Кои са най-добрите проекти за паркове на 2020 г.

Съюзът на ландшафтните архитекти отличи проекти за Кърджали, Хасково и Пловдив в първия конкурс "Ландшафтен архитект на годината"

Представителната и пейзажната зони в бъдещия обществен парк в Хасково
Представителната и пейзажната зони в бъдещия обществен парк в Хасково
Представителната и пейзажната зони в бъдещия обществен парк в Хасково    ©  КИО Иван Узунов
Представителната и пейзажната зони в бъдещия обществен парк в Хасково    ©  КИО Иван Узунов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Обществени паркове в Кърджали и Хасково, тематичен парк в Пловдив, озеленяване на вила на Халкидики. Общото между тези проекти е, че те са сред наградените в първия националния конкурс "Ландшафтен архитект на годината 2020", организиран от Съюза на ландшафните архитекти (СЛА) в България. Отличените проекти са ориентир за това кой и къде в страната създава паркове и в каква посока са търсенията на най-добрите от гилдията на ландшафтните архитекти в България. Конкурсът тръгва в период, в който след пандемията изкристализира разбирането, че важно е не само личното жилище, но и средата около него и природата в нея. Нараства и потребността от паркове, градини, пешеходни зони, или, казано иначе, от качествени публични пространства.

Управителният съвет на СЛА за втори път присъжда и награда за цялостен принос за 2020 г. - към професията и гилдията - на ланд. арх. Ганчо Бакалов. Първата награда за цялостен принос е за доц. д-р ланд. арх. Владимир Щилиянов.

Наградата за цялостен принос

Ланд. арх. Ганчо Бакалов има 49 години опит в проектирането. Първите близо 20 г. от тях са в Института за проучване и проектиране "Туристпроект" към Комитета по туризъм. Там работи за над 60 архитекти, като изпълнява между 25 и 30 проекта годишно - ваканционни селища, хотел-ресторанти, почивни станции и др. Сред тях са озеленяването на "Дюни", на балнеохотела в Сандански, външните тераси са комплекс "Рубин" на площад "Света Неделя" в София, рибарското селище и къмпинг на язовир "Кърджали" и др.

През 1995 г. Бакалов основава Бюрото за парково и ландшафтно проектиране "Грийн лайн". Някои от големите му проекти са свързани с "Главболгарстрой" - зимните градини в сградите на "Булгаргаз", РВД, административната сграда на ГБС и др. Консултант е по покривните градини на Hyatt.

Арх. Ганчо Бакалов е първият председател на УС на Съюза на ландшафтните архитекти в България след основаването му през 2004 г. На тази позиция е два мандата - до 2010 г.

Един от големите му нови проекти е парк "Арпезос Север" и "Бизнес парк" в Кърджали.

Парк "Арпезос Север"вКърджали

Община Кърджали иска да изгради парк върху 320 дка неугледна територия на мястото на стари артилерийски казарми и бившата заливна тераса на река Арда. Целта е той да стане привлекателна среда за жителите на Кърджали и да е връзка между центъра на града и жилищния комплекс "Възрожденци".

След национален конкурс за идеен проект - концепция за парка, общината възлага проектирането на спечелилия първа награда - бюрото за парково и ландафтно проектиране "Грийн лайн" с водещ проектант ланд. арх. Ганчо Бакалов.

Парк "Арпезос Север" е предвиден за строителство на шест етапа. Първите три от тях са реализирани (третият частично) с финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие" от строителна фирма ТВБ (I и II етап) и "Ардастрой" (III етап). В момента ръководството на община Кърджали търси финансиране и за останалите етапи.

"Предизвикателство бяха трудният съществуващ терен - бившата заливна тераса на река Арда с високи подпочвени води, заблатяване, некачествен грунт - за втори етап, и опустошеният от бившите артилерийски казарми терен за първи етап. Денивелацията между двата етапа е 10 м", обясни ланд. арх. Ганчо Бакалов.

Първи етап е представителната част от парка с фонтани, водни ефекти, места за отдих, беседки, детска площадка. Той осъществява пешеходната връзка между градския център и общественото ядро на парка (II етап). Завършва с два водопада, широки и високи по 5 м.

В проекта е предвиден пешеходен мост между двата етапа. Той е проектиран в ателието на кърджалийския архитект Станислав Луков и в момента започва изграждането му.

Вторият етап обхваща малка част от парка, разположен на нивото на корекцията на реката - т.нар. "Огледало" проектирано от "Енергопроект". По проект на "Грийн лайн" е изградено изкуствено езеро от 5 дка с дървени платформи и мостчета и там е предвиден летен кинотеатър с 1300 места, чиито проектант е арх. Георги Андреев.

В завършената част от третия етап са изградени спортни игрища за малък футбол, хандбал, баскетбол, волейбол и бадминтон, плажен волейбол, парков кегелбан.

Жури в състав доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова, ланд. арх. Ганчо Бакалов и ланд. арх. Веселина Калайкова присъди и три награди за 2020 г.:

Първа награда: Обществен парк в Хасково

Общественият парк в Хасково е предвиден върху терен 45.7 дка - територията на бивши казарми. На него има запазен паметник на Десети Родопски пехотен полк, който е включен в списъка на военните паметници.

Възложител е община Хасково. За проектанти са избрани ланд. арх. Иван Узунов в част "Паркоустройство и благоустройство" и Архитектурно бюро "Вамос" с ръководител арх. Николай Симеонов. За парка има издадено разрешение за строеж и през 2021 г. започва почистването на терена. Идейната фаза и проучванията са от 2018 г. Сега се работи по следващите фази на проектиране и изграждане.

По задание в парка трябва да има площадки за скейтборд, ролери, бадминтон, тенис на маса, фитнес са открито, за деца до 12 години, игрище за футбол на малко поле и комбинирана площадка, както и кътове за отдих и тихи дейности. Изискване е парковата среда да включва оптимални по площ водни огледала, фонтани/водни каскади с дълбочина до 60 см.

"Концепцията за структуриране на парковата среда се базира на оформянето на две основни зони. Представителната е с геометризирани пространства около военния паметник. Другата е зона с пейзажен характер, като акцент в нея е открито пространство около седем дка, наречено Голямата поляна. Площадките и водните площи са по периферията му. Преходът между двете е чрез изкуствени възвишения, в чието подножие са предвидени площадки и места за сядане", обяснява ланд. арх. Иван Узунов.

Дърветата са в групи и масиви, в ивици, които подчертават линиите на настилките и обособяват представителната зона около паметника. В периферията на парка, която граничи с градските улици, са предвидени разнообрази храсти. Замисълът на проектантите е да има достатъчно нискостъблени растения и декоративни храсти, така че още в първите години да има усещане за паркова среда и атмосфера. Ще бъде изградена поливна система. Създателите на проекта напомнят, че е необходимо да се подсигури бюджет за постоянно поддържане на зелените площи.

Второ място: Тематичен парк 110 години "Ботев" - Пловдив

Идея на Клуба на привържениците на "Ботев" - Пловдив, и Сдружение ПФК "Ботев" е да отбележат 110-годишнината от създаването на най-стария съществуващ футболен клуб в България през 2022 г. с тематичен парк. Клубът я подкрепя.

Паркът ще е върху 7 дка на територията на базата на "Ботев" - Пловдив, в кв. "Коматево". Теренът има 50 м лице към бул. "Коматевско шосе". В район "Южен", където се намира, се строи интензивно, а липсва и не се планира да бъде изграден обществен парк, така че той ще има и такава функция.

Идеята първо е била да се засадят 110 дървета по случай 110-годишния юбилей. После тя прераства в това да се направи парк, който да е своеобразен мемориален комплекс и в който да бъде изложената "жълто-черна" история, казва основният автор на проекта - ланд. арх. Петър Петров.

Паркът ще е съставен от три елемента - "Мемориален кръг", "Величествена жълто-черна гора" и "Трофейна стена". "Мемориалният кръг" ще представяла три овални кашпи, облицовани с черен гранит, и ще копира контурите на емблемата на клуба. Плочи с текстове върху тях ще описват клубната историята. Ще има пилони със знамена. Предвидената дребнорастяща растителност от вида Euonymus emerald gold е в жълтия цвят на емблемата на клуба.

"В основата на всяко дърво ще има плочи с текстове, които да описват даден футболист, треньор, футболен деятел, запалянко или знаменит футболен двубой.

А "Трофейната стена" ще съдържа реплики на всички отличия, трофеи и титли на клуба. Предвидени са зони за постоянни и временни експозиции. Ще има барелеф на Динко Дерменджиев-Чико - най-светлата легенда на "Ботев", и паметник/плоча на клубния патрон Христо Ботев.

Планирано е мини футболно игрище с 11 жълто-черни знамена, които да символизират най-добрите играчи на куба през годините. Ще бъдат засадени и 12 храста - в идеята за публиката на клуба, която винаги е била 12-ият играч на "Ботев" - Пловдив, обясни. ланд. арх. Петър Петров. Жълтата нотка в озеленяването в тази част ще се постига с растението Berberis thunbergii aurea foliage. Предвидени са кътове за отдих и зона за детски игри.

"В последните години рядко сме свидетели на проектиране на паркове със специално предназначение. Смятам, че подобен тематичен мемориален комплекс ще бъде отличен ландшафтно-архитектурен пример", казва ланд. арх. Петров. По предварителни оценки паркът ще струва между 300 000 и 500 000 лева, като в момента се набира финансиране.

Трето място: Вила "Касандра", Халкидики, Гърция

Вила "Касандра" на полуостров Халкидики е проектирана от ланд. арх. Христо Ангелов през 2019/2020 г. Теренът е до скалист бряг на височина около 35 м над морското равнище, като половината от него попада в стръмни скалисти и трудно достъпни зони. Така от 4015 кв.м площ в проекта за озеленяване попадат 2200 кв.м.

Сградата е с изчистен, минималистичен дизайн, което намира своето продължение и във визията на отделните зони в дворното пространство. На терена е предвидено да има паркинг, детски кът, зони за отдих и плажуване, за отдих с каменно огнище, басейн с воден бар и зона за барбекю. Има и обособена зона за отдих "Белведере", която открива гледка към морето.

Декоративната дървесно-храстова растителност е подбрана в съответствие с локалните климат и почва. Обемно-пространствената й композиция е съобразена и с гледката към морето - в зелените площи на първа линия се предвиждат само декоративни треви, многогодишни цветя и ниски храсти, обяснява ланд. арх. Христо Ангелов.

Около паркинга, северно и южно от сградата ще има нови дървета с цел да създаде визуална преграда към пътя и съседните имоти. Иначе в имота има пет заварени маслинови дървета, две от които ще бъдат преместени.

В зоната на главния вход е предвиден фрагмент от японска градина с каменна аранжировка и иглолистен бонсай. Проектът предвижда декоративно градинско осветление и автоматизирана поливна система с подземно капково напояване.

Победител в категорията "Студенти" на конкурса е к. ланд. арх. Преслав Янчев, студент в Университет по природни ресурси (BOKU), Виена, Австрия, специалност магистър "Ландшафтно планиране и ландшафтна архитектура".

В журито са ландшафтни архитекти Христо Аблански, Веселина Калайкова и Десислав Евлогиев.

Преслав Янчев кандидатства с проект за обзавеждане и озеленяване на терасата на семинарния център на университета си - четириетажна дървена сграда, завършена през лятото на 2020 г. "Идеята идва от годишните пръстени на дървото, които могат да се видят в различни разрези. Тези пръстени дават формата на мебелите в нашия проект: Кръгове, криви и прави линии", обяснява Преслав Янчев.

Със специална награда е отличена и Мартина Владимирова, студентка от Лесотехническия университет, специалност "Ландшафтна архитектура". Тя кандидатства с проекти за паркоустрояване и благоустрояване на лесопарк "Лукорско" и на рекреационен център в с. Равно поле, както и с проект за туристическа пътека "Багатур" по поречието на р. Бебреш.

Все още няма коментари
Нов коментар