🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Два проекта за небостъргачи в София са върнати за преработване

Инвеститорите в "Гранд каньон" в "Младост" и в "Парадайс тауър" до едноименния мол ще трябва да обосноват предвидените височини и транспортните връзки

Комплексът "Гранд каньон – София" ще е на терен от 30 000 кв.м, като предвидената инвестиция в него е за 120 млн. лв. Турската компания планираше да го завърши януари 2018 г., но няма как да стане след като още няма разрешително.
Комплексът "Гранд каньон – София" ще е на терен от 30 000 кв.м, като предвидената инвестиция в него е за 120 млн. лв. Турската компания планираше да го завърши януари 2018 г., но няма как да стане след като още няма разрешително.
Комплексът "Гранд каньон – София" ще е на терен от 30 000 кв.м, като предвидената инвестиция в него е за 120 млн. лв. Турската компания планираше да го завърши януари 2018 г., но няма как да стане след като още няма разрешително.    ©  Garanti Koza
Комплексът "Гранд каньон – София" ще е на терен от 30 000 кв.м, като предвидената инвестиция в него е за 120 млн. лв. Турската компания планираше да го завърши януари 2018 г., но няма как да стане след като още няма разрешително.    ©  Garanti Koza
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Проектът за "Парадайс тауър" е с 13 метра по-висок от строящия се в момента небостъргач Sky Fort, който е 202 метра.

Два инвестиционни проекта за небостъргачи в София са върнати за преработване. Става въпрос за комплекса "Гранд каньон", който турската компания Garanti Koza планира да изгради на мястото на бившия магазин "Нова Деница" в столичния квартал "Младост", и за комплекса "Парадайс тауър", който трябва да се издигне в близост до едноименния мол Paradise Center в южната част на града. Инвеститор в проекта е компанията "Магна МК", която е свързана със собствениците на търговския център.

Основните забележки, с които Общинският експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) връща за преработване проектите, са в посока обосноваване на предвидените височини и как те се вписват в заобикалящата градска среда, включително по отношение на визуалния достъп до Витоша. Експертите искат и по-подробна обосновка на предвидените връзки на двата комплекса с околната транспортна среда и възможностите им да поемат предвидения трафик.

Бавните стъпки на гиганта

Проектът на Garanti Koza, който ще е на мястото на бившата "Аско Деница" в "Младост", беше представен още през 2014 г. и предвижда изграждането на мащабен комплекс, който ще включва три жилищни сгради с общо 765 апартамента, търговски център с разгъната площ 30 хил. кв.м, луксозна хотелска част, която ще е от веригата Swissotel, очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. "Гранд каньон – София" ще бъде разположен на парцел с обща площ 30 000 кв.м, което го прави един от най-големите жилищни и търговски комплекси в столицата за последните години, като предвидената инвестиция в него е за 120 млн. лв. Турската компания планираше да го завърши януари 2018 г., но няма как да стане, след като още няма разрешително.

С решението си отпреди месец експертите от ОЕСУТ посочват, че предвидената връзка на комплекса с РЗП 80 000 кв.м с транспортната среда и метрото няма да е достатъчна за обслужването на нуждите му. Като забележка е посочена и липсата на изследване за влиянието, което проектът ще окаже върху съществуващата инфраструктура и трафика по бул. "Александър Малинов".

Друг съществен момент, постановен от експертите, е да се преработят плановете за по-ниските сгради от комплекса (15 и 17 етажа), които ще ограничат визуалния достъп на кварталите зад тях към Витоша. Докато за гиганта от 118 метра и 30 етажа се казва, че позволява пространствен и визуален достъп към планината.

Инвеститорите ще трябва да прецизират и плановете си за наличния брой паркоместа, да представят информация за достъпността на средата за хора с увреждания, да коригират проектната разработка в частта й, която предвижда апартаменти с изложения, несъответстващи на правилата, както и да проектира отделни входове за жилищната, хотелската и обществено обслужващата част на сградата вместо предвидения в момента в противоречие с изискванията общ вход.

Кула към Рая*

Проектът за "Парадайс тауър" е сравнително по-нов – когато през 2010 г. руско-грузинските собственици на базар "Илиянци" обявиха плановете си да построят най-големия (към онзи момент) мол в София, намеренията им изобщо не включваха офис сгради в комплекса. Сега обаче в представената документация по проекта "Парадайс тауър" е описана като "логичният височинен акцент, допълващ хоризонталния силует на "Парадайс център", предвижда се двете сгради да се допълват една друга не само като визия, но и като функция".

Самият проект е за многофункционална сграда с височина до 215 м, която ще включва офиси, апартаменти, хотелска част, търговски обекти, подземни паркинги и трафопост. Те ще бъдат разположени на 55 етажа, като ще преобладават офисите и търговските обекти, а апартаментите ще заемат не повече от 40% от площта на сградата. Пешеходен мост ще свързва "Парадайс тауър" с мола, а на последния етаж на кулата ще има панорамна площадка със свободен достъп за посетители. Сградата ще има пешеходни входове откъм бул. "Черни връх", както и от продължението на бул. "Тодор Каблешков", за чието изграждане Столичната община обяви обществена поръчка в средата на ноември.

В решението си експертите от ОЕСУТ искат допълнителна обосновка за транспортния достъп и влиянието на проекта върху бъдещия трафик по бул. "Тодор Каблешков". Инвеститорът трябва да представи и изследване за визуалната намеса на сградата в градската среда и обосновка за височината й. Ако предложената височина бъде одобрена, "Парадайс тауър" ще изпревари изграждащия се в момента небостъргач Sky Fort на бул. "Цариградско шосе", който получи разрешително за строеж в края на август и ще се издигне на 202 метра.

Проектът за "Парадайс тауър" трябва да бъде съгласуван и с Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", посочват още експертите.

* от англ. Paradise – рай

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • + 9

    май случи на архитект софия тоз път...

    Нередност?
  • 2
    lnf16305916 avatar :-?
    Този е от онези
    • + 8

    След като стане готово това чудовище в Младост, трябва да се построят мотели по булевард Малинов, за да могат жителите за няколко дни с преспиване да си стигнат до блоковете!

    Нередност?
  • 3
    kykyyy avatar :-|
    kykyyy
    • + 6

    Тоз, който успее да обоснове транспортната връзка на турския кютюк в Младост е магьосник и нобелов лауреат.

    Нередност?
  • 4
    historama avatar :-|
    historama
    • + 1

    "...когато през 2010 г. руско-грузинските собственици на базар "Илиянци"..."

    Е това е новина - Илиянци бил руско-грузински...

    Нередност?
  • 5
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 1

    Дано при всички тези проекти за небостъргачи да се вземат необходимите предпазни мерки във връзка със сеизмичността. Все пак сградите с височина 200-300 метра при всички положения са по-опасни. А в София в миналото е имало и катастрофални земетресения.

    Нередност?
  • 6
    inikolaev avatar :-|
    inikolaev
    • + 1

    До коментар [#4] от "historama":

    Новина е за Вас

    Нередност?
Нов коментар