Fintech Summit 2021: Финтех трябва да се конкурира на равна основа с банките

Едва тогава потребителите ще усетят всички предимства на новите модели, казва пред "Капитал" Каролайн Клеър от Wise

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари глобалната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана незасегнат. Но макар и видимо да се бори с последствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази криза по-силен. Какви са перспективите и бъдещето на сектора след пандемията, нови предизвикателства, но и новите модели на развитие. Това ще са част от темите на годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit, която ще се проведе на 30 март. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите тук.

Каролайн Клеър ръководи европейските банкови операции на финансовата платформа TransferWise, която с ребрандира като Wise. Преди да постъпи в компанията, тя има опит в регулаторния сектор - над 5 години е била в британския финансов регулатор, където е отговаряла за финтех сектора, включен в регулаторния сандбокс. Има опит и с разработване на стратегии в банкирането на дребно. Каролайн ще вземе участие в годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit.

Кои са следващите граници, които ще разбие финтех индустрията. Как технологиите промениха света?

Във Wise винаги сме се ръководили от желанията на клиентите. През 2011 г. започнахме с парични трансфери, тъй като банките с десетилетия заблуждаваха своите клиенти за реалните разходи при преводите. Днес минаваме отвъд тези услуги и влизаме в нова категория - международно банкиране. Това е област, в която хората са получавали недостойно обслужване от години. Именно еволюцията на Wise през последните години показва, че финтех индустрията има силата да отчита потребителските желания.

Когато ние започнахме, терминът финтех дори не съществуваше. В същото време конкуренцията се увеличава, което прави финансовите услуги по-достъпни, а скъпите и надценени услуги по-видими. Финансовите технологии разбиват всички сфери на финансите, налагайки нови стандарти за част от финансовия живот на хората. Този тренд ще продължи и ще кара традиционните финансови институции да търсят повече партньорства с финтех компаниите. Защо банките да лишат клиентите си от услуга, която е 10 пъти по-добра?

Какви са уроците, които научихте от настоящата икономическа криза. Промени ли тя вашия бизнес?

Всеки бизнес по света е засегнат по някакъв начин. Например при разходите и трансферите за туристически услуги има спад, но пък при електронната търговия и дигиталните услуги има повишение. Ние ще продължим да обслужваме хората, които пътуват, и бизнесите, които искат да стават глобални. Спестяваме над 1 млрд. долара всяка година на нашите клиенти и тази сума ще расте.

За да постигнем това, ние разширяваме нашия продуктов фокус: услугата ни за бизнеса например включва мултидостъп за потребителите, банкови емисии, така че компаниите да могат да управляват по-лесно своята глобална дейност.

Кои са най-големите заплахи за финтех индустрията днес?

През последните десет години финансовият пейзаж беше драстично променен от идването на финтех компаниите. С появата на т.нар. challenger банки, доставчиците на дигитални спестявания, услугите за парични трансфери и други потребителите вече усещат позитивите и преживяването, които осигуряват тези компании.

Но финансовата система все още се пази предимно от действащите банки. Fintech компаниите работят по същите правила като банките за услугите, които предоставят, но равнопоставените условия тепърва ще стават реалност. Днес небанкови финтех компании, като Wise например, не могат директно да получат достъп до платежната инфраструктура в повечето страни.

Едва когато финтех компаниите получат пряк достъп до финансовата инфраструктура и започнат да се конкурират на равна основа с банките, потребителите ще могат да усетят в пълна степен иновациите и да печелят от по-добри сделки. В някои държави като Великобритания, Унгария и Сингапур успяхме да премахнем тези препятствия. Но това предстои да се случи в много други страни.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар