🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо строежът на хотела край Алепу няма да изчезне

Прокуратурата реално не e искала да се спре и премахне строежът на Шофьорския плаж, затова няма как съдът да вземе това решение

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Миналата седмица едно съдебно решение предизвика силен интерес - Административният съд в Бургас обяви разрешението за строеж на комплекс на брега при Шофьорския плаж край местността Алепу за нищожно. Т.нар. подпорна стена според първата инстанция е получила разрешение за строеж с пропуски от община Созопол през септември 2018 г. на два етапа - първо брегоукрепване, а после да се изгради и хотелът.

Ликуването обаче е преждевременно. Освен че решението тепърва ще бъде разглеждано на втора инстанция във Върховния административен съд, дори то да бъде потвърдено, комплексът няма да бъде премахнат или спрян.

Причините са няколко. Първо, прокуратурата изобщо не атакува най-ранния проблем - решение на РИОСВ, с което инспекцията позволява да няма оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), въпреки че това не е съвсем правилно. Второ, прокуратурата изобщо не е поискала премахване на строежа. На практика сега инвеститорът може отново да си внесе документите и да получи разрешението.

Не на последно място, ДНСК вече е дала разрешение за ползване на първия етап, а това също не е протестирано от прокуратурата.

Екоинспекция без еко аргументи

"Ако прокуратурата иска да отмени строителните разрешения, е едно, а ако иска да спре строежа, е друго. Те избраха първото", казва пред "Капитал" Димитър Найденов, юрист и общински съветник от коалиция "Демократична България". Самият той е активен по казуса през 2020 г., като е подал сигнали до различни институции.

Настоящата ситуация е открита възможност инвеститорът да отстрани нарушенията, да кандидатства за разрешение наново и съответно то да бъде преиздадено, обяснява той. Самото разрешение за строеж, което община Созопол е издала обаче, е стъпило на решение на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас от края на декември 2017 г. (виж прикачения файл).

Найденов обяснява, че дейностите, за които трябва да има ОВОС или процедура по преценяване от необходимостта за него, са описани в приложения към Закона за опазване на околната среда. Една от тези дейности е именно "крайбрежна дейност за борба с ерозията и крайбрежни съоръжения, които водят до изменение на бреговата линия, като изграждане на диги, вълноломи и други защитни морски съоръжения, с изключение на ремонт и реконструкция на тези съоръжения".

В своето решение обаче РИОСВ твърди, че това, което инвеститорът "Алепу вилидж" ще прави, не е брегоукрепване и затова не подлежи на оценка за въздействие на околната среда.

"Проектната подпорна стена ще се изпълни изцяло в частния имот и се разглежда като част от укрепването на строителния насип за фундиране при застрояване на имота, а не като брегоукрепително съоръжение, предвид факта, че ПИ 67800.49.27 (парцелът на бъдещия комплекс - бел. ред.) няма обща граница с морския бряг и отстои на 30 м от него", посочва инспекцията в решението си. "Това е лъжа. Реално дейността отговаря на изискванията за ОВОС, защото е борба с ерозията и е крайбрежна, както е определена по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Там има посочени две зони - А и Б, а имотът попада в зона А, която е 100-метровата ивица от брега", казва Найденов.

Според него целта е била инвестиционният проект да не премине през процедура по ОВОС, защото тя съдържа обществено обсъждане, а това е възможност да бъде спрян от гражданите. "По този начин със своето решение директорът на РИОСВ е позволила да се стигне до етап, в който проектът е изграден и се чудим какво да правим", казва общинският съветник.

Впрочем директорът на РИОСВ инж. Тонка Атанасова бе удобно преместена в Хасково през август 2020 г.

Ще се махне ли хотелът?

"Ако прокуратурата имаше реални намерения да спре и премахне строежа, тя можеше да поиска от съда отмяна на решението на РИОСВ, което е незаконосъобразно, въз основа на което е издадено разрешението за строеж. Така, ако съдът реши, строителното разрешително отпада автоматично и не може да бъде преиздадено, защото първо трябва да се преиздаде решението на РИОСВ. Цялата процедура по инвестиционното намерение започва отначало", обяснява Найденов.

В крайна сметка прокуратурата избра един различен подход към казуса - да атакува строителните разрешения. Това отваря врата инвеститорът да поправи книжата и отново да получи разрешение.

Сигнали без отговор

Още през юни Димитър Найденов изпраща два сигнала - до Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което е принципал на РИОСВ - Бургас, и до прокуратурата. МОСВ просто препраща сигнала му до прокуратурата.

През август 2020 г. подава и свой сигнал в Окръжна прокуратура - Бургас. Тя обаче решава сигналът да е в отделна преписка. Вече половин година по нея няма движение.

Според Найденов това е предварително избран сценарий, а преписката по неговия сигнал стои на трупчета.

Освен това брегоукрепването - първият етап, вече има разрешение за експлоатация, издадено от ДНСК. Прокуратурата не е атакувала и него.

"Това е умишлено. Отменяш разрешението за строеж, а не на приемателната комисия. По този начин [от прокуратурата] казват, че строежът не е незаконен, защото е приет с протокол на държавна приемателна комисия. Ако не искаш отмяна на това решение, значи, че той е законен, просто при издаване на разрешение за строежа има пропуски", казва юристът.

На практика държавното обвинение нито е поискало премахване на обекта, нито да се извърви наново процедурата. Тоест няма как подпорната стена да изчезне. Просто никой не го е поискал.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val1320 avatar :-?
    val1320
    • + 6

    Невежество или подготвено "правилно" искане на Прокуратурата?!Ех,мушмороци!

    Нередност?
  • 2
    falcone avatar :-|
    falcone
    • + 6

    Гешев е дебил явно. Само шум и после?

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 6

    До коментар [#1] от "val1320":

    Второто, разбира се. Там има хора, които са специализирани в такива подмолни бутафории.

    Нередност?
Нов коментар