🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата не откри незаконни строежи по морето, а само дребни нарушения

За няколко казуса тя прехвърли топката към общини и ДНСК, но не уточни какво трябва да се направи със сарая на Доган в Росенец

Прокуратурата е установила липси на документи относно обекта на Доган в парк "Росенец", но не даде сигнал дали някоя институция ще поеме казуса и коя
Прокуратурата е установила липси на документи относно обекта на Доган в парк "Росенец", но не даде сигнал дали някоя институция ще поеме казуса и коя
Прокуратурата е установила липси на документи относно обекта на Доган в парк "Росенец", но не даде сигнал дали някоя институция ще поеме казуса и коя    ©  Георги Кожухаров
Прокуратурата е установила липси на документи относно обекта на Доган в парк "Росенец", но не даде сигнал дали някоя институция ще поеме казуса и коя    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Вчерашното съобщение на Върховна административна прокуратура за открити "множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието" създаде усещането, че най-накрая ще бъдат установени всички незаконни строежи по мерето. На практика обаче публикуваната информация се оказа оскъдна и не се разбра за какви точно нарушения става въпрос, както и какво ще последва от това.

Прокуратурата нямало да отговаря на уточняващи въпроси, тъй като всичко вече било казано, обясниха от пресцентъра й за "Капитал". Затова и остана да се тълкува това, което вече е заявила казус по казус.

Парк "Росенец": казусът е в небитието

Може би най-любопитна е историята с парк "Росенец". Въпреки че "Биволъ" и други медии публикуват още от 2016 г. разследвания за изградения там имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в района на нос "Чукалята", прокуратурата започна проверка едва през юли 2020г. (Повече по темата тук ).

"В парк "Росенец" се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица", гласи съобщението на ВАП.

Важно е, че единствено по тази от общо пет проверки не е описано коя институция какво трябва да направи, а за другите има ясно посочено какво следва като стъпка. Що се отнася до придобиването на парцела и самото строителство там, няма индикации, че те ще са обект на проверката.

В интервю по темата от месец май кметът на Бургас Димитър Николов твърдеше, че по документи въпросният имот е строителна площадка, плажът не е официално плаж, а пристанът е "частно хидротехническо съоръжение". В кадастъра на имота е записано само, че там има "хангар, депо, гараж" и "административна, делова сграда". Видно от снимките и твърдения на политици от последните дни това е минимум вила с басейн.

Преди две седмици имаше две поредни събития, които насочиха вниманието на обществото към мястото - пристигането на Христо Иванов и представители на "Демократична България" с лодка, а след това масовото събиране на хора с цел достъп до плажа в събота, 11 юли.

Има ли драма на "Алепу" и "Аркутино"

Два обекта в близост до Созопол също са били проверени от ВАП. Единият е "Алепу вилидж" зад Шофьорския плаж, който стана особено известен през последните седмици като "подпорната стена", за която ДНСК даваше противоречиви информации от проверките си там.

Прокуратурата е констатирала, че е изградено укрепително съоръжение, където "странична" стена е в отклонение от строителните книжа. "Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект", казват от държавното обвинение, като по въпроса са изискани "незабавно компетентните действия" на ДНСК за незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията".

Любопитното в случая е, че всичко построено досега на "Алепу вилидж" е получило разрешение за ползване именно от ДНСК през февруари 2020г. и ако е имало нередност, би следвало да са установени. Също така в проверка преди седмици ведомството не откри сериозни нарушения освен за няколко неправилно поставени огради.

Източници на "Капитал" твърдят, че стената, визирана от прокуратурата като незаконна, представлява малка странична конструкция по границата на съседния имот, като в по-голямата си част се намира под земята. Според тях дори подобно изменение да се налага в хода на строителството не е необходимо да се внася изцяло нов проект, а се уведомяват компетентните органи, какъвто е възможно да е и този случай. Дори и ДНСК да констатира проблем сега, на събаряне подлежи само тази малка стена.

Що се отнася до обекта в местността "Аркутино", известен като "Знаме на мира", там прокуратурата не e открила незаконно строителство, тъй като там всъщност има замразен строеж, започнат още преди 1989 г. Става въпрос за детския комплекс, който се е строил в памет на Людмила Живкова от 1985 г., но е спрян през 1992 г. и след това приватизиран. От 30 години там няма строителни дейности.

"Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта", казва ВАП. Тоест, просто ще трябва да се поставят огради.

А какво има на "Буджака"

От съобщението на ВАП става ясно, че са проверени и обекти в местността "Буджака" до Созопол, но не е назован конкретен инвеститор или собственик. Там проверяващите са установили "наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали". Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани", пишат те.

Прокуратурата е приложила снимка на имот и на пътека, но не е уточнила чия собственост е сградата.

Пътеките в местността са на община Созопол и биха могли да бъдат поддържани, за да се осигури безопасен достъп за гражданите. Затова е необходимо например местната власт да изгради стълби.

За местността има Общ устройствен план, според който между парцелите има отстояния от метър-два, именно за да се осигурява достъп. Това е единственият казус, по който се споменава, че са образувани отделни прокурорски преписки, което е може би най-сериозната институционална стъпка.

Свети Влас - със съдействието на МОСВ

Обект на проверката е бил комплексът "Венид еко вилидж", за който започна да се говори в началото на юни. Тогава разследване на "Биволъ" показа, че земята, която в момента е собственост на бизнесменът Динко Динев (единият от братята Диневи), е придобита след заменка през 2007г. Парцелът е бил част от защитената зона по "Натура 2000", но по-рано тази година Министерство на околната среда и водите е изключило имота от нея със заповед.

В началото на юли ВАП поиска разрешенията за строеж на къщи в комплекса да бъдат обявени за нищожни и внесе протест срещу тях в съда. Местната екоинспекция не е направила оценка за въздействието на околната среда, а при издаването на разрешение за строеж е липсвала необходимата виза за проектиране.

Новото от вчера, е че прокуратурата е установила липсата на строителни дейности на място заради общата строителна забрана през летния сезон. ВАП е изискала кметът на община Несебър все пак да издаде изрична заповед за забрана за строителство, докато Административен съд - Бургас, не се произнесе за строителството в местността. На практика обаче МОСВ е дало зелена светлина на строежа там.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар