Pernik Plaza (в проект) е продаден само два месеца след първата му копка, на практика - два пъти
Pernik Plaza (в проект) е продаден само два месеца след първата му копка, на практика - два пъти    ©  Цветелина Белутова

Петя Славова купи бъдещия ритейл парк Pernik Plaza

Първият мол в града официално е открит, усилено се копае по втори ритейл парк

Pernik Plaza (в проект) е продаден само два месеца след първата му копка, на практика - два пъти    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Перник все по-категорично се еманципира от София в търговско отношение, след като дълго живя в сянката й, подценяван от ритейлърите. Вече и там се формира конфигурация от големи търговски площи.

През седмицата се сбъдна една 12-годишна мечта - официално беше открит Mall Pernik. Първият ритейл парк в града - Pernik Plaza, се строи от октомври 2021 г. Бързо след започването, около Нова година, проектът е продаден. "Работата върви по график и ще отворим най-късно в края на септември тази година", каза за "Капитал" новият собственик Петя Славова ("Феста холдинг"). В града има и проект за втори ритейл парк - на собствениците на Technopolis и Praktiker. Един мол и два ритейл парка, които би трябвало да отворят с шест месеца дистанция един от друг, изглеждат достатъчно за 90-хиляден град, който е на 25 км от София, а и за 120-хилядната му община.

Най-бързата сделка с ритейл парк

Pernik Plaza (в проект) е продаден само два месеца след първата му копка, на практика - два пъти. Това прави сделката най-бързата с ритейл парк от извършените напоследък в България. Основният купувач в сегмента - "Тринити кепитъл", придоби Jumbo Plaza две години след първата му продажба, а Retail Park Yambol - година и половина след откриването му.

Какво е причинило бързата продажба на парка в Перник никой няма желание да коментира. Инвеститорът Валентин Петров отговори на "Капитал", че не е започвал Pernik Plaza с намерение да го продава. А настъпилия обрат обяснява със "съвкупност от трудни времена и добра цена". Други източници цитират причини, произтичащи от конкуренцията, но без конкретика.

За цената по сделката липсва публична информация, тъй като тя е осъществена чрез придобиване на търговско дружество. Предполага се, че е включвала терена от 44 дка, оценен в капитала на "Перник плаза ритейл" на 2.14 млн. лева, самия проект, продукт на консултантската компания IPC Partners, започнатото строителство, запасите от материали за него и подписаните наемни договори. Главен изпълнител е "Монтаж строителни конструкции" (МСК). А още през октомври от IPC Partners заявиха, че 90% от площите са отдадени под наем на компании като Mr. Bricolage, Deichmann, "Техномаркет", L.C.Waikiki, Pepco, KiK, Cropp, Sport Vision, Lilly Drogerie.

Бизнесът на Валентин Петров изглежда установен и стабилен. Компанията му "Техно комерс" има 21-годишна история. Внася, дистрибутира и продава на дребно електроуреди за дома, черна и бяла техника, мебели и инструменти. Основен вносител е на германската марка за бяла техника Hansa и е регионален дистрибутор на Тesy. Оборотът на дружеството му за 2020 г. е 8.2 млн. лева, печалбата - 447 хил. лева, а натрупаната от предишни години - 1 млн. лева. Инвеститорът планираше да вложи в "Перник плаза" 20 млн. лева без ДДС, които да осигури със собствени средства и банков кредит.

"Работата върви по график и ще отворим най-късно в края на септември тази година."

Петя Славова, "Феста холдинг"

Две продажби една след друга

На 3 декември "Перник плаза ритейл" е купено от компанията "А пропърти", чийто краен собственик според Търговския регистър е Стефан Николаев Петров. От IPC Partners потвърдиха, че това е станало с тяхно посредничество. За тази продажба от документите в регистъра се разбира косвено - от решението на общото събрание на "А пропърти" на 20 декември да продаде ритейл дружеството на "Феста холдинг" на Петя Славова. На 4 януари тази година новият собственик вече е вписан в регистъра.

"Те ни потърсиха", коментира Петя Славова пред "Капитал". По-вероятно е да има предвид първоначалния инвеститор, доколкото предходният купувач изглежда дружество, свързано с "Феста холдинг". "А пропърти" е с предмет на дейност строителство и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Има шест дъщерни дружества, като печалбата на групата за 2020 г. е 11.7 млн. лева. То често излиза в епизодични роли в сделки на холдинга на Славова. Варненското "Дом Младост" например вече принадлежи на кипърска офшорка. През 2017 г. обаче "Феста холдинг" и свързаното "Черноморско злато" прехвърлят дяловете си на дружество, чийто правоприемник е "А пропърти". Друг случай - през 2021 г. "А пропърти" прехвърля дела си в "Инвестмънт пропъртис" на "Пропъртис ПС", а управителят Евгени Петков е заменен от Петя Славова. При втората сделка с "Перник плаза ритейл" същият Евгени Петков е наследен като мениджър от сина на Славова Ивайло Василев.

Петя Славова обяснява, че с проекта в Перник се занимава дъщерно дружество на "Феста холдинг", че е имало известни проблеми, заради избили подпочвени води, но че строителството продължава по график и според предварителния проект. Това означава, че в края на септември в Перник се очакват нови 15.5 хил. кв.м търговски площи.

Перник вече е с мол

С официалното откриване на Mall Pernik на 7 април в експлоатация влязоха други 10 хил. кв.м търговски площи. Магазините в мола са между 30 и 1000 кв.м и са разположени на четири надземни и едно подземно ниво. В момента обектите са 37. Сред по-големите наематели са Sport Depot, Sinsay (на два етажа), "Хиполенд", книжарница Ciela, Mat Star, Sky Optic, сладкарница "Неделя". Техниката е представена от "Техно комерс" (на инвеститора в ритейл парка). Супермаркетът ще е на Park Mart. Има светъл food court с панорамна тераса и открит паркинг с 300 места. А върху търговския микс със сигурност влияе и локацията, която е на пешеходно разстояние от центъра на града и на една линия с магазините на Billa, Technopolis, Jysk, Kaufland, Lidl и dm.

"Над 80% от площите вече са наети. Договорите са гъвкави с различна експозиция спрямо сегмента, в който оперира търговецът, като най-дългата е 10 години", казва мениджърът на Mall Pernik Андрей Андреев. Ключово за проекта е, че в него има кино с четири зали от веригата киносалони Cineland. То е котва, като се има предвид, че в Перник и областта от десет години насам няма модерно кино, обяснява Андреев.

На мястото на стара фабрика

Инвеститор в мола е бизнесменът Кирил Славениев. Проектът е реализиран за три години и инвестицията в него е над 15 млн. лева. Сградата е с висок клас енергийна ефективност и бутиково изпълнение на общите пространства по интериорен проект на студиото за архитектура и дизайн Creart.

Mall Pernik се управлява от инвеститора, който е единствен собственик на капитала.

В Търговския регистър името на Славениев излиза във връзка с предприятието за силови разпределителни трансформатори "Леми трафо" в Перник, с компания за архитектурни и инженерни дейности и технически консултации "ЕМУ Перник" и с агенцията за недвижими имоти "Ел груп С". В момента е преди всичко инвеститор в бизнес имоти - търговски, офисни и хотелски.

"Киното е най-важният ни партньор - в Перник последните 10 години нямаше кино."

Андрей Андреев, мениджър търговски център, Mall Pernik

Молът всъщност е създаден чрез преустройство на шивашката фабрика "Елена Георгиева" от 70-те години. Сега тя е превърната в комплекс от три сгради, като хотел "Елит" и бизнес център "Елена" са пуснати в експлоатация преди време. Общата РЗП на комплекса е 23.5 хил. кв.м, а теренът му - 9.8 дка. За да се получи плочата от 2000 кв.м на търговския център към съществуващата сграда, е създадена нова пристройка, като двете са обединени чрез светло атриумно пространство.

Проектът за Mall Pernik съществува отдавна, но през 2010 г. кризата с имотите спира развитието му. През 2019 г. той отново излиза на дневен ред. Твърди се, че е трябвало да отвори през миналия септември, но промяна в плановете на голяма модна марка го е отложило с шест месеца. Частично е открит в началото на декември. Оттогава работи и киносалонът.

Втори ритейл парк - през март 2023

Вторият проект за ритейл парк в града все още е на етап съгласувания с общината преди разрешително за строеж. В същото време на терена 75 дка, който е с голяма денивелация, текат изкопни работи, обясни Иван Граматиков, асет мениджър на "Видеолукс холдинг". Инвеститори са собствениците на холдинга, в който са търговските вериги Technopolis и Praktiker - Тодор Белчев и Божидар Колев.

Теренът е на комуникативно място - на детелината при Перник. Планирано е да има седем входа/изхода в различни посоки - към София, Перник, Кюстендил и пр. Предвиждат се около 20 хил. кв.м търговски площи. Там ще бъде първият Praktiker за града. Ще има хранителен магазин, мода, дрогерии. Плановете са да бъде отворен през март 2023 г.

Това е най-големият терен за ритейл парк в портфолиото на "Видеолукс". В момента те работят по още седем - в Шумен, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Русе, и два в София. Повечето са около магазини от една от двете им вериги, но има и самостоятелни.

Все още няма коментари
Нов коментар