🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-голямата офис сделка: SAP си купи софийска централа за 50 млн. евро

Новопостроеният Park Lane Office Center бе започнат преди три години от Таня Косева-Бошова и Христо Илиев

Новият дом на SAP ще e на ул. "Сребърна" 16 в района на Paradise Center
Новият дом на SAP ще e на ул. "Сребърна" 16 в района на Paradise Center
Новият дом на SAP ще e на ул. "Сребърна" 16 в района на Paradise Center    ©  Park Lane
Новият дом на SAP ще e на ул. "Сребърна" 16 в района на Paradise Center    ©  Park Lane
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Новопостроеният Park Lane Office Center бе започнат преди три години от Таня Косева-Бошова и Христо Илиев.
  • Германският софтуерен гигант ще премести там всичките си над 1000 служители в края на 2022 г. и ще въведе гъвкава система на работа.
  • Инвеститорът в сградата търси нови терени за офиси в България и Румъния.

Най-голямата инвестиционна сделка на пазара на офис сгради в София за последните три години е факт. Софтуерна компания SAP обяви, че купува новопостроения Park Lane Office Center в кв. "Хладилника" и ще събере на едно място там служителите си. Цена по сделката не се споменава.

По информация от Имотния регистър купувач по сделката е "САП лабс България" - едно от двете дружества, с които германският софтуерен гигант оперира на българския пазар. Заявеният материален интерес в регистъра е 86.74 млн. лева, което е 44.37 млн. евро. Според източници от пазара обаче има и допълнително споразумение за още 5 млн. евро, така че цялата транзакция е приблизително 50 млн. евро.

Покупката се случва на инвестиционен пазар в затишие, на който последното голямо събитие беше сделката за 78.6 млн. евро с Telus Tower в края на 2018 г. През 2019 г. всички инвестиционни сделки с офиси в страната са на обща стойност 59 млн. евро, а през 2020 г. са за 129 млн. евро по данни на C&W Forton.

Продавач е дружеството Park Lane Developments. Съдружници в него са Христо Илиев, основател и мажоритарен собственик на холдинга за недвижими имоти AG Capital, и Таня Косева-Бошова, която има над 20 години опит на пазара на недвижими имоти. Финансов инвеститор в проектното дружество - "Парк лейн Сребърна", е предприемачът Дилян Павлов - съосновател на "Динамо софтуер".

Сградата - заедно с наемните договори

Park Lane Office Center е новопостроена офис сграда клас А в Хладилника-Витоша - един от бързо развиващите се райони в София, в близост до метростанция, паркове и големи булеварди. Влезе в експлоатация в средата на юни тази година. Три от единадесетте етажа и част от партера вече са наети от "Алианц България". Десетгодишният непрекъсваем договор за 6000 кв.м е подписан в края на 2020 г. Allianz събраха в Park Lane над 600 свои служители от девет различни локации. Това беше и най-голямата сделка на наемния пазар на офис площи в България за миналата година.

Наблюдатели обясняват, че дългосрочният договор и стабилният наемател наред с качеството на проекта са помогнали постигната доходност при сделката да е малко по-добра в сравнение с последните транзакции с офис сгради в България, които се случваха на нива от 7.75-8%.

Офиси имат и три по-малки фирми, така че 40% от площите в сградата са наети. Сега тя е продадена заедно с всички подписани наемни договори.

Екипът на Park Lane Developments остава пропърти мениджър на проекта. Той ще отговаря за цялостната поддръжка и управление на сградата и за компаниите, които я обитават.

"Все повечето отговорности, които получаваме, както и доверието в България, което SAP демонстрира, се затвърждават с инвестицията в собствена офис сграда в София."

Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България

SAP: всички заедно, гъвкаво

От SAP обявиха, че планират да съберат всички свои служители в новозакупената сграда, като ще се преместят в нея в края на 2022 г. Към юли тази година в развойното звено "САП лабс" те са 1130 по информация от "Апис", има и 10-членен екип към търговското дружество "САП България". В момента служителите работят в три офиса в София под наем - на ул. "Цар Борис III", в сградата на "Уолтопия" (Collider Activity Center) в "София тех парк", и в сграда в Бояна.

Модерните офис пространства ни дават възможност да осигурим оптимална среда за въвеждане на глобалната нова концепция на SAP за гъвкава работа (flex work), на която залагаме в бъдеще, се казва в официалното съобщение на компанията. От SAP Labs България започват серия уъркшопи със служителите, за да адаптират съвместно концепцията към местните условия и потребности. Това е и причината настаняването в сградата да е насрочено за след повече от година.

Радослав Николов, изпълнителен директор на "САП лабс България", е цитиран да казва, че вниманието им към сградата е било привлечено от местоположението й и отличната транспортна обезпеченост. А за финалното решение са допринесли високото качество и иновативните технологии на строителството.

Сделката - траен адрес в страната

Радослав Николов обяснява, че развойният център в България е осми по големина в глобалната мрежа на компанията и ключов за стратегията на SAP. През 2020 г. екипът на SAP Labs е нараснал с над 15%. През тази са разкрили над 300 нови позиции за софтуерни специалисти и продължават с разширяването. "Все повечето отговорности, които получаваме, както и доверието в нашата локация, което SAP демонстрира, се затвърждават с инвестицията в собствена офис сграда в София", допълва той.

Радомир Миланов, изпълнителен директор на "САП България", добавя, че компанията, която е на българския пазар от над 20 години - SAP, като инвеститор е лидер у нас сред мултинационалните IT компании.

Социалните и екологичните аспекти имат значение

Целта на SAP е до 2030 г. да има нулев въглероден отпечатък. В строителството на Park Lane Office Center са използвани екосъобразни строителни материали и системи, които намаляват въглеродния отпечатък и текущите разходи. Сградата кандидатства за сертификата за устойчивост LEED Platinum.

Използваните технически системи позволяват достъп на големи количества пречистен свеж въздух в офис помещенията. Внедрена е и технология за UV дезинфекция на въздуха. На всеки етаж има тераси с гледка към Витоша.

Около сградата има 4000 кв.м парк, който инвеститорът залеси, добави пешеходни алеи, осветление, пейки. Има и зарядни станции за електромобили. Компанията инвестира и в част от улица, която свързва ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев" и я дари на Столична община.

Тригодишна предистория

Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments, обясни че са в разговори със SAP от около три години и половина. "Още когато през април 2018 г. купихме земята за сградата, започнахме да преговаряме с различни компании. Най-вече с най-големите, защото те могат да планират две-три години напред", разказа тя.

SAP отдавна обмисляли въпроса за офиса си, но междувременно преминали през най-различни варианти. Така че в годините от Park Lane им изпращали четири различни оферти - за покупка на земя, за покупка на земя и изпълнение на строителство, за наем на изградена сграда и за продажба на сграда. Доколкото нямало нищо сигурно, успоредно водели и преговори с наематели. Стигнало се до сделката с Allianz. През април тази година вече имали подписано писмо за намерениe със SAP. В новата постковид ситуация от софтуерната компания преценили, че при гъвкавия модел на работа са им достатъчни и по-малко офис площи и това, че сградата е частично заета, не било проблем.

По това време Park Lane вече били в напреднали разговори с още четири компании-наематели, така че общо 80% от площите щели да бъдат заети, добавя тя. Наложило се да им откажат. В района има немалко предлагане на офис сгради, което поело и търсеното. Те станали наематели на GORA и бъдещия Office X и на новата бизнес кула на Bulgaria Mall.

Продължаваме да инвестираме в строителство на офиси. Търсим подходящи парцели в България и в Румъния.

Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments

Инвеститорът продължава с офиси

Това е първата офис сграда на Park Lane Developments и след като успешно я продаде, дружеството смята да продължи да инвестира в строителство на офиси. Търси подходящи парцели в България и в Румъния. Потенциал виждат в бившите индустриални площи. "Силните компании се развиват и разширяват. Имат нужда от площи, на които да обединят екипите си. Вече изградените качествени офис сгради в София се напълниха, а започнато строителство на нови почти няма. Ще изпреварим следващия цикъл, казва Таня Косева Бошова, която е и председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АCБС), и твърдо вярва в бъдещето на офиса.

Park Lane Office Center

Park Lane Office Center е 11-етажна сграда с две подземни паркинг нива. Общата й РЗП е 34.8 хил. кв.м, а надземната - 23.5 хил. кв.м. В непосредствена близост е до мол "Парадайз", метростанция "Витоша", няколко парка и големи булеварди. Етажната плоча е 2200 кв.м, а светла височина на таваните - 3.10 м. Инвеститор в сградата е Park Lane Developments. Главен изпълнител за строителните дейности е Pipe System. Обслужваща банка на проекта e Райфайзен, а финансов партньор е Дилян Павлов, основател и бивш съсобственик на компанията "Динамо софтуер". Концепцията е на Planning с водещ архитект Илиян Илиев и Chapman Taylor, Великобритания. Интериорният дизайн е на VIArchitects. (Обратно към текста)
SAP в България

Германският гигант SAP е пазарен лидер в бизнес софтуера. В глобален мащаб компанията има над 102 400 служители в над 140 държави и над 22 000 партньора. Представена е в страната чрез две компании - "САП България" и "САП лабс България", които се разглеждат като един екип. Приходите на "САП България", които отговарят за продажбите, за миналата година са 13.86 млн. лева по данни на Търговския регистър. Развойният център на SAP в София - SAP Labs Bulgaria, е едно от ключовите и стратегически подразделения на SAP SE. Компанията в България е създадена преди 21 години, служителите сега са 1250 и над 80% от екипите работят по теми, свързани с облачни технологии. Приходите на развойното звено за 2020 г. са 129.2 млн. лева.

(Обратно към текста)
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 5
    • + 2

    За 50 милиона евро в Ню Йорк или Токио можеш да купиш апартамент. Тук купуваш сграда. А ми разправят, че София не била привлекателна за бизнес.

    Нередност?
Нов коментар