🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вирусът ще мине, въпросът е как

Има няколко сценария за това как ще се развие епидемията от Covid -19 и колко големи ще са щетите за икономиката

Непосредственият риск е свързан с туризма и пътуванията, като всеки от тези два сектора осигурява поне 10% от глобалния БВП
Непосредственият риск е свързан с туризма и пътуванията, като всеки от тези два сектора осигурява поне 10% от глобалния БВП
Непосредственият риск е свързан с туризма и пътуванията, като всеки от тези два сектора осигурява поне 10% от глобалния БВП    ©  Reuters
Непосредственият риск е свързан с туризма и пътуванията, като всеки от тези два сектора осигурява поне 10% от глобалния БВП    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пандемията стигна до Италия по възможно най-лошия начин, но останалите европейски страни дават надежда за контролирано разпространение.
  • Ефектът от италианските мерки за ограничаване на коронавируса ще се усети следващата седмица.
  • Епидемиите в ключовите икономики на ЕС (а вероятно и САЩ) може да предизвикат рецесия.

С почти 100 хил заразени и над 3300 жертви в световен мащаб епидемията от Covid-19 продължава да се разраства, но в последната седмица тръгна в различна от досегашната посока. От 26 февруари насам, случаите на новозаразени с коронавирус в останалата част от света надвишават тези в Китай, като най-голям принос за това имат локалните епидемии в Италия, Иран и Южна Корея. Случаите се увеличават всеки ден, нови държави съобщават за заразени на територията си и е въпрос на време първите случаи да бъдат установени и в България. Заедно със здравната криза над света вече надвисва и сянката на икономическата рецесия. Добрата новина е, че Китай засега успява да намали силно скоростта на епидемията, но основният въпрос в момента е дали Европа и останалата част от света ще се справят със заразата толкова ефективно. Въпросът не е дали ще мине - това ще се случи през следващите най-много три месеца, а колко големи ще бъдат щетите от него.

Според директора на СЗО Тедрос Гебрейзъс локалните огнища на заразата могат да бъдат овладени, както показва опитът в Китай, а "задържането на вируса трябва да остане топ приоритет на всички държави". Това означава да се поддържат и разширяват дискомфортни мерки като карантини, затваряне на градове, контрол върху пътуванията, ограничаване на социални контакти и т.н.

Възможните сценарии

  • Розовият сценарий. Спирането на по-нататъшно разпространение на вируса от Китай, потушаването на локалните огнища в Италия, Южна Корея и Иран и излекуването на всички болни в следващите 2-3 месеца е, разбира се, най-добрият сценарий. Според мнението на епидемиолози, на които се опира анализ на главния икономист на групата на "Уникредит" Ерик Нилсен, ако епидемията в засегнатите локации следва най-доброто възможно развитие, тя може да достигне пика си през втората половина на март. И ако не бъдат допуснати нови големи огнища, щетите за икономиката и пазарите ще останат по-значителни само в първото тримесечие на годината. Развитието на ситуацията в Италия и растящият брой заразени в Германия, Франция, САЩ и др. в последните дни обаче говорят, че оптимистичният сценарий засега е по-малко вероятен. По-точна прогноза ще може да се направи след няколко дни, когато ще се види резултатът от първите мерки за борба с коронавируса на Италия.
  • В анализа на Ерик Нилсен има и втори, по-реалистичен сценарий, в който броят на заразените расте, но в контролирани обеми. "В този случай ще отнеме още седмици преди да бъде достигнат пикът на новите инфекции в Европа и САЩ, и върхът на техните епидемични криви ще е през април или май", се казва там. Още няколко месеца ще отнеме и лечението на наличните случаи. Подобен сценарий разглежда и анализ на Morgan Stanley, като той според финансовата институция е най-вероятен и означава, че пазарните и икономически трудности ще обхванат и второто тримесечие. Развитие с контролирано нарастване на заразата коментира и епидемиологът Стивън Морз от Университета в Колумбия. Според него в този вероятен случай битката ще е продължи още месеци - до година, а вирусът няма да изчезне напълно. "Усилията на човечеството да удържат вируса са херкулесовски, но не е ясно дали ще са успешни. Най-малкото обаче печелим време, което се използва за разработване на лекарства и ваксина", казва той. Ваксината обаче - въпреки някои гръмки заглавия в медиите, ще е напълно готова за пазара най-рано след година.
  • Най-лошият сценарий е глобална пандемия, която не може да бъде овладяна. И за съжаление според бившия директор на Глобалния здравен съвет Джонатан Куик, а и много негови колеги от международни здравни институции именно този сценарий е най-вероятен. В него болестта ще се разпространи по цял свят и ще стане стане ендемична, което означава че ще циркулира трайно занапред сред хората.

Два пътя за вируса

Д-р Амеш Адалджа от Центъра за здравна сигурност "Джонс Хопкинс" обяснява възможните два пътя на развитие на вируса в този сценарий:

  • Covid -19 или ще допълни менюто от другите общо 4 ендемични коронавируса, които причиняват част от настинките и респираторните заболявания в по-голяма част от годината (в случая на новия вирус те поне в началото ще са доста по-лоши и по-често водещи до пневмония, но е възможно Covid-19 да мутира към по-лек вариант с времето);
  • или - по-вероятно, той ще остане агресивен сезонен (зимен) патоген, който като симптоматика напомня, но е по-лош от грип.

И в двата случая ще са налице повече болни, но при вторият вариант епидемиите ще съвпадат с тези на грип, което означава концентрация на много болни за ограничен период от време. Това всяка година ще е предизвикателство за здравните системи и за бизнеса.

Какви могат да са последиците

Първоначалните последици от пандемията зависят от много фактори, най-вече колко бързо и лесно ще се разпространява заразата, което остава противоречив въпрос.

По-ранни данни говореха, че вирусът е значително по-заразен от грип и че има много асимптоматични случаи, които разпространяват заразата. Експерти дори заговориха за модели, в които, ако не бъде удържан, вирусът има потенциал да засегне между 40 и 70% от хората.

В сряда Тедрос Гебрейзъс обаче заяви: " Covid-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се предава от хора, които не са болни." За сметка на това СЗО съобщиха и ревизирани данни за смъртността от вируса, според които той вече е над 30 пъти по-смъртоносен от този на грипа, който годишно се предполага, че взима между 290 - 650 хил. жертви годишно.

"Първата вълна със сигурност ще е лоша, тъй като хората са имунологично уязвими от новия вирус, но с времето ще натрупат имунитет и макар той да е краткотраен, следващите вълни може да са много по-меки", пояснява д-р Амеш Адалджа.

Следващите две седмици ще са ключови за това как точно епидемията ще премине през Европа, включително и България. Най-хубавият вариант - тя да не стигне дотук, вече е напълно невъзможен, въпросът сега е колко големи ще бъдат щетите и колко ще бъде дълъг най-трудният период.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Хайде преди да се втурнете да прехвърляте недвижимостите на деца и внуци и да си насрочвате опелото, да се пообразоваме.

    Ще е дълго. Предупреждавам.

    Капитал е на хорор вълна и няма да ви е от полза, Помолих колеги да подарят учебник по вирусология на Ана - просто, за да бъде тя на нивото на публиката си, но или никой не е реагирал, или - което ми се струва по-реалистично - тя нищичко не е разбрала и е продължила да преписва неразбираеми словесни конструкции...

    Продължавам упорито и без икономически интерес да убеждавам всеки спокойно разсъждаващ човек, че короната е един малко странен, но с нищо незастрашаващ човешката популация вирус.

    Ковид-19 е респираторен вирус, чиято най-тревожна специфика е, че е в 3/4 от случаите е безсимптомен (т.е. вирусоносителят няма никакви оплаквания), но разпространява вируса чрез капки при кихане/кашляне/говор.
    Има случаи да е изолиран и в изпражнения на заразени, но се надявам, че читателите на Капитал пипат с голи ръце само него, а не и други миризливи неща.

    Това е поредната болест на мръсните ръце.

    Заразата се осъществява чрез докосване на заразени повърхности (вирусът оцелява около седмица по дръжки, ръкохватки, плотове, дрехи и пр, където са го довели пръските при кихане). Пипайки тези повърхности с ръце и после лигавиците на устата, носа и очите, имате теоретичен шанс да се заразите. Шансът е 1%, защото все пак имате някакво ниво на имунна система, която се справя с нашествениците.

    Безсимптомността на заразяването страхотно обърква статистиците! Никой не знае колко са заразените, защото докато не се получи температура, отпадналост, задушаваща кашлица никой не търси лекар. При по-малко от 1/3 от заразените това се случва. Те влизат в статистиката като "заразени". 2-3% от тях умират. Пак според статистиката това са или много възрастни хора, или такива с тежки съпътстващи заболявания, които се обострят, или от крах на имунната система.

    И, моля, все пак ако сте нормални хора и ползвате калкулатор - замислете се: 2-3% извадени от 100% са 97-98%. Толкова от клинично БОЛНИТЕ оцеляват.

    Вие печелили ли сте милион от лотарията на Божков? Ами и там шансът да спечелите е към 2-3%. Т.е. опасността да се разболеете и умрете от Ковид-19 е като да спечелите милион от Божков.

    Пък и вече няма как.

    П.П. Алкохолът помагал. Но не прекалявайте, все пак - въглехидрат е.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Страхотно, докторе, ама икономиката?

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 11
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "Вие печелили ли сте милион от лотарията на Божков? Ами и там шансът да спечелите е към 2-3%. Т.е. опасността да се разболеете и умрете от Ковид-19 е като да спечелите милион от Божков"

    Фрази като тези ми напомнят, че, всъщност, не би трябвало да се допускат до жизненоважни професии хора, които нямат и елементарна представа от статистика.

    Шансът да спечелите милион от лотарията на Божков (или която и да е друга) е доста по-малък от 1%. Примерно е 1 на 1 милион или дори по-малко. За да не се затруднява нашия форумен доктор ще пояснА:

    1 на 1 милион е 1 % от 1% от 1%.

    Но се съмнявам, че ще схване щом дори и в тази зряла възраст се напъва да пиши такива глупотевини.

    П.С. Страх ме хваща от това какво е нивото на лекарите в БГ. Но, всъщност, то как ли може да е по-различно от нивото на каквото и да е друго в БГ.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "amidala":

    Получава се ефектът на фунията:
    1. Необразовани журналисти, търсейки сензация, нагнетяват напрежение в обществото. По-простите се хващат първи;
    2. За да реагира на натрупаната обществената тревога, държавата създава органи/комисии/щабове. Които започват да изпълняват политически сигнали и по "здравни" причини да забраняват събирания, на които ще присъства политически противник и да не виждат проблем при други събирания в същия ден.
    3. Закриват се отделения към големи болници, пациентите се изписват преждевременно и отделенията се оставят празни в очакване на Годо;
    4. Хора почти линчуват кашлящ в метрото мъж.
    5. Държавата не ограничава свободния достъп до специални фармапрепарати и те се изкупуват на кило от аптеките;
    6. Насред абсолютно предвидимата втора вълна на стандартния грип, БГ остава без антивирусни препарати.
    7. По никакъв начин не се работи да успокояване на обществената истерия, защото темата с короната отвлича вниманието от всички безобразия на властта: никой не се интересува от прането на пари, за което е разследван премиерът Борисов, защото гражданинът съвсем не е сигурен, че няма да умре още утре от короната.

    Обществото е разболяно, но не от короната, а съвсем целенасочено, за да не се интересува от нищо друго.

    Работи безотказно!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#2] от "amidala":

    Пропуснах икономиката.

    Изглежда абсурдно нереално един щам на грипен вирус да разтърси из основи капитализма. Светът погреба стотици хиляди жертви на ХИВ, ебола, хеморагична треска, маларийни взривове, вирусът зика в Латинска и к,во ли още не и котировките на борсите на трепнаха, а сега един щам на грипен вирус ги влуди.
    Какво става?

    Много видими са тенденциите в икономиката, които доста наивно се приписват на Ковид-19:

    1. Производството, а оттам и акциите на предприятията на технологичните и химически гиганти в Китай през февруари рухнаха, вследствие истерията и мерките на властите. Скоро след това, обаче, китайската държава се появи на борсите и изкупи пакетите на избрани апетитни компании на безценица и влезе като мажоритарен акционер в тях и по същество ги национализира.
    Сходна е ситуацията с могъщи производствени предприятия по целия свят, които закъсват. И те явно ще бъдат изкупени по тази схема от финансовите акули.
    Върви процес на префоматиране на собствеността в глобален мащаб. За катализатор на процеса се сочи един респираторен вирус. Глупаво, но както се вижда - върши работа.
    Гарантирано, когато процесите на придобивания приключат, в медиите лакърдиите за "убиеца Ковид-19" се спрат като по команда. Но още е много рано;

    2. Прекъсват се десетилетни производствени връзки. Аутсорсването на всякакви производства в Китай в гонене на свръхпечалби в тая ситуация показа уязвимостта на този подход, защото Китай, оправдавайки се с епидемията, реално затвори износа на чувствителни стоки от фармацията, химията, електроника и т.н, като по този начин блокира свързани процеси в останалия свят и обрича компании;

    3. Паниката от вируса, която целенасочено се подхранва от медиите, ограничава естественото човешко общуване. Всеки вижда другия като потенциален заразител.
    Здравните служби в Милано, например, са забранили посетителите в кафетериите да са на по-малко от 1 м. един от друг!. Клиентите намаляват драстично. Фирми масово изпращат част от служителите си да работят от вкъщи. Хората пазаруват онлайн вместо да се бутат с "вирусоносители" в магазините.

    Стъпка по стъпка се разбива социумът. Човекът се подплашва и се избутва от директно общуване със себеподобни към стерилно във всички отношения онлайн общуване. Връзките между хората се прекъсват. Отворете си "1984" на Оруел - преди 85 години писателят е описал точно това общество.

    Това са много ясни елементи на фона на набиращото сили в света противопоставяне на националния промишлен капитал срещу глобалния финансов капитал, каквато тенденция се засили особено след всъпването на Тръмп.

    Ковид-19 удря националните промишлености, като фаворизира глобалните финанси, за чието движение и умножаване хора във фабрики не са нужни. Засега изглежда, че коронавирусът обслужва световната финансова олигархия.

    Ако го преживеем, неминуемо ще разберем :-)

    Нередност?
  • 6
    hnf43641095 avatar :-|
    hnf43641095
    • - 5
    • + 2

    Какви розови варианти сънуват тия, вирусът се разпространява пълномащабно по всички страни и региони в тях. Никакви градове и области не можеш да отцепиш вече, изпуснаха го, светът е в пандемия. Единствената надежда за човечеството е лятото да го забави докато измислят ваксина, в противен случай ще изтреби много народ - директно и косвено.
    Направо да се готвят за най-тежкия сценарий, при който карантината и блокадите стават безсмислени, защото мнозинството хора ще са заразени. Да строят и оборудват нови болници, да обучават сестри и лекари, да орежат излишните разходи, иначе картинката ще стане много грозна.

    Нередност?
  • 7
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • - 2
    • + 1

    Китай е световен икономически лидер. Адмирации заслужава правителството му, което успя да ограничи разпространението на вируса към момента.

    От др. страна, големи технологични страни като Ю. Корея и Италия се справят така сякаш са на африканския континент. Големият въпрос остава дали ни казват всичко относно епидемията!

    Нередност?
  • 8
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "b.manchev":

    Всъщност никой от нас не знае какво действително става по света. Четем на екран каквото ни напишат и гледаме каквото ни покажат. Тази информация моделира позицията ни. Странното е, че другата гледна точка никога не присъства. Чета тук и съм съгласен доводите на Д-р Д, че истерията е прекомерна и води до разбиване на социума и разпад на обществото. Не навлизам в конспирология, ама това наистина е грипен вирус и истерията е прекомерна, за да е приемлива. Нещо ни сготвят.

    Нередност?
  • 9
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 5

    До коментар [#3] от "Николов":

    Не е статистика, а математика, терминологията Ви е погрешна. Погрешна е и тезата, че "допускът" до определени професии трябва да става по предложения от Вас начин. За приблизителната вероятност за печалба от игри на късмета, изразена в проценти, сте прав. Докторът е прав за останалото.
    П.С. по-малко емоция в поста :-)

    Нередност?
  • 10
    sirano66 avatar :-|
    sirano66
    • - 1
    • + 1

    Тъй , шансът да срешнеш заразоносител - по малко от 1%, шанс да се заразиш -по малко от1%, шанс да умреш 2% от заболелите, и то ако си над 65г, за другите доста по малко. Та къде му е слаба математиката на доктора?
    До коментар [#] от "
    Николов
    ":

    Нередност?
Нов коментар