🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика е нараснала с рекордните 18.3%

Индустрията и намаляването на броя на заразените с коронавирус помагат за бързото възстановяване през първото тримесечие

През юли Пекин се готви да отбележи стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.
През юли Пекин се готви да отбележи стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.
През юли Пекин се готви да отбележи стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.    ©  Reuters
През юли Пекин се готви да отбележи стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.    ©  Reuters

Китайската икономика е постигнала рекорден ръст от 18.3% през първите три месеца на годишна база, което е ясен знак за възстановяването й от корона кризата. За рязкото покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) допринесе и слабото представяне на икономиката през същия период преди година, когато Китай претърпя свиване за първи път от десетилетия.

Данните за първото тримесечие подчертават бързите темпове на възстановяване - рязкото подобряване на индустриалната активност и ниските нива на инфекции с Covid-19 доведоха до ускоряване на растежа над нивата преди пандемията още до края на миналата година. Освен това втората по големина икономика се представя много по-добре от други големи икономики. Данните, които въпреки това бяха малко под очакванията на анализаторите, бяха публикувани, когато Пекин се готви да отбележи стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия през юли. В навечерието на тържествата администрацията на президента Си Цзинпин много пъти посочи стабилното икономическо възстановяване и ограничаването на разпространението на заразата като успех на фона на сериозните проблеми на западните конкуренти, особено САЩ.

"Убедени сме, че настоящата тенденция за възстановяване ще продължи през цялата година", каза говорителят на Националното статистическо бюро Лиу Айхуа. Но от бюрото обръщат внимание, че Covid-19 все още се разпространява в световен мащаб и международният пейзаж е сложен с висока несигурност и нестабилност."

Подкрепа от индустрията

Резкият скок през първото тримесечие, който е далеч над всички резултати от началото на измерванията през 90-те години, отново беше подкрепен от индустриалното производство, отбелязва Financial Times. То се изстреля с 24.5% през първото тримесечие и заедно с бума на износа спомогна за ускоряване на растежа през последната година.

Икономиката беше подкрепена и от потреблението на домакинствата, което досега изоставаше, но се очаква да играе по-голяма роля за стимулиране на растежа тази година. Продажбите на дребно през март скочиха с внушителните 34.2%, като се възстановиха от периода на блокадите година по-рано.

Есвар Прасад, финансов експерт по Китай от университета "Корнел", смята, че дори след като се вземе предвид ефектът от сравнението с ниска база от миналата година, данните за първото тримесечие са "ясно потвърждение на устойчивостта и инерцията на китайската икономика".

Фокусът в Китай се измести към паричната политика, след като се появяват признаци на прегряване в някои части на икономиката, въпреки трайно ниската потребителска инфлация. Правителството се опитва да ограничи ръста на цените на недвижимите имоти, както и да възпрепятства рекордните темпове на производство на стомана след строителния бум.

Юе Су от Economist Intelligence Unit заявява, че подобни опасения ще накарат правителството да ограничи мерките за стимулиране на инвестициите. "Властите е малко вероятно да ускорят одобрението на инфраструктурните инвестиции през второто тримесечие, дори ако икономическата активност се забави", смята тя.

Според Прасад възстановяването ще даде на правителството повече пространство да прекрати стимулиращите макроикономически политики и да засили фокуса си върху финансовите рискове. Няколко високопоставени служители предупредиха за заплахата от високи цени на активите през последните месеци. Китайският фондов пазар достигна рекорден връх през февруари, но оттогава загуби 15%.

Износът е под пара

Възстановяването на Китай от пандемията помогна на страната да доминира в световната търговия, като износът нараства всеки месец от юни миналата година. През март той скочи с 30.6% в доларово изражение в сравнение със същия месец година по-рано. Въпреки добрите годишни данни, високопоставени чиновници и икономисти изразиха предпазливост по отношение на възстановяването на експорта, както и темповете му в сравнение с предходното тримесечие - спрямо него ръстът е само 0.6%.

Говорителят на Националното статистическо бюро Лиу Айхуа отбелязва, че производствените инвестиции не са се върнали на предпандемичното си ниво. "Заводите са изправени пред много трудности при работата си", казва Лиу.