🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на Money+ пласира над 20 млн. евро облигации на БФБ

Свързаният със "С.Г. груп" "Финанс плюс мениджмънт холдинг" ще насочи набраните средства основно към лизинговия си бизнес

ФПМХ беше създадена през 2022 г. с цел да подреди бизнеса с небанково финансиране на собствениците на "С.Г. груп" - Адам Стоков, Станимир Бургаски, Бойчо Цампаров и Юлиян Цампаров
ФПМХ беше създадена през 2022 г. с цел да подреди бизнеса с небанково финансиране на собствениците на "С.Г. груп" - Адам Стоков, Станимир Бургаски, Бойчо Цампаров и Юлиян Цампаров
ФПМХ беше създадена през 2022 г. с цел да подреди бизнеса с небанково финансиране на собствениците на "С.Г. груп" - Адам Стоков, Станимир Бургаски, Бойчо Цампаров и Юлиян Цампаров    ©  Надежда Чипева
ФПМХ беше създадена през 2022 г. с цел да подреди бизнеса с небанково финансиране на собствениците на "С.Г. груп" - Адам Стоков, Станимир Бургаски, Бойчо Цампаров и Юлиян Цампаров    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Финанс плюс мениджмънт холдинг" (ФПМХ), под чиято шапка са брандовете за бързи кредити Money+ и Credihelp, лизингът Money Lease и др., успя да набере 20.655 млн. евро чрез първично публично предлагане (IPO) на облигации на БФБ. Това стана ясно след проведените аукциони в края на миналата седмица, когато в две поредни сесии на 14 и 15 декември бяха пласирани по малко над 10 млн. евро и така предлагането е успешно. Заявките надхвърлиха минималната търсена сума - 15 млн. евро, но не достигнаха максималния обем - 25 млн. евро.

Така свързаният с колекторската компания "С.Г. груп" холдинг реализира първото IPO на облигации на българската борса. На пазара има множество дългови емисии, но те обичайно са частно пласирани и чак след това вторично листвани.

Книжата са пласирани по номинал 1000 евро, като те носят фиксирана годишна лихва 8% върху непогасената главница. Те са седемгодишни като от петата година започва и амортизация на главницатa, но "Финанс плюс мениджмънт холдинг" има и опция да погасява предварително.

"Успехът на емисията облигации отново потвърждава колко атрактивни са този тип инструменти, тенденция, която ще се запази и през следващата година. Аукционите за първично предлагане на БФБ предоставят достъп до по-широк кръг инвеститори, с което допринасят за пласирането на нови емисии", заяви в съобщение на сайта на БФБ изпълнителният ѝ директор Маню Моравенов.

Холдинг за подреждане

ФПМХ беше създадена през 2022 г. с цел да подреди бизнеса с небанково финансиране на собствениците на "С.Г. груп" - Адам Стоков, Станимир Бургаски, Бойчо Цампаров и Юлиян Цампаров. Първоначално собственик на новата компания е "Иновативни финанси холдинг", което притежава и колекторската компания, но впоследствие се предприемат серия увеличения на капитала и реорганизации и така в момента 89.37% от акциите се държат от "Балкан Рехтсинкасо унд Фордерунгсмениджмънт", в което мажоритарен собственик е литовецът Лауринас Розгис.

Връзките със "С.Г. груп" остават преки, като Станимир Бургаски, Бойчо и Юлиян Цампарови са в надзорния съвет, а до преди дни Адам Сотков е председател на управителния съвет.

Самата ФПМХ извършва дейност през множество дъщерни дружества. Основните от тях са "Мъни плюс мениджмънт", което се занимава с бързи кредити, и "Мъни лийз", бившето "Евролийз ауто" придобито от "Еврохолд". Освен това в портфолито влизат "Мъни плюс корп" и "Кредихелп България", които също по предмет на дейност трябва да са небанкови кредитори, "Мъни плюс магазин за пари" (кредитен посредник), "Фюел кард дистрибюшън" (карти за гориво с разсрочено плащане), по 50% в застрахователния "Експерт брокер" и платежната "Фаст пей ХД" и др.

По данни от проспекта за облигациите холдингът има 274 млн. лв. консолидирани активи към средата на 2023 г. За 2022 г. приходите от продажби на групата са 8.6 млн. лв., а печалбата 4.7 млн. лв. За полугодието на 2023 числата са съответно 7.8 и 4.9 млн. лв., като обаче има и съществени 9.3 млн. лв. приходи от цесии.

За рефинансиране и експанзия

Според проспекта за облигациите 8 млн. евро от набраните средства се планира да отидат за погасяване на задълженията към Varengold Bank (вероятно наследство покрай транзакцията за "Мъни лийз"). Около 6 млн. евро са предвидени за покупка на нови дружества, а останалите - за финансиране на дейността на настоящите. При пълно записване на емисията е предвидено 15 млн. лв. да отидат към "Мъни лийз" и по около 3 млн. лв. към "Мъни плюс мениджмънт" и "Кредихелп".

Станимир Бургаски обясни пред "Капитал", че емисията практически изцяло е с цел да се осигури ресурс за експанзия на "Мъни лийз". "Имаме част рефинансиране, а останалото ще отиде почти изцяло за лизинговата компания. Искаме да подкрепим развитието, като очакваме двоен ръст догодина", каза той. Що се отнася до инвеститорите, Бургаски обясни че все още нямат пълни данни, но в голямата си част емисията е изкупена от пенсионни фондове и банки, като има и малък дял, записан от индивидуални инвеститори.

Междувременно на специално свикано общо събрание на облигационерите "Мъни плюс мениджмънт" (което има около 80 млн. лв. активи и макар и на загуба носи съществена част от приходите на холдинга) е поискано тяхно одобрение за смяна на собствеността, като акциите се планира да бъдат прехвърлени на "Иновативни финанси холдинг". Тази идея е приета от всички присъстващи представители на кредиторите, които включват Общинска банка и пенсионните фондове на "Бъдеще", "ЦКБ Сила" и "Съгласие". До момента не се вижда продажбата да е станала факт, но в началото на декември "Мъни плюс мениджмънт" е прекръстено на "Силвър проджект" и седалището му е преместено в Перник.

TBI Bank пласира частно 10 млн. евро MREL облигации

Месец след като банката, специализирана в потребителското кредитиране, се отказа от голяма емисия на международния пазар заради високата искана доходност, тя се завърна на местния. TBI пласира втора емисия за 10 млн. евро в рамките на годината, която отговаря на изискванията за инструменти на приемливите задължения. Банката като цяло се финансира от депозитния пазар, но заради затягащите се регулаторни изисквания за т.нар. MREL трябва да си набавя допълнително капиталови или хибридни инструменти, с които да ги покрива. Годишният лихвен процент на облигациите е 9.5%, а падежът - през септември 2026 г., като по информация от банката емисията е била презписана. "Доверието, което инвеститорите имат в TBI Bank, ни даде възможност да издадем втора успешна емисия облигации през годината. Заради големия интерес се наложи да приоритизираме индивидуалните професионални инвеститори пред институционалните", казва Лукас Турса, изпълнителен директор на банката в прессъобщение.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    daniboy avatar :-?
    Daniboy

    Почнаха като мутри, станаха финансисти. Гущера пробва да си скъса опашката, но май няма да стане толкова лесно.

    Нередност?
Нов коментар