🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Резиденция Калина" е любимият ми проект, в който съм решил да остана

Инвеститорът д-р Христо Кусев за предизвикателството да предложиш на пазара нова концепция за селище от затворен тип

"Резиденция Калина" е любимият ми проект, в който съм решил да остана
"Резиденция Калина" е любимият ми проект, в който съм решил да остана
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Какво отличава проекта "Калина" от другите селища от затворен тип?

- Основната идея на "Резиденция Калина" е да се противопостави на утвърдената практика "един декар - една къща". Няма спор, че за една съвременна еднофамилна къща с три спални и езеро или басейн един декар е недостатъчен. Най-вече за ценителите на дворното пространство и озеленяването.

Ако човек е осъзнал предимствата да е собственик на къща в селище от затворен тип, в общия случай е принуден при покупката да направи съществени компромиси. Какво имам предвид:

  • Някой друг вече се е произнесъл какво му харесва и какво ще му е необходимо и достатъчно. Остава да си избере една от няколко типа предварително проектирани, често и построени къщи. Неговите индивидуални изисквания и предпочитания са ограничени до избора на материали и цветове за довършителните работи. Адаптирането на готовата къща за нуждите на новия собственик е свързано със значителни допълнителни разходи за препроектиране на помещения и инсталации. Често пъти се налагат и допълнителни разходи за неща, които очевидно са необходими, но не влизат в цената. И колкото и да се охарчиш и постараеш, накрая пак не е твоето. Остава си копнежът по мечтаната къща и мисълта какво би направил, ако можеше да започнеш на зелено.

  • В повечето случаи се отделя внимание предимно на къщите и индивидуалните дворове. Общите части и инсталации са изградени при по-ниски стандарти от тези на индивидуалните имоти. Необходимият за управлението на селището сграден фонд често грубо контрастира с фамилните постройки. Липсва достатъчен брой паркоместа за посетители. Изкуство и озеленяване в общите части липсват или са оскъдни.
  • Често няма ясни правила и договорености между съсобствениците, което затруднява доброто управление и е предпоставка за конфликти. Аз самият също съм потърпевш като обитател на селище от затворен тип.

Какво предлагате в този проект, така че да бъдат избегнати изброените проблеми?

- Философията на "Резиденция Калина" е да се превърне в един добър пример, където поставените по-горе въпроси са по-важни от печалбата. Считам, че пазарът за еднофамилни къщи се е развил достатъчно и част от купувачите съвсем разбираемо имат своите изисквания по отношение на:

  • големината на парцелите - в "Резиденция Калина" те са между 2.3 и 3.2 дка
  • правото сами да изберат архитект и строител
  • достатъчно отстояние между къщите
  • общите части и инфраструктурата, както и сградният фонд да предлагат необходимия комфорт и по качество да не отстъпват на индивидуалните имоти
  • да има ясно разписани и обвързващи правила за отношения между съсобствениците, за което разчитаме изключително на професионалната помощ на адвокат Кючуков от адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".

Какъв според вас е профилът на потенциалния клиент на "Резиденция Калина"?

- Труден въпрос, предполагам, че към "Калина" ще проявят интерес купувачи с опит и по-високи изисквания. Хора, които са осъзнали, че, живеейки в съсобственост, поемат и сериозни отговорности. Обединява ги желанието им да спазват предварително утвърдени и разписани правила и да уважават интересите на другите съсобственици. Това са важни предпоставки за едно добро управление и съжителство. Всъщност за мен съжителството в съвременното селище от затворен тип представлява едно обединение на съмишленици с общи желания и интереси.

Считам, че "Резиденция Калина" е готова да отговори на тези предизвикателства.