисля, че много икономисти казваха, че рецесията е неизбежна. Никога не съм смятала, че има солидна интелектуална основа за подобна прогноза."

Много от тези икономисти може би са разчитали на работата на... Джанет Йелън. Нейните собствени (високо ценени) макроикономически изследвания се фокусират върху устойчивостта на номиналните цени и заплати и компромисите между производството и инфлацията, като прогнозират, че ако има значителен спад в съвкупното търсене, заетостта също трябва да намалее, което води до рецесия, отбелязва Коуен. Тя е и съавтор (заедно с много изтъкнати колеги) на известна статия, в която се твърди, че дори при високи темпове на инфлация съществува компромис между производството и инфлацията.

И инфлацията, и безработицата се движат в правилната посока, а повечето икономисти очакват САЩ да избегнат рецесия през 2024 г.

Икономистът Кристина Ромер (често в съавторство) представи едни от най-убедителните доказателства, че отрицателните шокове в паричната политика предизвикват рецесия в производството и заетостта. Нейната работа е особено влиятелна - според колумниста на агенцията е достойна за Нобелова награда, защото не се основава на сложен математически модел на икономиката и е приета от демократи и републиканци.

През по-голямата част от тази година Пол Кругман прогнозираше, че неотдавнашната дезинфлация няма да доведе до рецесия, и заслужава признание за това, че се оказа прав. И все пак той не е толкова склонен да припомни, че в продължение на много години изтъквал прогностичните достойнства на стария стил кейнсианска макроикономика, използвайки модели, които предвиждат, че дезинфлацията ще доведе до загуба на производство и заетост.

Напоследък Кругман обяснява допълнително позицията си, като предполага, че разплитането на прекъснатите вериги за доставки е спомогнало за намаляване на темпа на инфлация. Тази гледна точка също е правилна. Той не споменава, че е имало и огромен негативен шок за съвкупното търсене: високият темп на растеж на М2 (паричен агрегатор, който включва депозити до поискване, срочни депозити и депозити, по които банките нямат интензивни движения, и други задължения) се превърна в леко отрицателен темп на растеж на М2. Фискалната политика достигна своя връх и след това се успокои. Фед повиши лихвените проценти от почти нулеви равнища до диапазона от 5%, и то доста бързо. Централната банка също така изпрати всички възможни сигнали, че ще затегне паричните условия.

И все пак рецесия не настъпи.

Политизираната макроикономика

Има причина толкова много икономисти да прогнозират рецесия - и тя не е, че не са в час или че повтарят тезите от президентската кампания на Доналд Тръмп. Те прогнозираха рецесия, защото именно това са учили експерти като Йелън, Кругман, Ромер и много други в продължение на десетилетия. Колумнистът на Bloomberg не претендира да има имунитет срещу общото объркване, тъй като през цялото време също е смятал, че има разумна вероятност за рецесия.

Оказа се, че Лорънс Съмърс е сгрешил, като е прогнозирал, че дезинфлацията ще има огромни разходи по отношение на заетостта и производството, и сега си навлича упреци за това в социалните мрежи. И все пак той поне се е опирал на последователен модел. Проблемът е, че реалният свят не е толкова последователен, колкото би се искало на създателите на модели.

Решението в тази ситуация не е да се замете под килима това, което е изучавано в миналата, а да бъдем по-открити, смята Тайлър Коуен. Много често макроикономистите не знаят какво се случва и това важи за всички различни стилове и разновидности на макроикономиката.

Единствената теория, която би могла поне отчасти да обясни последните събития - тази за надеждна дезинфлация, основана на рационални очаквания - е изпаднала в немилост сред икономистите, най-вече сред кейнсианците. Този подход все още се ползва с много малко признание, въпреки че в негова подкрепа са Нобеловите награди на Робърт Е. Лукас и Томас Сарджънт.

Преди всичко е важно да се признае колко политизирана е макроикономиката. В момента има куп икономисти, които твърдят, че са били прави за това как САЩ ще избегнат рецесията тази година. По-дълбокият поглед обаче разкрива една много по-дълга и не толкова благоприятна история.