Fintech Summit 2021: COVID-19 провокира доскоро немислимо ускорение на дигитализацията

Заедно с това дойде и отрезвяването как се създават някои технологии, казва пред пред "Капитал" изпълнителният директор на Software Group Калин Радев

Калин Радев, CEO Software Group    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари глобалната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана незасегнат. Но макар и видимо да се бори с последствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази криза по-силен. Какви са перспективите и бъдещето на сектора след пандемията, нови предизвикателства, но и новите модели на развитие. Това ще са част от темите на годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit, която ще се проведе на 30 март. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите тук.

Калин Радев е изпълнителен директор на Software Group. Технологичната компания е фокусирана в разработването на дигитални канали и интеграционни решения за институции, които предлагат финансови услуги. Калин Радев има повече от 25 години професионален опит в информационните технологии, 20 от които във финансовия сектор. Той ще вземе участие в годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit.

Как се отрази икономическата криза, предизвикана от COVID-19 върху финтех сектора в България?

Силният тласък, който COVID-19 даде на дигитализацията на финансовите услуги и промяната в потребителското поведение, ще има дългосрочен положителен ефект върху финтех индустрията. След първоначалния шок в началото на кризата, гладът за бързи и удобни финансови услуги започна да изяжда традиционните модели на дистрибуция, да открива нови пазарни ниши и да стимулира развитието на нови бизнес модели. Финтех компаниите са добре позиционирани да отговорят на променящите се потребителски нужди и очаквания, като самите те сa фактор за динамични промени в сферата на финансовите технологии.

Станахме свидетели на доскоро немислимо ускорение - дигитализацията на банки, застрахователи, телекоми, ритейл и други традиционни играчи се случва за месеци, вместо за години. Във финансовия сектор първоначалните хаотични действия постепенно се превърнаха в структурирани стратегии - проекти за пълна дигитална трансформация, стартиране на собствени финтех компании, въвеждане на мобилни портфейли, т.н.

Заедно с това дойде и отрезвяването, че за да си успешен в дигиталния свят е нужно много повече от иновативни технологии и идеи - необходима е добра основа, подходяща платформа и партньор с опит. Внедряването на дигитални решения понякога се оказва качествено ново преживяване, както за финансовите институции, така и за партньора - бил той финтех или IT компания, решила да хване вълната на новите възможности. Рецепта за провал е, когато и двете страни са нови в областта и с малко опит, а грешките излизат скъпо.

За щастие, в световен мащаб възможностите за растеж в сферата на финансовите технологии са огромни. Нищо не спира една българска финтех компания да излезе и бъде успешна извън границите на държавата. Вярвам, че не е далече времето, когато на картата на Европа ще изгреят и първите български Unicorns.

Кои сектори имат най-голям потенциал за прилагане на технологиите?

Потенциалът при банковите и застрахователни институции е впечатляващ. По данни на анализатори, в последната година 34% от банките са въвели изцяло дигитални процеси за отваряне на сметка, 23% - за отдалечена идентификация и верификация, 18% - за безконтактни плащания, а 78% от застрахователите са инвестирали в дигитализиране на клиентските интеракции. И това е само върхът на айсберга. Други сфери с огромен потенциал за дигитализация са факторинг компаниите и инвестиционните услуги чрез революционни платформи за онлайн трейдинг, като Robinhood, която в края на 2020 година имаше над 13 млн. потребители и се оценяваше на близо 12 милиарда долара.

Има ли нещо, което да се направи в регулаторен и институционален план, за да се стимулира развитието на финансовите технологии в България?

Имаме да извървим още много дълъг път в посока стимулиране на иновациите и дигитализацията на бизнеса и институциите. Вече са направени важни стъпки с инициативи като регулаторния финтех сандбокс, който беше обявен по време на Capital Fintech Summit миналия февруари, проекта за незабавни плащания на БОРИКА и други.

Сред следващите стъпки, които се надявам да видим в обозримо бъдеще, са разширяване употребата на дигитални подписи, тъй като за много операции все още се изисква мастилен подпис. Дигитализиране на процесите в регулаторите и държавата, създаване на централизирани регистри с възможности за регулиран достъп до услугите им и други.

Все още няма коментари
Нов коментар