🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Комплекс "СамЕлион" - с изглед към Рила

Инвеститор на проекта е "Самел-90" - най-голямото промишлено предприятие на територията на община Самоков

Комплекс "СамЕлион" - с изглед към Рила
Комплекс "СамЕлион" - с изглед към Рила
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Проект: "СамЕлион"

Инвеститор: "Самел-90" АД

Проектантски екип:

  • S ARCHITECTURAL TEAM - арх. Любомир Станиславов, арх. Николай Дочев, арх. Яна Борисова, арх. Цветелин Цветанов, арх. Маргарита Асенова, арх. Ивайло Илиев
  • L6 STUDIO - арх. Ивайло Захариев, арх. Адриана Димитрова


Изпълнител: "Маркан " ЕООД
Терен: 73 364 кв.м

Публична зона: 36 000 кв.м

Жилищна зона: 37 364 кв.м

Общо ЗП на сградите: 18 753 кв.м

Общо РЗП на сградите: 45 975 кв.м

Зелени зони: 21 978 кв.м (36% от площта на имота)

Плътност на застрояване: 30.68%

Срокове за въвеждане в експлоатация

Жилищна зона - юли 2022 г.

Спортно-възстановителен център - юли 2023 г.

Медицински център - юли 2023 г.

Хотел - юли 2023 г.

Комплекс "СамЕлион " е разположен на 1000 м надморска височина в подножието на Рила, до река Искър, в периферията на град Самоков, на 50 км от София и 9 км от Боровец. Инвеститор на проекта е "СамЕлион" АД с мажоритарен собственик "Самел 90" АД - най-голямото промишлено предприятие на територията на община Самоков

В комплекса са обособени две зони. Обществената зона се намира в северната част на имота, в нея са разположени многофункционална зала с 2500 места, спортно-рехабилитационен център, басейн със СПА комплекс, два хотела (категория четири и три звезди), ресторант, конферентен център, специализиран медицински център.

Жилищната зона е от затворен тип със 7 двуетажни, 9 триетажни еднофамилни и 16 редови къщи, разположени в изцяло паркова среда.

Зоната с еднофамилни двуетажни жилищни сгради - BH

Разполага се в средната най-тиха част на селището, непосредствено до вътрешната паркова зона. Достъпът е от главната алея. Тази зона включва 7 жилищни сгради с еднакви параметри по отношение на функционално разпределение, фасада и етажност. Към всяка сграда има дворно пространство 1-1.5 дка с южно изложение. Разгънатата застроена площ е 414 кв.м. Помещенията са на два етажа - първи приземен и втори етаж, и са разпределени така, че да осигуряват удобство, да бъдат функционални и практични. Пет от къщите от типа BH са на етап завършен груб строеж, поставят се дограми, фасади, инсталации и се извършват довършителни работи.

На първи приземен етаж са разположени следните помещения: входно преддверие, дневна с кухня и трапезария, две спални, всяка с дрешник и самостоятелен санитарен възел, антре с гардеробно помещение, тоалетна за гости, фитнес със сауна и душ към тях, перално помещение, техническо помещение, гараж за два автомобила и покрита тераса. На втория етаж се разполагат: две спални, всяка със собствен санитарен възел и дрешник, и покрита лоджия. Предвидени са три паркоместа за автомобили в границите на прилежащия към сградата терен. Две от тях в гараж и едно допълнително върху твърда настилка (паваж) пред вратата на гаража от северната страна на сградата.

SH - зоната с еднофамилни триетажни жилищни сгради

Разположена в западната част на селището, непосредствено до парка, с достъп по обслужващата алея, зоната включва 9 жилищни сгради с еднакви параметри - всяка с РЗП 324 кв.м и обособен двор 0.8-1 дка с южно изложение. Седем от къщите тип SH са в напреднало изпълнение - в първите три от тях вече може да се види разпределението на помещенията и невероятната гледка от втория и третия етаж. изграждат се електро- и ОВК инсталации и се извършват довършителни работи. До пролетта на 2022 г. ще има напълно готови къщи от типа SH.

На втория етаж са разположени: спалня със собствен санитарен възел, спалня със собствена гардеробна и санитарен възел, спалня с гардеробна, санитарен възел, сауна, перално помещение и две тераси. На третия етаж са разположени една спалня и един санитарен възел.

Предвидени са три паркоместа за автомобили в границите на прилежащия към сградата терен. Две от тях в гараж и едно допълнително върху твърда настилка (паваж) пред вратата на гаража от западната страна на сградата.

Двуетажните еднофамилни редови жилищни сгради -SRH

Обособени в четири секции, всяка с достъп по обслужващи алеи, свързани с главната алея. Всяка секция е с РЗП от 189.10 до 200.70 кв.м с обособен двор 0.2-0.6 дка с южно изложение. Всяко жилище е със самостоятелен вход и паркомясто. Три от къщите тип SRH са на етап завършен груб строеж.

На първия етаж са разположени следните помещения: входно преддверие; дневна с трапезария и кухненски бокс, санитарен възел, гараж за един автомобил, покрита тераса.

На втория етаж са разположени: спалня със собствен санитарен възел и дрешник, две спални, мокро помещение; санитарен възел; лоджия.

BRH - триетажните многофамилни редови жилищни сгради

Разположени в четири секции южно от хотелския комплекс, всяка с по два апартамента на два етажа от 183.10 до 278.70 кв.м и обособено дворно пространство за апартаментите на кота 0.00 с площ 0.3-0.6 дка с южно изложение към планината. Сградата е завършена на етап груб строеж.

АПАРТАМЕНТ ТИП 1

На първи - приземен, етаж се намира входът на жилището. На този етаж са разположени: преддверие, от което се осъществява и връзка към прилежащия гараж за един автомобил, кухня с трапезария и дневна, тоалетна, килер и покрита южна тераса към дворното пространство. На втория етаж се разполагат: антре, две спални с връзка към лоджия, санитарен възел и мокро помещение.

АПАРТАМЕНТ ТИП 2

Входът на апартамента се намира на втория етаж. Достъпът до него се осъществява по външна стълба от първи приземен етаж, където е и прилежащият гараж за един автомобил. На този етаж са разположени: входно преддверие, две спални, всяка със собствен санитарен възел. На третия етаж са разположени: антре, кухня с трапезария и дневна, спалня, санитарен възел, мокро помещение и голяма южна покрита тераса.

МАТЕРИАЛИ И ТЕХНОЛОГИИ

Конструкцията на жилищните сгради е монолитна стоманобетонна, със скатен покрив с дървена носеща конструкция за еднофамилните и хоризонтална стоманобетонна плоча, частично наклонена, върху която е оформен скатен дървен покрив - за редовите. Покривното покритие е от висококачествена алуминиева ламарина. Дограмата е на фирма SCHÜCO. Всички изолации по фасади и покриви са съобразени с изискванията на Закона за енергийната ефективност, а предвидените завършващи материали освен за постигане на монументално въздействие отговарят и на съвременните критерии за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия. Фасадите се изпълняват с фиброциментови панели SWISSPEARL и HPL панели TRESPA.

Пълна информация за проекта на https://samelyon.com