🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново лято, нов герой на Алепу

ГБС чисти имиджа си с продажбата на подпорната стена или бъдещия комплекс "Алепу вилидж" на общински съветник от Приморско

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Май месец започва с лек бриз в залива при блатото Алепу до Созопол. Морето едва полюшва вълни, на Шофьорския плаж вече са паркирани няколко кемпера - германци, българи, поляци вече се наслаждават на спокойствието и плажуват преди глъчката. Тишината на Алепу обаче може да е временна - в единия край се издига вече построеният комплекс Дюни, а в другия е кацнал "Свети Тома". В подножието му пък стои замразеният строеж на вакационния комплекс "Алепу вилидж", добил популярност като "подпорната стена". Окъсаните платнища по него висят като дрипи, а птиците кръжат нервно в небето.

Само преди дни беше обявено, че основният инвеститор и строител - ГБС, е продал разрешението за строеж на комплекса на Стоян Василев - общински съветник от Приморско. Около проекта обаче има съдебни дела и бъдещето му е неясно. Купувачът вярва, че всичко около комплекса е законно и че укрепителното съоръжение ще се превърне в завършена сграда от 9 хил. кв.м, която ще посреща гости.

Освен какво ще се случи самата продажба очаквано предизвиква въпроси. Защо се продава, кой го купува и защо поема този риск, фиктивна или реална е смяната на собствеността (а предистория на хронологията може да прочетете тук). Ефектът на първо време е, че ГБС поне временно напуска скандала с подпорната стена. Иначе собственикът на земята остава същият като преди. А заради делата развръзката ще се строи ли може и да е чак следващото лято.

Защо се продава

Сделката всъщност е за дружеството "ГБС турс" - фирмата, която притежава разрешението за строеж. Цената е търговска тайна, казаха и от двете страни. Новото име на компанията ще е "Блек сий фемили резидънс". Справка в Търговския регистър показва, че вече е подадена (но все още не е вписана) смяната на собствеността, като с джиро са прехвърлени акциите от "Главболгарстрой" на Василев.

ГБС обявиха, че излизат от проекта заради лошата му репутация. Той наистина стана причина за широк обществен отзвук, критики и иронизиране в социалните мрежи. ГБС е собственик на хотел "Свети Тома" в съседство и на практика "Алепу вилидж" ще бъде конкуренция, затова и от една гледна точка е странно да се откажат от проекта.

"Съгласно одобрените проекти на територията на частния имот (собственост на компанията "Алепу вилидж" АД) се изгражда ваканционен комплекс - не хотел. В тази връзка няма да съществува и конкуренция с хотела, който оперира на територията на ваканционното селище "Св. Тома". В допълнение следва да бъде отбелязано, че основната дейност на "Главболгарстрой" не е в сферата на хотелиерските услуги. Въпреки предходното компанията счита, че както в тази, така и във всички други сфери на икономическа дейност създаването на конкуренция благоприятства развитието и предлагането на все по-качествен продукт", казаха от фирмата за "Капитал".

Как се купува подпорен хотел

Купувачът е общински съветник от Приморско (от партия МИР) и се занимава с хотелиерство и строителство. Той е брат на Здравко Василев, първият победител в риалити шоуто "Биг брадър" и кандидат-депутат на последните парламентарните избори от "Изправи се! Мутри вън".

Стоян Василев обясни на пресконференция на 29 април, че е работил с ГБС преди и е проявил интерес към проекта, направил е обстоен анализ на правната и икономическата страна и е преценил, че проектът може да бъде завършен. Той добави, че е "лош вариант бетонен паметник да остане незавършен, но е още по-лош вариант да има свлачище, пропаднал плаж и замърсяване". На въпрос на БНТ относно застрояването на Черноморието Василев коментира, че това не е бетониране, защото "това е една от последните ивици без хотели на гъсто".

"Ще търся законов и обществено приемлив начин да завърша този проект", каза той, като добави, че ще говори с всякакви заинтересовани страни.

На въпрос на "Капитал" с какви средства е закупил фирмата от PR агенцията, обслужваща Василев, изпратиха следния отговор: "Собственият капитал, продажбата на семеен имот и постигнатите добри условия по сделката позволяват на г-н Василев да изпълнява финансовите ангажименти по нея."

Компаниите, в които семейството на Стоян Василев има участие, имат не повече от 160 хил. лв. приходи общо за 2019 г. Като общински съветник той е декларирал участие само в една фирма пред КПКОНПИ - "Васт 08", която не е подавала финансови отчети от 2008 г., което означава, че няма дейност. В декларацията се вижда, че към края на 2019 г. с жена му притежават един апартамент и гараж в Приморско и къща с двор в село Стоилово.

На въпрос как ще се финансира изграждането на ваканционния комплекс, в случай че институциите все пак му дадат зелена светлина, от PR агенцията на Василев отговориха следното: "Бизнес планът на г-н Василев е, когато започне изграждането на комплекса, то да се финансира с продажби на зелено, банков кредит и при нужда - продажба на някой от семейните хотели." Единият семеен хотел е "Лилия" в Приморско.

Освен самия комплекс "ГБС турс" има и договор за концесия на плажа "Дюни-юг" от март 2017 г. за срок от 20 години.

Всъщност миналата година изпълнителният директор на "ГБС турс" Радослав Котларов коментира пред "Капитал", че концесията на плаж не е особено лесна работа. :"Не бихме участвали в други процедури, ако нямаме хотели в близост. Това е къртовски труд, а рентабилността е много ниска", каза той. От компанията тогава бяха изчислили, че само персоналът, който е пряко ангажиран с поддръжката на плажовете, наброява близо 40 души. В това число влизат медицински лица, спасители, помощен персонал и т.н., като това е още един сериозен разход заедно с концесионната такса за бъдещия собственик Стоян Василев.

Дали Василев е подставено лице на някого, временна фасада за ГБС, или е истински купувач, който ще развие проекта - на този етап всяка версия отвъд официалното би било спекулация. Със сигурност всичко ще стане ясно след края на съдебните битки.

Иначе собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията "Алепу вилидж". Нейни собственици са преките акционери Пламен Марков и Кристиян Христов, както и фирма "Г И М монсулт". Те не са се появявали публично пред медии по казуса.

Проблемите около проекта

През февруари 2021 г. Административен съд - Бургас, обяви за нищожно разрешението за строеж на "Алепу вилидж".

Инвеститорът обжалва решението на бургаския съд. "Делото е във ВАС, но все още няма дата за заседание. Плановете ми с нищо не се отклоняват от първоначалните инвестиционни намерения и параметрите на строителното разрешение. Не искам да коментирам решението на първата инстанция, но аз съм си направил един изключително задълбочен анализ, където съм преценил, че към момента, по документите и по това, което се е изпълнило, няма никакви отклонения. И това ми дава увереността, че има шанс, много голям, да се спечели делото", коментира Стоян Василев пред БНР.

Освен това прокуратурата атакува и решението на РИОСВ - Бургас, да не се изготвя оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) Това се случи след сигнал от бившия общински съветник в Бургас и настоящ депутат от "Демократична България" Димитър Найденов. Някои от обектите попадат в зони от "Натура 2000" и защитена зона "Комплекс Ропотамо" и "Ропотамо".

По думите на Стоян Василев, ако съдът потвърди недействителното разрешение за строеж, процедурата ще започне наново с нови проекти.

Свлачище или хотел

След построяването на хотела "Свети Тома" в съседство се образува свлачище. То е регистрирано още през 2009 г. През 2015 г. започва терасиране на свлечената земя. Впоследствие свлачището се укрепва и с помощта на сграда.

Община Созопол издава разрешение през септември 2018 г. за строеж в два етапа - укрепване на свлачище и на ваканционен комплекс от над 9 хил. кв.м РЗП. Самото разрешение стъпва на решение на РИОСВ - Бургас, от края на декември 2017 г. В него се твърди, че това, което инвеститорът "Алепу вилидж" ще прави, не е брегоукрепване и затова не подлежи на оценка за въздействие на околната среда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 13
    • + 2

    За да купува нещо такова значи има някой зад него, който е дал гаранции, че нещата ще станат. Докато Манолова ви приспива с празни приказки, демагогия и див популизъм по всички телевизии нейните хора действат. Скоро у нас някой от Дубай ще коли и ще беси и ще строи където си поиска, каквото си поиска. Тези, които сега му помагат ще му връчат скоро сметката и всички ще е на гърба на държавата и нормалните хора в нея!

    Нередност?
  • 2
    river avatar :-|
    Roumen Stoilov

    Някога, преди да бъде построен комплекса св. Тома, плажът под свлачището беше чист, морето беше чисто, мястото беше прекрасно. След застрояването морето там е мръсно, не може да се влезе. Новопланираният комплекс ще е практически без плаж.

    Нередност?
Нов коментар