🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Част от юридическата подпора на "стената на Алепу" рухна

Бургаският съд обяви разрешението за строеж на комплекса за нищожно, въпреки че е било подкрепено от община Созопол, ДНСК и РИОСВ

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Малко преди изборите един от най-проблемните напоследък строителни казуси: "подпорната стена" на "Шофьорския плаж", получи ново развитие.

Административен съд - Бургас, обяви за нищожно разрешението за строеж на "Алепу Вилидж" - добилото печално-комична слава брегоукрепително съоръжение под формата на хотел, близо до Аркутино и Созопол.

Разрешителното е издадено през септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол по това време Светлозар Рашков и всъщност е второто такова, издадено за този обект - първото е било издадено в началото на 2018 г., но инвеститорът, "Алепу вилидж", не се е възползвал от него.

Решението ще бъде обжалвано от инвеститора пред ВАС.

Интересно ще е дали това решение най-накрая ще спре движението по обекта, който произвежда скандал след скандал и устойчиво изглежда над закона. Ръководителят на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов каза миналата година пред bTV, че има заповед за спиране на строителството от февруари 2020 г., която не е била отменена. И все пак дейностите по строителството са продължили, а през март укрепването даже е получило разрешение за ползване.

"Капитал" поиска въпросната заповед, както и другите актове на строителния контрол във връзка с обекта, по реда на Закона за достъп до обществена информация, но ДНСК ги отказа, а вестникът обжалва решението в съда.

Какво не е наред

Протестът на Окръжна прокуратура - Бургас, срещу разрешението за строеж е от лятото на 2020 г.

Съдът цитира частта на Закона за устройство на територията (ЗУТ), в която се посочва, че разрешението за строеж може да се издаде след внасянето на определени документи и инвестиционен проект. Според съда документацията на "Алепу вилидж" е далеч от изрядна.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че Административен съд - Бургас, е решил, че има данни за "документни и други престъпления". Например част от инвестиционните проекти, внесени при първото заявление за строително разрешително в началото на 2018 г. не били подадени от лице, което е възложител по смисъла на ЗУТ. При второто заявление на 30 август 2018 г. пък не са били приложени инвестиционни проекти и комплексен доклад, както гласи закона.

По-рано през 2018 г. има още едно разрешение за строеж, но то е само за "укрепване на свлачище", пак на името на "Алепу вилидж". "С нотариално заверена декларация от 28.08.2018 г., възложителят декларирал, че това разрешително за строеж няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване", посочиха миналата година от прокуратурата.

Сега от държавното обвинение припомнят още, че през август 2020 г. с постановление на Окръжна прокуратура - Бургас е образувано досъдебно производство затова, че през септември 2018 г. главният архитект на Созопол Светлозар Рашков е нарушил служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж "с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици". До момента обвинение не е внесено в съда.

С любезната подкрепа на институциите

Освен от община Созопол обаче и в други институции през годините са съдействали или поне са си затваряли очите за проекта. В съобщението на прокуратурата не се посочва дали някой от ДНСК ще бъде подведен под отговорност. Институцията, която е под шапката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, проведе няколко проверки за обекта, но всички те показваха, че строителството е напълно законно.

През март 2019 г. проверка имаше, но тя не показа нарушения. На 3 юни 2020 г. шефът на РДНСК - Бургас, Милен Ненчев, каза, че няма отклонение от издадените строителни книжа, цитира го тогава агенция "Фокус".

Несторов, шефът на ДНСК, след това беше заявил, че дирекцията е спряла строежа. Нямаше обявление кога обектът е бил пуснат отново, но ДНСК е издала разрешение за ползване на първия етап от укрепването на свлачище, въпреки че според прокуратурата е имало пороци още на етап разрешение за ползване. "Капитал" видя документа, подписан от арх. Иван Несторов и издаден на 13 февруари 2020 г.

Впрочем в него се вижда коя е и фирмата строителен надзор - "Костов и синове". Те би трябвало да са констатирали недостатъците в документацията, които и съдът сега посочи.

"Капитал" поиска всички тези документи по Закона за достъп до обществена информация още през септември 2020г. ДНСК отказа информация по заповедите за обекта, а и самото разрешение за ползване, защото информацията била служебна, съдържала лични данни, а и гражданите не биха могли да си съставят мнение на базата на документите. От ведомството обаче не са взели предвид надделяващия обществен интерес по казуса, при който има съмнения за злоупотреби.

Екоинспекцията също е имала отношение към проекта. На 29 декември 2017 г., с решение по оценка на съвместимост директорът на РИОСВ-Бургас, съгласува инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу Вилидж".

Още при приемането на Общия устройствен план на Созопол експерти посочват през 2008 г. в екооценката му, че в тази местност не трябва да се строи. Препоръките не са отразени в плана.

Все още няма коментари
Нов коментар