🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовите технологии отвъд COVID-19

Как ще изглежда финтех секторът след корона кризата е сред темите на конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit

Конференцията The Annual FinTech Summit през 2020 г.
Конференцията The Annual FinTech Summit през 2020 г.
Конференцията The Annual FinTech Summit през 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Конференцията The Annual FinTech Summit през 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари глобалната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана незасегнат. Но макар и видимо да се бори с последствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази криза по-силен. Какви са перспективите и бъдещето на сектора след пандемията, нови предизвикателства, но и новите модели на развитие. Това ще са част от темите на годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit, която ще се проведе на 30 март. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите тук.

Дълго време свързвахме финансовите технологии основно с бързите и лесни разплащанията, както и със светкавичния трансфер на средства, които ни осигуряват fintech платформите. Точно преди година обаче нещо тотално се пречупи. Глобалната пандемия от COVID-19 обхвана целия свят толкова бързо, че единствената възможна реакция на държавите беше спирането на икономиките и затваряне на хората по домовете им. Това съсипа едни индустрии, но даде силен тласък на други.

Финансовите технологии определено спечелиха от пандемията. Освен че увеличиха традиционните вече дигитални разплащания, а борсовата търговия от вкъщи на дивана стана нещо нормално, индустриите осъзнаха спешната нужда от дигитализация на процесите и услугите си. Извън дигитални разплащания вече свикваме с дигиталните банкови услуги, дигиталното управление на личните финанси. Застраховките се случват от телефона, без посещение до офис. И ако финансите бяха пионерите в развитието на технологиите, сега те обхващат почти целия спектър на социалния живот и свободното време - от телемедицината, е-образование, стрийминг и всякакви забавления. През последната една година Ковид-19 не само показа колко са важни финтех секторът и дигитализацията за нашия живот днес, но и в каква посока ще се развиват те и след като забравим пандемията.

Вирусът ускорител

През миналата година глобалната финтех индустрия е продължила да расте, но това, което може да подобри представянето на сектора, са регулаторните промени, показва съвместно проучване на Центърът за алтернативни финанси към Кеймбридж (CCAF), Световната банка и Световния икономически форум. Средно броят на транзакциите се е повишил с 13%, а на обемите с 11% през първото полугодие на 2020 г., показват данните в проучването, което обхваща 1385 финтех компании в близо 170 юрисдикции. Дигиталното кредитиране е единственият подсектор, който отчита спад - в броя и обемите на заемите, но и ръст на необслужваните кредити.

В същото време дигиталните плащания, платформите за дигитални спестявания, управлението на богатството и борсите за дигитални валути отчитат годишен ръст на транзакциите с по над 20%. Компаниите за дигитално банкиране, идентичност и регтех растат с по около 10%.

Пропукване в сектора се усеща по линия на регулациите и капиталите. Много от компаниите призовават за по-адекватни правила и регулаторни промени на новите ситуации и тенденции. Заради корона кризата пък много компании са се оказали с намалени капиталови резерви, а около 40% в проучването казват, че оценката им по време на кризата е намаляла.

Повече затягане, повече финтех

Влиянието на COVID-19 e неравномерно в различните географски региони и представянето на финтех сектора зависи от икономическото развитие на държавите и силата на мерките. Интересно е, че там, където мерките срещу коронавируса са били много по-сериозни, транзакциите във финтех сектора са нараснали с 50% повече от тези в страни с по-разхлабени мерки. Видим ефект от кризата е как затварянето на икономиките работи срещу старите индустрии, но помага на новите разрушителни модели. А те са по-приспособими и гъвкави на новите условия. Да вземем и сектора на информационните технологии, който беше основният фактор за растежа на фондовите борси през миналата година. Компаниите като Amazon, Alphabet, Apple, Facebook, Netflix показаха, че се чувстват много по-комфортно в такава среда. Приходите и печалбите са на рекордни нива, акциите им също, а те са и сред най-големите компании в света по пазарна стойност.

Скоро нашите банкери може изцяло да бъдат заменени от Apple, Google. Или поне те да са фасадата. Например тези две компании направиха възможно по-масовото безконтактното плащане с телефон на ПОС терминал вече и в България. Днес всеки с по-нов модел устройство с операционна система Android и iOS може да изхвърли кожения си портфейл и да го замени със смартфона в джоба си. Разбира се, тук има и уловка. Реално горните не печелят от финансовите услуги, а дават възможност на традиционните финансови и банкови институции да се дигитализират.

Така покрай развитието на финансовите технологии все повече от старите традиционни финансови индустрии осъзнават смисъла им. Или по-скоро, че не могат без тях. Това оформя и друга тенденция - все повече финтех компании започват да приличат на банки, а все повече банки - на финтех компании.

Все още няма коментари
Нов коментар